1400 de paciente ar putea primi implanturi mamare gratuit

1400 de paciente ar putea primi implanturi mamare gratuit

-
//
02.03.2018

Anul acesta, în conformitate cu Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală, vor fi procurate 2050 de exoproteze mamare pentru a fi eliberate gratuit femeilor care au rămas fără sân din cauza cancerului mamar. Licitația desfășurată în acest sens s-a finalizat, iar agentul economic câștigător urmează să furnizeze protezele Institutului Oncologic. Momentan, pe lista de așteptare sunt 1400 de paciente, precizează instituția medicală într-un răspuns oferit Agenției de presă IPN.

1400 de paciente ar putea primi implanturi mamare gratuit
Pentru procurarea celor 2050 de exoproteze mamare a fost prevăzută suma de un milion și jumătate de lei. Pacientele incluse pe lista de așteptare vor fi informate despre inițierea activităților de repartizare a articolelor protetice prin intermediul medicilor de familie la care se află sub supraveghere.

Anul trecut, au fost achiziționate 1600 de proteze mamare, fiind alocată suma de 1,4 milioane de lei. Institutul Oncologic precizează în răspunsul său către IPN că 1505 de paciente au fost asigurate cu articole protetice, dintre care 96 au primit câte două unități pe motiv de mastectomie bilaterală.

Mai multe paciente care au rămas fără sân din cauza cancerului se plângeau că, deja în februarie 2017, la mai puțin de o lună de când au început să fie eliberate, nu au mai găsit proteze de mărime potrivită, astfel că unele din ele sunt pe lista de așteptare de mai bine de un an. Încă în septembrie 2017, responsabili din cadrul Institutului Oncologic comunicau că sunt în așteptarea noului stoc de proteze. Comanda s-a făcut după ce a fost epuizat stocul precedent.

Sursa: ipn.md