Mai devreme sau mai târziu, jucăria preferată a adulților, banii, devine accesibilă și pentru tânăra generație. Cum să "se joace" corect cu ei? Despre aceasta a povestit pentru Mamaplus, expertul  Tatiana Șapovalova

Cum să înveți un copil de mic să devină bogat? Interviu cu specialistul Tatiana Șapovalova

Cum să înveți un copil de mic să devină bogat? Interviu cu specialistul Tatiana Șapovalova La ce vârstă copii ar trebui să se familiarizeze cu banii?

Competențele financiare necesare în viață, este recomandabil să se formeze intenționat la vârsta de cinci ani. Între 5 și 8 ani copilul trebuie să învețe să ducă contul banilor, să le înțeleagă valoarea și scopul banilor, trebuie să i se formeze capacitatea de a distinge dorințele de nevoi. La această vârstă, se învață primele reguli despre etică. Inclusiv etica financiară.

Cum să înveți un copil de mic să devină bogat? Interviu cu specialistul Tatiana Șapovalova Ar trebui să-i spunem copilului că: "această jucărie e prea scumpă"?

Desigur, dacă acea jucărie este într-adevăr prea scumpă pentru dvs. Astfel un copil începe să înțeleagă valoarea lucrurilor, valoarea și destinația banilor, îl învățați să facă distincție între necesități și dorințe. Explicați-i copilului că astăzi această jucărie scumpă nu este inclusă în lista dvs. de cumpărături, pentru că aveți nevoie de bani pentru produse alimentare, îmbrăcăminte, încălțăminte, etc. Dacă îi veți explica copilului din ce cauză achiziționarea acestei jucării scumpe este imposibilă, el va înțelege. Este puțin probabil că uinui copil îi va plăcea ideea să-i cumpărați o jucărie scumpă și apoi trei zile să nu aibă ce mânca, sau o lună să rămână fără înghețată.

Cum să înveți un copil de mic să devină bogat? Interviu cu specialistul Tatiana Șapovalova

Cum să înveți un copil de mic să devină bogat? Interviu cu specialistul Tatiana Șapovalova Poate un copil să primească bani pentru un comportament exemplar, sau pentru note bune la școală?

Dacă doriți să educați un consumator dependent, atunci aceasta este cea mai ușoară cale. Plata constantă pentru un comportament adecvat sau note mari la școală, nu este o idee foarte bună. A învăța bine și de a se comporta frumos este o obligație pentru copil.

Dacă copilul dvs are nevoie de bani, el trebuie să-i câștige. Bune în acest sens sunt treburile casnice: curățirea încălțămintei părinților, spălarea mașinii, udarea florilor, amenajarea cărților pe rafturi, plimbarea câinelui vecinului, ordinea în garajul sau în atelierul tatălui etc.

Dacă doriți să încurajați comportamentul sau notele bune, atunci este mai bine să apelați la diferite cadouri și excursii.

Cum să înveți un copil de mic să devină bogat? Interviu cu specialistul Tatiana Șapovalova Trebuie sau nu să verificăm pentru ce cheltuie copilul banii de buzunar?

Să pornim mai întâi de la o altă întrebare: "Trebuie să-i dați copilului bani de buzunar?". Trebuie! În cazul în care sunteți adepții poziției ferme: "banii de buzunar nu sunt un salariu sau un capriciu. Aceștia sunt un instrument care ajută copilul să învețe să gestioneze banii." Dacă sunteți mulțumiți de această abordare, atunci trebuie să fiți în stare să explicați copiilor 5 reguli financiare ale unei familii (câștigul banilor, cheltuieli, investiții, economii, caritate) și să stabiliți reguli clare de distribuire a banilor de buzunar, așadar acționați!

Și, desigur, trebuie să verificați pe ce cheltuie copilul dvs banii de buzunar. Este un instrument pentru a învăța copilul să gestioneze banii. Sarcina dvs. este de a învăța copilul să gestioneze banii correct și nu pentru a face economii.

Cum să înveți un copil de mic să devină bogat? Interviu cu specialistul Tatiana Șapovalova

Cum să înveți un copil de mic să devină bogat? Interviu cu specialistul Tatiana Șapovalova Le putem permite copiilor să câștige bani? De la ce vârstă credeți că este adecvat să le permitem acest lucru?

