Datorită diasporei, un parc din Ungheni a fost renovat

Datorită diasporei, un parc din Ungheni a fost renovat

-
//
14.05.2018

Un parc din Ungheni a fost renovat din contribuțiile băștinașilor plecați în diferite colțuri ale lumii.

Datorită diasporei, un parc din Ungheni a fost renovat

„Din păcate, cei 8.100 copii şi tineri din Ungheni, printre care şi 353 rămaşi fără îngrijirea părinţilor care sunt plecaţi peste hotare, nu aveau oportunităţi de dezvoltare a pasiunilor şi spații amenajate pentru petrecerea timpului liber”, susţine Ion Poia, preşedintele Asociaţiei „Unghenenii de Pretutindeni”.

În Cartierul Tineretului, în care locuiesc aproximativ 15 000 de persoane, iar majoritatea stau în blocuri supraetajate, este situat unicul parc din oraş, cu o suprafaţă de circa 10 ha.

Acesta era într-o stare deplorabilă. Mai mult de 25 ani nu au fost făcute investiţii, iar parcul amenajat în perioada fostei Uniuni Sovietice, a ajuns un loc fără bănci, iluminat şi chiar fără trotuare.

La iniţiativa PNUD Moldova, în cadrul proiectului „Migraţie şi dezvoltare locală”, pentru prima dată, în anul 2016, a fost creată Asociaţia de băştinaşi ca partener de dialog cu primăria.

În același an a fost efectuat un sondaj pentru identificarea priorităților oraşului. Băştinaşii și migranții din orice colţ al lumii au participat la sondajul online şi off-line şi la focus grupuri şi și-au manifestat interesul de a contribui la amenajarea parcului din municipiul Ungheni.

Pentru colectarea sumelor necesare, Ion Poia, în calitate de preşedinte al Asociației, a desfășurat campanii de colectare de fonduri și a facilitat buna organizare a unor evenimente culturale în parcul central precum „Ziua copiilor” cu distracţii pentru copii, meci de fotbal între băştinaşi etc. Toate acestea au adus contribuţii financiare din partea orăşenilor de 2500 USD.

Pe lângă aceasta, Ungheniul a fost una din cele 38 localităţi participante la prima campanie de crowdfunding din Moldova ce avea scopul de a soluţiona unele probleme comunitare. Astfel, 187 băştinaşii ungheneni şi migranţi au contribuit cu suma de 10 300 USD, care a fost donată online.

Guvernul Elveţiei, Primăria municipiului Ungheni împreună cu Consiliul Raional Ungheni au donat câte 20 mii USD pentru renovarea parcului, prima etapă.

Citește articolul integral pe tv8.md