30 de cupluri vor putea beneficia de feritilizare in vitro gratuită

30 de cupluri vor putea beneficia de feritilizare in vitro gratuită

-
//
29.05.2017

30 de familii, care nu pot concepe copii, vor beneficia de o procedură de fertilizare in vitro gratuită. Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a contractat trei instituții medicale, care vor presta servicii în acest sens. Procedura va putea fi efectuată la ”TerraMed”, “Medpark” şi “Repromed”.

30 de cupluri vor putea beneficia de feritilizare in vitro gratuită

În total, CNAM va aloca pentru cele 30 de proceduri de fertilizare in vitro peste 950 de mii de lei. Statul va acoperi peste 31 de mii de lei din costul total pentru o procedură. Suma nu include însă costuri pentru medicamentele pe care le va administra pacienta.

Procedura de fertilizare in vitro, finanţată din banii statului, poate fi solicitată doar de cuplurile care deţin poliţă de asigurare.

Pentru a beneficia de o asemenea procedură, solicitanţii urmează să se adreseze la medicul de familie, pentru a efectua gratuit un şir de investigații și consultații medicale, inclusiv la ginecolog.

Medicul de familie şi medicul obstetrician-ginecolog vor completa şi semna biletul de trimitere la Comisia de evaluare a cuplurilor asigurate. Solicitanții vor depune personal dosarele la Comisia de evaluare a cuplurilor asigurate, care îşi desfășoară activitatea în incinta Centrului de sănătate a reproducerii şi genetică medicală din cadrul Institutului Mamei şi Copilului. Dosarul trebuie să conțină biletul de trimitere a cuplului la Comisia de evaluare a cuplurilor asigurate, cererea şi acordul cuplului, copiile buletinelor de identitate şi copiile polițelor de asigurare medicală.

Mai multe informaţii despre paşii şi condiţiile pentru a beneficia de o procedură de fertilizare in vitro găsiţi în Regulamentul cu privire la modul de organizare a prestării serviciilor de reproducere umană asistată medical în cadrul asigurării obligatorii de asistenţă medicală şi în Ordinul nr. 242 din 27 martie 2017 al Ministerului Sănătăţii. 

Până în prezent, 41 de dosare au fost depuse. Specialiștii, care fac parte din Comisia de evaluare, vor examina dosarele și vor decide care dintre cupluri sunt eligibile pentru această procedură.

Conform statisticilor Centrului „Sănătatea Reproducerii și Genetică Medicală”, în prezent, aproximativ 140 de mii de cupluri de vârstă reproductivă sunt infertile. În 3000 de cazuri, problema poate fi soluționată doar prin fertilizarea in vitro. 

Sursa: Mamaplus.MD