Cinci medici, judecați pentru malpraxis. Vezi ce nereguli au comis

Cinci medici, judecați pentru malpraxis. Vezi ce nereguli au comis

-
//
10.10.2017

Cinci medici din raioanele Dubăsari și Criuleni au fost atacați în judecată pentru încălcarea din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale, care s-a soldat cu decesul unui pacient, scrie într-un comunicat de presă al Procuraturii.

Cinci medici, judecați pentru malpraxis. Vezi ce nereguli au comis

Procuratura raionului Dubăsari a finalizat urmărirea penală şi a expediat în judecată dosarul de învinuire a medicilor.

Vorbim de:

- un medic din cadrul Oficiului medicilor de familie din satul Pîrîta, raionul Dubăsari;

- un medic din cadrul Substaţiei Asistenţă Medicală Urgentă Dubăsari;

- un medic anesteziolog – reanimatolog de gardă al Spitalului raional Criuleni;

- şeful Secţiei boli infecţioase din cadrul Spitalului raional Criuleni;

- şeful Secţiei reanimare (anestezie şi terapie intensivă) din cadrul Spitalului raional Criuleni.

Potrivit materialelor acumulate de procurori, în intervalul 31 iulie – 2 august 2014, din cauza că medicii au încălcat, din neglijenţă, regulile de acordare a asistenţei medicale unei fetiţe de 4 ani, micuţa a decedat.

Mai exact, în data de 31 iulie 2014, după ce mama fetiței s-a adresat medicilor din motiv că micuţa avea febră şi dureri, aceştia au examinat-o superficial și au diagnosticat-o incorect cu „amigdalită catarală”. Prin urmare, aceștia nu au decis să spitalizeze imediat copilul. Peste 2 zile, după ce micuța a fost internată în spital, medicii i-au prescris tratament greşit. În consecință, copilul a decedat în data de 2 august 2014, la spital.

Pentru elucidarea cazului, procurorii au demarat o serie de acţiuni de urmărire penală, printre care și efectuarea unei expertize medico-legale. În consecință, a fost demonstrată vinovăția medicilor.

În urma expertizelor s-a demonstrat că moartea copilului a avut loc în rezultatul infecţiei cu rotavirus, care s-a manifestat prin gastroenterocolită acute cu deshidratare şi dezvoltare ulterioară a meningitei, miocarditei, pneumoniei intersiţioale, hepatitei microfocale, complicată cu şoc toxico-infecţios. Fiind internată în spital, copila a primit un tratament care nu corespundea cerinţelor Protocolului Clinic Naţional, fapt confirmat şi de către Comisia Ministerului Sănătăţii. De asemenea, din raportul de expertiză mai reiese că, în cazul în care, imediat după spitalizare, copilul ar fi beneficiat de un consult oportun al serviciului AVIASAN, şansele de supravieţuire a acesteia ar fi fost mult mai mari.

Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi, medicii riscă închisoare de până la 3 ani cu (sau fără) privarea de dreptul ca să ocupe anumite funcţii sau să exercite activități pe un termen de la 2 la 5 ani.

Sursa: e-sanatate.md