mamaplus.md

Doi copii sunt nevoiţi să doarmă cu câinele pentru a se încălzi

-
//
04.02.2019

Doi copii de 9 şi 13 ani sunt nevoiţi să doarmă cu câinele pentru a se încălzi. Cazul ieşit din comun a ajuns în atenţia avocatului pentru drepturile copilului. Responsabilă de această situaţie este mama copiilor, care din cauza consumului excesiv de alcool, are un comportament violent şi neglijent faţă de cei doi copii ai săi. Familia trăieşte în condiţii inumane, fără căldură, casa e inundată, apa ajungând până la glezne, relatează Mesager.

mamaplus.md

Despre acest caz Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu a vorbit într-o conferinţă de presă, dar a refuzat sa facă public numele familiei şi localitatea, pentru a evita publicitatea excesivă. Potrivit ei, în prezent există mecanisme eficiente pe segmentul protecţiei copilului, doar ca este necesară intervenţia la timp pentru a fi prevenite astfel de cazuri.

„Copiii locuiesc împreună cu mama sa şi cu concubinul. Mama are un comportament amoral, consumă alcool, foarte des nu este acasă. Tatăl biologic este şi nu participă nicidecum la educarea copiilor”, a spus avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu.

Potrivit Maiei Bănărescu, lipsa educaţiei părinteşti a dus şi la alte consecinţe.

„Condiţiile de trai îi fac sa fie victime ale societăţii. Copilul cel mai mare are deja un comportament deviant, a comis deja furturi şi jafuri şi este la evidenţa organelor de poliţie, a lucrat şi psihologul, dar situaţia copilului nu s-a schimbat nimic. Următorul copil este în aceeaşi situaţie de risc şi trebuie salvat. Autorităţile au încercat să lucreze cu mama, dar aceasta a refuzat”, a declarat Avocatul Poporului, Maia Bănărescu.

După implicarea Avocatului Poporului pe acest caz, copiii au fost duşi la un centru de plasament. Autorităţile au declanşat pentru a doua oară procedurile pentru decăderea din drepturile părinteşti a mamei. Avocatul Poporului pentru drepturile copilului îndeamnă activiştii civici şi jurnaliştii să comunice cazurile copiilor care au rămas fără îngrijire părintească, pentru a interveni cu ajutor.

Sursa: trm.md