mamaplus

Ce au depistat specialiștii ANSA la liceul teoretic Orizont din Capitală, în urma intoxicației în masă

-
//
20.09.2019

În urma cazurilor de intoxicaţii înregistrate la liceul teoretic Orizont, filiala Ciocana, Direcția Teritorială pentru Siguranța Alimentelor Chișinău s-a autosesizat şi a format un grup de lucru care, în comun cu specialiștii Centrului de Sănătate Publică s-a deplasat la fața locului, unde a inițiat un control inopinat cu desfășurarea anchetei epidemiologice. 

mamaplus

Din datele acumulate s-a stabilit că toate produsele alimentare servite la masă dispuneau de acte de proviniență și calitate. Totodată, au fost constatate unele neconformități din domeniul alimentar ce țin de lipsa marcajului pe produsele alimentare, nerespectarea meniului coordonat cu CSP Chișinău.

S-a stabilit, de asemenea, că din numărul total de 13 persoane angajate ai blocului alimentar, 12 nu dispuneau de certificate ce ar confirma instruirea igienică. 

Specialiștii DTSA Chișinău au prelevat 26 de probe de bucate gata, 3 probe de materie primă (aripi, fileu de pui și cașcaval), expediind probele la Laboratorul de Încercări al Centrului Republican de Diagnostică Veterinară (CRDV).

Administrația liceului Orizont a informat că pe data de 13 septembrie a fost stopată activitatea blocului alimentar până la finalizarea anchetei epidemiologice și obținerea rezultatelor de laborator, personalul a fost delegat pentru a trece controlul medical și au fost înăsprite cerințele de monitorizare a stării sănătății copiilor. De asemenea, au fost efectuate lucrările de dezinfecție, deratizare și dezinsecție.

În rezultatul investigațiilor de laborator, la 13 angajați ai blocului alimentar s-a depistat Staphylococcus aureus.

În trei probe de produse alimentare examinate au fost constatate bacterii coliforme. O probă pozitivă Staphylococcus aureus a fost depistată în chiflele în sos alb.

În urma investigațiilor de laborator întreprinse și a informației de la CSP, s-a constat că focarul a fost cauzat de infecție adenovirală.

Amintim că în zilele de 11 și 12 septembrie, peste 100 de  copii și profesori s-au adresat la serviciul medical al liceului cu semne de intoxicaţie alimentară. Câţiva dintre aceştia au fost internaţi la Spitalul de Boli Contagioase pentru Copii. 

Sursa: publika.md