Cutremur puternic în România, resimțit și la Chișinău

Cutremur puternic în România, resimțit și la Chișinău

-
//
14.03.2018

Cutremur puternic în România. Seismul a fost resimțit și la Chișinău. Cutremurul a avut loc la ora 12:24.

Cutremur puternic în România, resimțit și la Chișinău

Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, cutremurul a fost de 5,1 grade pe scara Richter. Specialiștii au indicat ulterior 4,7 grade.

Pe de altă parte, Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului din România, anunță că magnitudinea seismului din zona Vrancea este de 4,7 grade pe scara Richter, fiind ulterior stabilită la 4,4 grade Richter.

"Bineînțeles că datele vor fi reînnoite. Se face o medie a datelor oferite de la diferite stații. Este măsurarea complexă a unei energii. Cutremurul a fost resimțit în special în partea de sud a țării, dar și la Chișinău. Intensitatea seismică a fost de 2-3 grade pe o scară de 12",  a precizat pentru point.md șeful Centrului de Seismologie, Ion Ilieş.

Cutremurul a avut loc la adâncimea de 140 de kilometri. Intensitatea cutremurului în zona epicentrală a fost de III grade Mercalli.

Cutremurul s-a produs în apropierea orașelor Nehoiu(42km), Covasna(45km), Slănic-Moldova(52km), Odobești(55km), Târgu Secuiesc(56km), fiind cel mai puternic seism înregistrat de la începutul anului 2018.

Pe 8 februarie 2017, în Vrancea, s-a produs un cutremur cu magnitudinea 5, care a fost resimţit atât la Bucureşti, cât și la Chișinău.

În ultimii doi ani, în România au avut loc peste 25 de seisme cu magnitudine peste 4.

Cel mai puternic cutremur din ultimii 20 de ani din țara vecină a avut loc în anul 2004 și a atins magnitudinea de 6 grade pe Richter.

Cele mai puternice cutremure din zona Vrancea, care au provocat şi numeroase pierderi de vieţi omeneşti pe ambele maluri ale Prutului s-au înregistrat la 26 noiembrie 1802, 10 noiembrie 1940 (a avut adâncimea focarului de 122 km şi magnitudinea de 7,4 pe scara Richter) şi 4 martie 1977 (adâncimea focarului fiind de 93 km şi magnitudinea de 7,2 pe scara Richter).

Sursa: Point.md