25 de lucruri minunate pe care nu le-ai știut despre Moldova

25 de lucruri minunate pe care nu le-ai știut despre Moldova

-
//
30.08.2016

Publicația britanică The Telegraph a dedicat un articol Moldovei. Și e probabil deloc întîmplător. De „Ziua Independenței" țării noastre, britanicii scriu „25 de lucruri minunate pe care nu le-ai știut despre Moldova".

25 de lucruri minunate pe care nu le-ai știut despre Moldova

Deși titlul sună sută la sută pozitiv, au fost incluse lucruri și mai puțin plăcute - „Moldova este cel mai sărac stat din Europa" sau că sîntem mai puțin atractivi pentru turiști. Nu au scăpat de sub vedere nici faptul că Republica Moldova a fost un stat care nu a avut președinte aproape trei ani, scrie Bani.md

Cît despre lucrurile frumoase și interesante, The Telegraph scrie despre beciurile încîntătoare a Moldovei, despre debutul la Eurovision în anul 2005, care a fost și cel mai de succes - alături de formația Zdob și Zdub, că aici transportul public este ieftin și achităm doar doi lei pentru o călătorie cu troleibuzul. Mai scriu și despre bisericile fermecătoare.

Printre alte detalii interesante se mai scrie și despre limba găgăuzilor, care a fost calificată de UNESCO drept una pe cale de dispariție, că moldovenii vorbesc 2-3 limbi: moldoveneasca, rusa și găgăuza.

Autorii mai scriu și despre Mămăligă - mîncarea tradițională și cum aceasta este servită, despre flagul și stema Moldovei, despre Ziua Vinului care, de fapt, este un eveniment de două zile, despre faptul că atunci cînd vei veni la cineva în ospeție - va trebui să te descalți.

Mai spun și că moldovenii sînt puternici: „Nicolae Birliba este campion mondial la ridicarea greutăților de nouă ori. În 2011, în vîrstă de 49 de ani, el a ridicat o giră de 16 kg de peste 2500 de ori.

Crăciunul moldovenilor, de asemenea, a fost menționat - în special faptul că este sărbătorit de două ori: pe 25 decembrie și 7 ianuarie.

Sursa: www.realitatea.md