Cum să evităm traumele pe timp de iarnă?

Cum să evităm traumele pe timp de iarnă?

-
//
21.01.2016

Odată cu sosirea iernii medicii traumatologi devin foarte solicitați.  Pe străzi, este nu doar zăpadă pufoasă, dar și gheață. O singură mișcare greșită poate duce la leziuni grave sau chiar fracturi...

Cum să evităm traumele pe timp de iarnă?

Vînătăile. Se disting cu ușurință – se traumează țesuturile moi, vasele de sînge și terminațiile nervoase. Rezultatul – un hematom. Puneți pe locul traumat gheață sau un obiect metalic rece.

Traume a ligamentelor. Cel mai frecvent sînt afectate ligamentele gleznei, genunchiului și articulațiilor la încheietura mîinii. Ridicați  ușor piciorul sau mîna. Aplicați gheață înfășurată într-un prosop. După cîteva minute, încercați să calcați pe picior sau să vă sprijiniți pe braț. Dacă durerea revine nu suprasolicitați membrele. Puteți folosi diverse creme și geluri.

Fractură. Dacă simțiți o durere ascuțită, care se agravează la mișcare, apare o umflătură și deformare în treimea inferioară a antebrațului - atunci aveți o fractură.

Cum să nu aluneci pe gheață. Alege pantofi cu o talpă plată. Pe talpă poate fi încleiată o bandă adezivă.

Mergi corect! Picioarele trebuie puțin îndoite din genunchi, nu ține mîinile în buzunare, ele te ajută să menții echilibrul. Cea mai bună opțiune - să aluneci ca pe gheață. Încercați să mergeți de-a lungul pereților sau gardurilor.

Sursa: moldovenii.md