Au fost numite cele mai nefavorabile luni pentru conceperea unui copil

Au fost numite cele mai nefavorabile luni pentru conceperea unui copil

-
//
25.08.2016

Perioada dintre ianuarie şi martie nu este cea mai favorabilă pentru concepţie, ne previn cercetătorii britanici. Copiii concepuţi iarna au mai des probleme de învăţare şi comportament, pentru că mămicile lor nu primesc suficientă vitamina D în primul trimestru de sarcină.

Au fost numite cele mai nefavorabile luni pentru conceperea unui copil

După cum scrie The Telegraph, cercetătorii de la Universitatea Glasgow şi Universitatea Cambridge au analizat datele despre sănătatea şi succesele şcolare ale unui număr de peste 800 mii de elevi, care au frecventat şcoala în perioada dintre 2006 şi 2011.

Analiza a demonstrat că problemele de învăţare şi comportament, aşa ca dislexia, dificultăţi la citire, sindromul de hiperactivitate şi deficit de atenţie, au atins 8,9% dintre elevii concepuţi în ianuarie, februarie sau martie şi, corespunzător, născuţi în lunile octombrie-decembrie. La copiii concepuţi în perioada iulie-septembrie, acest indicator a constituit 7,6%.

După cum presupun autorii studiului, fenomenul relevat de ei este legat de faptul că, din cauza vremii urâte, caracteristice emisferei nordice în lunile de iarnă şi de început al primăverii, mamele se află puţin timp la soare şi nu primesc suficientă vitamina D în primul trimestru de sarcină. Iar această vitamină „solară” este foarte importantă pentru dezvoltarea normală a fătului, în primul rând a creierului. Datele obţinute, consideră savanţii, vorbesc despre importanţa administrării de către gravide a suplimentelor de vitamina D în perioadele reci ale anului.