mamaplus

De ce a fost amânată dublarea alocațiilor pentru copiii cu cetățenie română

-
//
10.01.2020

Premierul român Ludovic Orban, a anunţat azi, 10 ianuarie, că va fi amânat, cel mai probabil, termenul de intrare în vigoare a dublării alocaţiilor pentru copii. Astfel, alocațiile ar urma să crească de la 150 de lei la 300 de lei românești abia după ce vor fi alocate sumele necesare în buget, la prima rectificare bugetară. Anunțul a fost făcut după o discuție cu președintele român, Klaus Iohannis.

Orban a precizat că prima rectificare bugetară va fi făcută după data de 1 iulie, astfel, cel mai probabil, dublarea alocațiilor va fi amânată cel puțin până în vara acestui an.

„Proiectul a ajuns la mine, are termen 18 ianuarie. La acest moment nu am de gând să refuz promulgarea acestei legi, e încă în analiză, aștept precizări de la Guvern, pentru că sumele nu sunt prevăzute în buget”, a spus Klaus Iohannis

Reamintim că Deputații din Comisia de muncă a Parlamentului României au votat la 18 decembrie 2019, un amendament prin care alocațiile copiilor se vor dubla de la 150 RON la 300 RON. 

Potrivit articolului, alocațiile urmau a fi în cuantum de: 
a) 600 de lei românești pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) 300 RON pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani;
c) 600 RON pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Prevederile urmau să intre în vigoare la data de întâi a lunii următoare celei în care se publică actul normativ în Monitorul Oficial. Dacă totuși legea ar intra în vigoare, ar urma să beneficieze aproape 3,6 milioane de copii care dețin cetățenia română.