mamaplus.md

Cum se manifestă și cum tratăm tulburările hormonale la femei

-
//
07.12.2017

În corpul feminin, există mai mult de 60 de hormoni, echilibrul dintre conținutul cărora se numește fond hormonal. Acest echilibru este foarte fragil și foarte des supus influenței diferiților factori. Dezechilibrul hormonilor din corpul feminin duce, de cele mai multe ori, la o serie de boli ginecologice, schimbări emoționale și fizice.

Cum se manifestă și cum tratăm tulburările hormonale la femei

Cauzele tulburărilor hormonale

În primul rând, tulburările hormonale pot fi ereditare și condiționate genetic. În acest caz, tratamentul va fi lung și complex.

Stresul și experiența, imunitatea scăzută, nutriția necorespunzătoare, toate acestea "lovesc" în primul rând asupra sistemului reproductiv al femeilor. De asemenea, insuficiența hormonală poate determina infecții transferate - inclusiv infecții cu transmitere sexuală, precum și paraziți, care reduc imunitatea și eliberează multe toxine, care otrăvesc organismul.

Operațiile chirurgicale în zona genitală și a peritoneului sunt extrem de periculoase. Una dintre cele mai frecvente cauze ale bolilor hormonale din zona genitală, care conduc la infertilitate, sunt avorturile asociate cu curățarea uterului (chiuretaj).

Dereglări ale ciclului menstrual

Absența menstruației, menstruația slabă, excesiv de abundentă, dureroasă. Ciclul normal este de la 21 la 35 de zile, însăși menstruația variază de la 2 la 7 zile. Existența fluctuațiilor indică o încălcare a fondului hormonal.

Durerea menstruației și simptomele însoțitoare, sub forma unei creșteri sau scăderi accentuate a tensiunii arteriale, amețeli, balonare, edeme, pierderea puterii, stare generală de rău, pot vorbi de tulburări hormonale.

Greutatea și pielea

Tulburările hormonale se manifestă deseori pe plan extern. Poate fi vorba despre creșterea, dar și despre scăderea în greutate. Tulburările hormonale la nivelul pielii se pot manifesta sub formă de acnee, de păr în exces. Aceasta indică un exces de hormoni sexuali masculi. De asemenea, tulburările hormonale cauzează vergeturi.

Cum se manifestă și cum tratăm tulburările hormonale la femei

Sarcină

În foarte multe cazuri, tulburările hormonale sunt motivul pentru care o femeie nu poate rămâne gravidă. Acest lucru se întâmplă dacă organismul produce insuficient progesteron, care susține sarcina.

Glandele mamare

Putem determina problemele hormonale și după starea sânilor. Pieptul ar trebui să fie dezvoltat în mod normal, să nu aibă umflături și să nu existe scurgeri din mameloane. Sânii se pot umfla, pot fi sensibili la menstruație, dar nu trebuie să doară. Durerea excesivă este primul semn al lipsei de progesteron.

Sindromul climacteric

Dacă o femeie nu are tulburări hormonale, atunci perioada menopauzei trece calm, fără complicații. În caz contrar, sindromul climacteric se manifestă prin insomnie, iritabilitate, stare depresivă, creșterea tensiunii arteriale.

Pentru a trata tulburările hormonale, o femeie, în primul rând, trebuie să meargă la un ginecolog - endocrinolog. Apoi, se va face o examinare, pentru a identifica dezechilibrul hormonilor. Tratamentul majorității tulburărilor hormonale se face printr-o terapie hormonală. Uneori este necesară o intervenție de urgență (laparoscopie, chiuretaj).

Nu mai puțin importantă este prevenirea tulburărilor hormonale. Acordați o atenție deosebită ciclului menstrual, iar atunci când au loc unele încălcări (pierdere severă de sânge, sângerare intermenstruală sau întârziere de ciclu), contactați un ginecolog - endocrinolog. Faceți examinări profilactice la ginecolog nu mai puțin de două ori pe an.

www.terramed.md

Telefon: 022 202 373

Adresa: or. Chișinău, str. Cuza-Vodă, 44 А