mamaplus

Cinci linii de microbuze din Chișinău nu vor mai circula de luni

-
//
28.02.2020

Microbuzele de pe cinci linii din capitală nu vor mai circula de luni. Este vorba despre 50 de maxi-taxi-uri de pe rutele 108, 178, 135, 129 şi 175. Administratorii spun că au fost nevoiți să-şi sisteze activitatea pentru că lucrează în pierdere. Anunțul a fost făcut de preşedintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa, la şedința Consiliului Municipal.

„Probabil noi ne vom retrage benevol fără ca domnul primar să caute motive de reziliere a contractului. Pentru că costurile nu ne mai permit să continuăm. Noi vom mai încerca să facem proteste. Paralel, vom încerca să venim aici la consiliu să căutăm persoane care vor să pătrundă în calcule”, a menționat Oleg Alexa.

Purtătorul de cuvânt al primarului capitalei, Natalia Ixari, a declarat că autoritățile vor lua toate măsurile necesare pentru a face față situație. În acest sens a fost creat anterior un centru de criză.

Primarul Ion Ceban a solicitat votul CMC cu privire la achiziționarea a 100 de autobuze noi. Totuşi şeful interimar al Direcției Transport, Lilian Copaci, a spus că în prezent municipalitatea nu se descurcă încă fără maxi-taxi-uri.

Luni, mai mulți şoferi de microbuz nu au ieşit la muncă până la ora 10:00, în semn de protest. Aceştia au cerut majorarea tarifului pentru călătorie de la 3 la 6 lei. Ulterior, Ion Ceban a anunțat că Primăria va rezilia contractele cu transportatorii care au fost în grevă. El a cerut şi intervenția organelor de anchetă pentru a vedea cum pot fi traşi la răspundere. Ceban a anunțat că dacă acțiunile de protest vor continua, administrația capitalei va revizui, de săptămâna viitoare, programul instituțiilor municipale, inclusiv al şcolilor şi grădinițelor.

O zi mai târziu, administratorii rutelor de microbuze din Chișinău au precizat că sunt gata să mențină tariful de 3 lei pentru o călătorie, însă cu o singură condiție: pierderile pe care le suportă să fie subvenționate de Primărie.

În capitală activează 42 de linii de microbuz.