Directorul unei şcoli din Chişinău ar fi furat mii de lei de pe cardurile bancare ale angajaţilor instituţiei

Directorul unei şcoli din Chişinău ar fi furat mii de lei de pe cardurile bancare ale angajaţilor instituţiei

-
//
16.03.2018

Directorul unei şcoli profesionale din Chişinău a fost reţinut de CNA şi procurorii anticorupţie într-un dosar de abuz de serviciu. Şeful instituţiei este bănuit că, timp de mai bine de un an, i-ar fi deposedat pe unii angajaţi de-ai săi de cardurile salariale şi, respectiv, de bani.

Directorul unei şcoli din Chişinău ar fi furat mii de lei de pe cardurile bancare ale angajaţilor instituţiei

Concret, în perioada 1 ianuarie 2017 - prezent, directorul şcolii, împreună cu soţia sa, ar fi identificat persoane cu situaţie materială precară pe care i-a angajat în diferite funcţii auxiliare în instituţia pe care o conducea. Ulterior, în mod abuziv, le-ar fi luat cardurile bancare, pe care erau transferate salariile, pentru a extrage banii şi a-i folosi în interes personal. Ca să-şi camufleze acţiunile infracţionale şi a evita eventuale nemulţumiri din partea angajaţilor, conducătorul instituţiei transmitea o parte din bani (1200 -1300 de lei) salariaţilor. Sumele rămase pe cont, care variau între 3000 şi 4000 de lei, în funcţie de postul ocupat de angajat, erau însuşite de director.

Pe parcursul documentării cazului, s-a stabilit că soţia directorului acţiona în complicitate cu acesta. Ea a fost identificată ca persoană care nemijlocit extrăgea banii de pe carduri. Astfel, ambii sunt bănuiţi că ar fi cauzat un prejudiciu material şi moral considerabil drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice.

În urma unor percheziţii, operate la domiciliul şi în biroul de serviciul al bănuitului, au fost ridicate mai multe carduri bancare, care aparţin angajaţilor instituţiei, dar şi  10 000 de euro, provenienţa cărora urmează a fi stabilită.

La această etapă, procurorii evaluează prejudiciul material cauzat de cei doi soţi angajaţilor Şcolii profesionale, urmând să audieze toate victimele acestora.

Pentru abuzul în serviciu, legislaţia naţională prevede o pedeapsă de până 7 ani de închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Sursa: mamaplus.md