Atenție la căpușe! Verdeaţa din parcuri ascunde un pericol real

Atenție la căpușe! Verdeaţa din parcuri ascunde un pericol real

-
//
18.04.2018

Odată cu încălzirea vremii, verdeaţa din parcuri ascunde un real pericol pentru amatorii de a petrece timpul în sânul naturii - căpuşele. Potrivit datelor Centrului de sănătate publică, în parcurile din Capitală, fiecare a cincea insectă pune în pericol sănătatea celor din jur.

Atenție la căpușe! Verdeaţa din parcuri ascunde un pericol real

Iată de ce, medicii recomandă, ca după fiecare ieșire la iarbă verde să ne examinăm minuțios suprafaţa corpului, pentru a ne asigura că nu avem sub piele insecte-surprize.

Odată cu deschiderea sezonului de frigărui și a plimbărilor la aer liber, apare și pericolul pe care-l prezintă căpușele. Se crede, că acestea pot nimeri pe corpul uman sârind de pe crengile copacilor. Specialiștii infirmă acest lucru.

”Ele prefera locurile unde este iarba mai deasa, mai mare, tufisurile. Numai nici intr-un caz nu zboara si nu sar”, a declarat entomologul, Alexandra Hristev.

În realitate, căpușele nu se ridică mai sus de 50 de cm. Doar după ce nimeresc pe corpul victimei pot ajunge până la umeri și cap, de unde și presupunerea că au sărit de undeva de sus.

"– Nu am pățit. – Nu mergem acum prin iarbă, ci pe alee, sperăm să nu avem de suferit. - În caz de necesitate, știți ce să faceți. – Da, se spune, că trebuie să-i scoatem ce pe niște cuie".

Specialiștii îi îndeamnă pe cei care au observat sub piele o căpuşă, să se adreseze imediat la medic. 

Primele simptome ale apariției bolii Lyme sunt febra, durerile de cap, oboseala și eruptiile cutanate. Toate acestea pot fi evitate dacă nu ne atingem de locul unde căpușa a pătruns în piele şi imediat apelăm la medic. Foarte puţini însă, respectă această recomandare. 

"Singuri am scos-o. Am uns cu ulei, după care singură a ieșit câte puțin. Dar nu era destul de adânc, de aceea am reușit s-o scoatem." 

Anul trecut, în Capitală, au fost înregistrați 84 de persoane, contaminate cu boala Lyme. În 2012 de această boală au avut de suferit 117 persoane - număr record în ultimii 13 ani.

Sursa: canal3.md