mamaplus

Astăzi, 23 octombrie, este prăznuit Sfântul Iacob, numit fratele Domnului

-
//
23.10.2019

La data de 23 octombrie/5 noiembrie este marcat Sfântul Iacob, numit fratele Domnului, pentru că a fost fiul Dreptului Iosif, logodnicul Fecioarei Maria. 

Dacă îl întâlnim şi sub numele de „fratele Domnului", trebuie să ştim că la evrei, gradele de rudenie erau cuprinse într-un singur cuvânt: frate.

Potrivit Tradiției, el a călătorit în Egipt împreună cu tatăl său Iosif, cu Fecioara Maria şi Pruncul, în vremea în care Irod căuta să-L omoare pe Hristos. A fost primul episcop al Iersualimului.

A alcătuit prima slujbă a Sfintei Liturghii, variantă care a fost prelucrată de Sfinții Vasile cel Mare şi Sfântul Ioan Gură de Aur. Liturghia Sfântului Iacob se săvârşeşte şi în zilele noastre în Biserica Ortodoxă Greacă, pe 23 octombrie, în ziua sa de prăznuire.

Sfântul Apostol Iacob a convertit mulți iudei şi elini la credința creştină. Potrivit Tradiției, bătrânii iudeilor i-au spus lui Iacob să urce pe aripa Templului şi să grăiască de acolo împotriva lui Hristos. Iacob a urcat, însă a mărturisit în fața celor prezenți că Hristos este Fiul lui Dumnezeu. În urma acestei mărturisiri, a fost aruncat de pe zidurile templului din Ierusalim şi ucis cu pietre.