mamaplus.md

11 oameni au murit din cauza frigului

-
//
09.01.2019

Zăpada și gerul fac prăpăd în Europa. 11 oameni au murit în Germania, Austria şi Italia, ţări afectate de un val de aer rece. A nins atât de mult în Germania şi Austria, încât zăpada depăşeşte trei metri în staţiunile montane. Este cod roşu în cele două state şi problemele vor continua, fiindcă în această noapte se va depune un nou strat de omăt. Iar în Grecia, gerul pătrunzător şi zăpada i-au luat prin surprindere pe oamenii obişnuiţi cu o vreme mult mai prietenoasă.

mamaplus.md

Zăpadă de cel puţin un metru şi jumătate, şcoli şi drumuri închise. Aşa arată situaţia acum în sudul Germaniei, unde ninge neîntrerupt de mai multe zile. Situaţia e de-a dreptul îngrijorătoare la munte, unde omătul măsoară peste trei metri, iar multe staţiuni sunt izolate de restul lumii.

Probleme mari sunt şi în Austria, unde accesul în localităţile montane este blocat din cauza stratului uriaş de zăpadă. Liniile de electricitate s-au rupt sub greutatea omătului, care a dus şi închiderea şcolilor.

Ministerul de Externe de la Bucureşti a emis o atenţionare de călătorie pentru această ţară, iar printre cei afectaţi sunt şi români care locuiesc aici.

Daniela Gumann, româncă stabilită în Austria: Eu sunt aici de opt ani şi e prima dată când văd aşa ceva. La mine în curte zăpada a ajuns la poartă, poarta e de peste un metru. Aşa ninsori abundente... au fost greu de depăşit astfel de momente.

Şi dacă austriecii sunt, totuşi, obişnuiţi cu zăpada, grecii au fost luaţi total pe nepregătite. Locuitorii Atenei s-au trezit cu străzile acoperite de omăt, în timp ce în unele zone ale ţării, temperaturile au coborât până la minus 23 de grade, cu mult sub media acestei perioade.

Fay Doulgkeri, reporter Euronews: Toată lumea s-a trezit în faţa unui scenariu cu care nu e obişnuită. E pentru prima oară când se întâmplă aşa ceva în acest deceniu, am avut probleme serioase, în special cu transportul în comun din Atena.

Valul de aer polar a ajuns şi în Italia. Cele mai mari probleme sunt în nord, unde vântul puternic şi stratul gros de zăpadă au paralizat circulaţia.

Efectele au ajuns până în sudul Peninsulei şi chiar şi în Sicilia. Fermierii de aici sunt îngrijoraţi pentru animale şi culturi, iar transporturile pe insulă au fost paralizate: drumuri închise, trenuri şi zboruri anulate. Autorităţile au închis şcolile şi au declarat stare de urgenţă.

Sursa: digi24.ro