mamaplus.md

Iluzii și realități despre nașterea la domiciliu. Ce spun medicii

-
//
30.06.2017

Actul naşterii este un proces fiziologic natural, care în mod normal, nu necesită intervenţie din exterior. În principiu, la naştere vă poate asista oricine: un medic, un psiholog sau chiar un instalator. Cu sau fără moaşă şi medic copilul oricum se va naşte! Numai că probabilitatea de a avea un copil sănătos, în absența persoanelor abilitate din domeniu, este mult mai mică. De această părere sunt specialiștii din domeniu. Haideți să vedem de ce!

Iluzii și realități despre nașterea la domiciliu. Ce spun medicii

Alegerea conştientă

Naşterea la domiciliu trebuie să fie un rezultat al “alegerii conştiente” făcută de oameni serioşi şi instruiţi, care-şi simt responsabilitatea pentru bunăstarea viitorului său copil. Iar alegerea conştientă se face atunci când se analizează un volum maxim de informaţie, cules din diferite surse.

Naşterea – proces natural absolut

Refuzând asistenţa obstetricală calificată, în timpul nașterii, gravida rămâne singură în faţa legilor naturii. Multe adepte ale nașterii la domiciliu afirmă că anume aceasta ele şi îşi doresc, numai aşa ele se pot simţi cu adevărat ”Mamă”, sursă dătătoare de viaţă. Însă, cu regret, uneori naşterea decurge cu diverse complicații.

Persoane care sunt dispuse să primească naşterea la domiciliu:

  • Moaşe profesioniste - dețin diplomă internațională de studii superioare de moașă. Probabil, sunt unicele despre care s-ar putea discuta că pot asista nașterea la domiciliu, în condiţiile realităţii Republicii Moldova. Totuşi, naşterile în afara maternităţilor nu sunt permise şi nu sunt încurajate sau licenţe nici pentru doctorii, nici pentru moașele din țara noastră.
  • Doctori fără specializare în obstetrică sau, în general, persoane fără diplomă de doctor. Ei consideră că naşterea este un proces fiziologic, dar nu „o boală”. Aceste persoane pot să spună în glumă: „Dar conceperea copilului tot în maternitate a avut loc?”, şi regulat cu succes asistă naşterea la gravide. Totul merge bine până la un anumit moment. Niciodată nu putem presupune cum va decurge naşterea chiar şi la o femeie absolut sănătoasă.
  • „Moaşele secolului XXI” - privesc activitatea lor ca pe o respectare a tradiţiei ortodoxe, aproape altruistă. Aceste moașe consideră că credință sinceră a mamei va proteja copilul său de pericol. Pentru cei care sunt de acord cu afirmația "Dumnezeu a dat - Dumnezeu a luat!", nașterea acasă cu aceste moaşe este potrivită.
  • Naşterea fără moaşă are loc atunci când parturienta, soţul ei inginer și mama-economist nu înţeleg că siguranţa mamei şi a copilului este în pericol.

Iluzii și realități despre nașterea la domiciliu. Ce spun medicii

E nevoie de o ambulanţă la scară?

Pentru ca o naștere să decurgă normal, ar fi nevoie de o echipă de obstetricieni, anesteziologi, neonatologi, soră de operaţie, sânge de grupa necesară, incubatoare pentru nou-născuți, aparat pentru ventilaţie pulmonară artificială şi alte echipamente medicale. Adepții nașterii la domiciliu își doresc ca, în caz de anumite complicații, o ambulanță să patruleze la scara gravidei. În realitate, autospeciale super dotate şi ehipe de urgenţă multidisciplinare nu există în Republica Moldova.

Totodată, lăuza nu va fi transportată în timp. Decolarea prematură a placentei normal inserate se poate solda cu moartea fătului în doar câteva minute sau hemoragia masivă postpartum de tot atât rapid poate duce la şoc şi deces. Prin urmare, în situațiile critice nimic nu te poate ajuta.

Ideea de a veni la maternitate cu maşina personală tot nu este bună: aceleaşi probleme rutiere, în timpul transportării nu se acordă asistenţă mamei şi copilului, personalul medical al maternităţii nu ştie de sosirea gravidei în situaţie critică şi nu este pregătit etc.

De ce în străinătate naşterea la domicilu la mai multe femei într-adevăr decurge normal? Deoarece ele au o atitudine serioasă faţă de naştere şi se pregătesc pentru acest act. Moaşele de domiciliu de acolo se străduie să-şi supravegheze potenţialele parturiente, le ajută să se pregătească pentru naştere, atât fizic, cât şi psihologic, le susţin, le predispun la un final reuşit. Adică îndeplinesc rolul medicului de familie, care la noi e suprasolicitat cu alte responsabilități.  

Prin urmare, asistența profesională în timpul naşterii este necesară pentru prevenirea, depistarea precoce şi tratamentul complicaţiilor, iar acest lucru în Republica Moldova este posibil doar în maternitate!

Iluzii și realități despre nașterea la domiciliu. Ce spun medicii

Sursa: Mamaplus.MD