mamaplus

Bărbatul care a accidentat mortal un copil la Briceni, se află în stare de libertate

-
//
27.01.2020

Bărbatul care în seara de Crăciun a urcat beat la volan și a lovit un copil de 12 ani, care a murit peste o săptămână la spital, se află în libertate. Cazul a avut loc la Briceni, pe 25 decembrie 2019.

Băiatul care a decedat ar fi împlinit 13 ani pe 16 februarie și era originar din satul Constantinovca, Edineţ. Pe 25 decembrie, Cătălin Colibnic a mers în vizită la bunelul său, Vasile, originar din satul vecin, Caracuşenii Vechi. Seara a mers cu colindatul împreună cu alţi copii pe la rude prin sat.

Potrivit poliției, copilul mergea pe marginea carosabilului în seara zilei de 25 decembrie când a fost tamponat de un automobil. La volanul mașinii se afla un bărbat de 54 de ani, în stare de ebrietate. Testul cu alcoolscopul a arătat o concentrație de 0,61 mg/l.

Familia Colibnic este o familie vulnerabilă, aflată la evidenţa asistentului social din cadrul primăriei Constantinovca. Soţii Colibnic mai au doi copii, de 15 şi 17 ani.

Mama băiatului, Elena, a spus că au fost contactaţi de familia şoferului atunci când erau în spital. Şoferul s-a oferit să acopere cheltuielile pentru tratament, iar ulterior - pentru funeralii. Totodată, a oferit o anumită sumă de bani familiei.

„Am stat timp de opt zile alături de Cătălin la spital. Medicii ne-au informat că i-a fost afectat creierul. Nu şi-a revenit din comă. Nu am schimbat niciun cuvânt cât timp a zăcut. Mi se rupea inima. Nu aveam nici bani de înmormântare. M-am sfătuit cu ceilalţi doi copii. Mi-au zis că nu-l mai putem întoarce pe Cătălin, să acceptăm ajutorul. Şoferul a acoperit cheltuielile, în total - vreo 100 de mii de lei... Am mers la avocatul lui şi am semnat un document că ne-a dat această sumă”, ne spune mama copilul.

La rândul său, tatăl băiatului a spus că ştie că şoferul e în arest la domiciliu. „Noi l-am iertat, ce ne rămâne să facem? Pe copil, din păcate, nu-l putem întoarce”, ne-a spus tatăl băiatului.

Responsabilii de la Judecătoria Briceni au precizat că după expirarea termenului de arest preventiv, instanţa a decis plasarea în arest la domiciliu a şoferului.

Bărbatul învinuit, Filaret Ganaş, este întreprinzător local, administrator şi fondator al unei întreprinderi individuale. Avocatul lui a declarat că clientul său este în arest preventiv şi că au existat mai mulţi factori care au contribuit la luarea acestei decizii, printre care faptul că nu a avut antecedente penale, îşi recunoaşte vina şi s-a oferit să compenseze o parte din daunele morale şi materiale ale familiei copilului decedat.

Pentru fapta sa, şoferul este cercetat penal şi riscă de la 4 până la 8 ani de închisoare. Totodată, i-a fost luat permisul de conducere şi riscă să fie privat de dreptul de a mai conduce mijloace de transport.