mamaplus.md

50% dintre jucăriile care se vând în pieţele din Moldova sunt periculoase pentru sănătate

-
//
25.10.2018

În Moldova a fost organizat un studiu, pentru a vedea dacă în organismele locuitorilor din ţara noastră se conţine plumb. Este de menţionat, că orice cantitate a acestui metal toxic este considerată periculoasă pentru sănătate. Rezultatele cercetării au pus medicii în gardă. Concentraţia de plumb s-a dovedit a fi de 2,8 micrograme pe decilitru. Unui risc sporit sunt supuşi copiii. Jucăriile lor deseori conţin plumb, care este extrem de periculos pentru organismele micuţilor. 

mamaplus.md

Plumbul ajunge în organismul uman din solul, apa şi aerul poluat, din produsele alimentare şi obiectele de uz casnic. Statisticele publicate periodic de Ministerul Sănătăţii i-au motivat pe cercetătorii din cadrul unui ONG să testeze jucăriile care se vând în pieţele din ţara noastră. În 50 la sută dintre ele au fost depistate metale grele, inclusiv plumb.  

"Jucăriile care sunt mai aprinse la culoare, ele au un conţinut mai mult de metale grele. Respectiv, atunci când vrem să procurăm jucării copilului nostru şi ea va avea culori galbene, verzi deschise sau roşii respectiv ar trebui să ne punem semnul întrebării - ce conţin aceste vopsele?", a menţionat managerul de proiect EcoContact, Natalia Guranda.

Pentru a ne asigura că mărfurile sunt inofensive, trebuie să cerem certificatul de calitate al acestora. 

"Securitatea copiilor este prioritară pentru noi. De aceea, toate mărfurile noi sunt verificate şi certificate. Fără asta nicio jucărie nu ajunge pe raft", a afirmat vânzătoarea de jucării pentru copii, Svetlana.

Nu toţi vânzătorii din piaţă pot prezenta certificate de calitate în care este garantată lipsa materialelor toxice, a metalelor grele, inclusiv a plumbului. Unii au refuzat să ofere interviu. Este adevărat, însă, că nici cumpărătorii nu pre se înghesuie să cumpere jucării de aici.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii dau asigurări că măsurile profilactice pot ajuta la prevenirea intoxicărilor cu metale grele.  

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătăți, anume plumbul este cauza a 10 la sută din cazurile de invaliditate din lume. În anul 2015, maladiile provocate de plumb au dus la decesul a cel puţin 500 de mii de oameni.

Sursa: canal3.md