Cameră super-senzorială pentru copii surdo-orbi cu multiple disabilităţi în Chișinău!

Cameră super-senzorială pentru copii surdo-orbi cu multiple disabilităţi în Chișinău!

-
//
08.02.2014

Cerul cu stele în orice moment al zilei

Am auzit de existenţa mai multor camere deosebite: camera veseliei, camera fricii, camera secretă. Dar acestă cameră  ar fi  corect să o numim cameră magiei. Sau, camera noilor posibilități… plină cu proiectoare și efecte luminoase, cu bule de spumă,  o piscină uscată, cărări colorate și încă multe alte lucruri, care stimulează organele de vedere. Aici, în atmosfera de aromoterapie, se folosește foarte mult muzică special pentru relaxare, sunete din natură, păsări și animale.

Cameră super-senzorială pentru copii surdo-orbi cu multiple disabilităţi în Chișinău!

4 februarie, grădiniţa  №167 din Chişinău pentru copii cu deficiențe de auz, a câstigat o cameră senzorială concepută pentru copii cu nevoi speciale, cu probleme de dezvoltare, de învățare, de comportament și de adaptare socială, și boli cronice post-traumatice care necesită restabilirea și păstrarea echilibrului mental și emoțional.

Ca să ştiţi: "Camera senzorială este  un mediu interactiv în care fiecare copil se simte în deplină siguranță, deoarece sunt excluse situațiile stresante și orice impact negativ. Aceasta este un mediu universal, care are un efect pozitiv asupra sănătății și psihicul copilului. Camera senzorială actionează în totalitatea asupra simțurilor individuale. Cel mai răspândit tip de acțiune a camerii senzoriale este cel auditoriu. Aflarea în camera senzorială îi creează copilului o stare emoțională pozitivă, îi antrenează funcțiile psihomotorii. În funcție de patologie și caracteristici,  camera senzorială este folosită,  în direcția de relaxare, în cazul de tulburări nevrotice sau psihosomatice, sau de a activa, de a stimula simțurile și funcțiile motorii, care sunt observate la copiii cu paralizie cerebrală sau întârziere de dezvoltare mentală și emoțională. "/ Psiholog Lola E. V., Irkutsk /

"O combinație armonioasă de multe suprafete diferite, diferite în formă, materie, culoare și textură, pot influența percepția copilului de senzații tactile și aduc emoții pozitive, cu efect terapeutic și de dezvoltare. Astfel, un copil, nimerește într-un mediu sigur, confortabil, împruenă cu un specialist -psiholog va explora lumea "-. Maria Povorozniuk, șef Specialist Departamentul de Educație, Tineret și Sport mun. Chișinău.

"Aceasta este o cameră de relaxare și liniștire, cu ajutorul luminii și echipamentului muzical,  și sprijinul unui specialist. Denumirea "sensorială" vine tocmai din faptul că există o influență asupra senzorilor. Deci, o  partea de senzații primesc sensorii auditivi, vizuali şi kinestezici. Un mare plus este prezența în timpul seansului a unui specialist, care conduce copilul în lume senzațiilor încă necunoscute necunoscute."-. Valentin Lebedev, președinte al Asociației pentru copii și tineri cu dizabilități VITA

Stimularea vederii, auzului, atingerii și mirosului- camera senzorială nu numai poate calma, relaxa, dar şi tonifia şi face acest lucru ușor și interesant.

Echiparea camerii a fost posibilă cu sprijinul Asociației pentru Copii și tineri cu dizabilități VITA, Peace Corps, companie Servalux, care în cadrul proiectului de sponsorizare "Viața Împreună", a instalat la ferestre rolete automate.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=815900821759804&set=a.424022307614326.118227.423350651014825&type=1&theater