Firește, trebuie nu numai să permiteți copiilor să câștige bani, dar, de asemenea, să-i învățați cum să facă acest lucru și să-i încurajați. De obicei, între 9-12 ani, aveți dreptul de a începe formarea la copil a ideilor despre cum se câștigă banii. Trebuie să-i arătați exemplul de diferite moduri de a face bani pe seama membrilor familiei, rudelor și prietenilor. La această vârstă, copiii ar trebui să învețe să înțeleagă valoarea lucrurilor și din ce se formează această valoare.

Trebuie să încurajați inițiativa de întreprinzător și capacitatea de a face calcule, de a face bilanțul veniturilor și cheltuielilor familiei, să monitorizeze starea economiilor.

Pe la 13-15 ani, este necesar să se încurajeze căutarea permanentă a căilor de a face bani, de a dezvolta capacitatea de a lucra, de a se angaja în afaceri mici, de a oferi servicii cu plată. De asemenea, la această vârstă, copilul ar trebui să fie învățat să economisească banii pentru scopuri specifice, pentru a-și forma o idee generală despre investiții, dobânzi și dividende.

Cum să înveți un copil de mic să devină bogat? Interviu cu specialistul Tatiana Șapovalova Cum să învățăm un copil să nu fie lacom, și, în același timp, să știe să economisească?

Întâi de toate, copiii trebuie implicați în luarea deciziilor în familie. Să înveți un consumator să facă economii e foarte simplu. În primul rând, să aflați de unde copilul are atât de mulți bani încât să-și permită să-I cheltuie în stânga și-n dreapta și să revizuiți bugetul.

În cazul în care fiica dvs câștigă bani, dar banii câștigați sunt cheltuiți numai pe haine iar pentru bilete la film împrumută de la dvs, trebuie să încetați să-i mai dați bani. Și acest lucru trebuie făcut de urgență, până criza nu este încă atât de aproape, iar pericolul nu este atât de mare.

Iar să înveți un mic "avar" să se împartă cu alții și să doneze bani pentru scopuri caritabil, o puteți face numai prin exemplul propriu. Organiza un fond de familie la care toți membrii familiei vor contribui cu 5% din venit (bani de buzunar, salariu). Stabiliți un consiliu de familie, care va decide pentru ce se vor transfera fondurile colectate o dată pe trimestru sau o dată pe an. Copilul dvs trebuie să participe la acte de caritate.

Cum să înveți un copil de mic să devină bogat? Interviu cu specialistul Tatiana Șapovalova

Cum să înveți un copil de mic să devină bogat? Interviu cu specialistul Tatiana Șapovalova Cum să învățăm un copil de mic să devină bogat?

Psihologia bogăției este o știință. Există zece principia de bază de manipulare a banilor, iar părinții ar trebui să-și învețe copiii aceste legi. Acestea sunt competențe specifice, deprinderea carora va forma copilului o gândire de om bogat.

Aceasta este capacitatea: de a economisi, de a duce contul banilor, de a obține un salariu decent pentru munca depusă, de a cheltui cu cap, de a vorbi despre bani, a trăi după posibilități, de a fi în măsură să investească, de a rambursa datoriile, de a fi capabil să folosească banii pentru a face lumea din jur mai bună.

La baza educației financiară de succes a copilului stau câteva principii:

1 - banii nu sunt un scop, ci un mijloc de realizarea și menținere a independenței;

2 – a economisi e bine, de a economisi banii de dragul economisitului este rău;

3 - trebuie să cheltui cu cap și după propriile posibilități;

4 – banii sunt o forță care poate fi folosită atât pentru a face rău cât și pentru a face bine.

Cum să înveți un copil de mic să devină bogat? Interviu cu specialistul Tatiana Șapovalova

Cum să înveți un copil de mic să devină bogat? Interviu cu specialistul Tatiana Șapovalova Trebuie să fie unul din părinți cel care oferă bani sau nu merită să se împartă rolurile?

Cea mai bună opțiune este de a rezolva toate problemele financiare la consiliul de familie: "Noi cu tata (mama) am decis." Dacă unul dintre părinți a dat copilului o anumită sumă de bani de buzunar, celălalt părinte ar trebui să știe despre acest lucru. Banii ar trebui să fie monitorizați și nu ar trebui să arate ca o mită pentru copil pentru dragoste și atenție.