Petele pigmentare, mai ales cele care apar pe față ne pot crea un real disconfort.  Cu toții tindem spre o perfecțiune estetică, iar petele pigmentare cu siguranță nu fac parte din visele noastre. Petele pigmentare apar "din cauza" melaninei, pigmentul care oferă culoare pielii. De asemenea melanina joacă un rol foarte important pentru protejarea pielii de razele UV. Din mai multe motive, se întâmplă ca pigmentul să fie distribuit inegal formăndu-se pete. Putem scăpa de aceste pete datorită unor metode moderne despre care ne va povesti în detalii Cornelia Madan, medic dermatolog «Medazur Med Spa».

Scăpăm de petele pigmentare. Interviu cu un dermatolog. Lista centrelor din Chișinău

Scăpăm de petele pigmentare. Interviu cu un dermatolog. Lista centrelor din Chișinău Cornelia, probabil înainte de a ne spune cum să scăpăm de petele pigmenatre, este important să știm de ce și când apar acestea?

Motivele din care are loc formarea petele pigmentate sunt mai multe. Hiperpigmentare pot fi cauzată de expunerea la soare, sau poate vorbi despre probleme de sănătate. De exemplu, pot exista schimbări endocrine (ovare polichistice) care se exprimă prin hiperpigmentare, un alt motiv ar putea fi probleme cu ficatul. Petele pigmenatre pot apărea ca urmare a modificărilor hormonale în timpul sarcinii. De asemenea, trebuie de menționat și faptul că există substanțe care declanșează hiperpigmentarea. Să presupunem că unei personane i-au fost prescrise antibiotic, ele dau fotosensibilitate, în cazul în care în acel moment persoana face plajă, nu este protejat de soare, este posibilă manifestare hiperpigmentării. Și contraceptivele pot provoca pete pigmentare. Mai mult decât atât, există aproximativ 300 de produse care fac pielea sensibilă la soare, chiar și ceaiul cu pergamute. De asemenea, hiperpigmentare poate fi primul semn al foto îmbătrânirii.

Scăpăm de petele pigmentare. Interviu cu un dermatolog. Lista centrelor din Chișinău Așadar înainte de eliminarea petelor pigmenatre ar trebui să fim examinați de un medic ca să înțelegem cauza hiperpigmentării?

Desigur, pentru început este important să se excludă o problemă de sănătate. După anamneză, un specialist bun poate identifica motivele problemei. Dacă probleme de sănătatea nu sunt, atunci cel mai probabil soarele este cauza și este necesară o protecție corespunzătoare.

Scăpăm de petele pigmentare. Interviu cu un dermatolog. Lista centrelor din Chișinău

Scăpăm de petele pigmentare. Interviu cu un dermatolog. Lista centrelor din Chișinău Și astfel putem previni apariția petelor pigmentare?  

Se poate, doar dacă problema este abordată cu mare responsabilitate, dar nu este ușor. Avem o zonă însorită, astfel încât aveți nevoie să evitați la maxim influența luminii solare. Trebuie să avem în vedere căși lămpile fluorescente pot declanșa hiperpigmentarea, în cazul în care există o predispoziție către acestă problemă. Astfel, în ceea ce privește protecția, în primul rând, este necesară limitarea timpului de expunere la soare, mai ales trebuie să se evite intervalul de timp între orele 11.00 și 16.00, să se poarte o pălărie și în mod regulat să se folosescă protecție solară cu un SPF de cel puțin 50. Este deja cunoscut faptul că protecție solară cu SPF, creme, uleiuri etc. protejează pielea numai 2-3 ore, nu mai mult. Asta înseamnă că trebuie să fie aplicate de mai multe ori în timpul zilei.

Scăpăm de petele pigmentare. Interviu cu un dermatolog. Lista centrelor din Chișinău Dacă au apărut pete pigmenatre, mai ales pe față, este firesc să se dorească eliminarea lor, în acest caz ce părere aveți despre experimentele la domiciliu?

Se poate de experimente numai cu mijloace inofensive, cum ar fi cremele ușoare împotriva pigmentări. Important este să nu se exagereze. Situațiile în care eforturile neprofesioniste duc la răni, arsuri și chiar la agravarea pigmentării nu sunt o rsritste. După semenea experimente, unui specialist îi este mult mai greu să vină în ajutor.

Scăpăm de petele pigmentare. Interviu cu un dermatolog. Lista centrelor din Chișinău Să vorbim atunci despre practicile profesionale. Ce oferte propun astăzi centrele medicale și saloanele de frumusețe?

Din propria experiență pot să vă spun că problema pigmentării este una destul de dificilă și nu este înlăturată atât de ușor cum ni s-ar părea. Astăzi, există o serie de metode, unele mai bune, altele mai puțin eficiente, dar înainte de a lua o decizie  este nevoie de consultul unui dermatology sau cosmetolog. Apropo, de multe ori pentru a obține efectul dorit tehnicile sunt combinate. O modalitate comună de a scăpa de petele pigmentare este peelingul chimic. Acesta nu numai că elimină straturile superficiale ale pielii, dar, de asemenea blocchează tirozinaza, pentru ca pigmentarea să nu apară din nou. Adică peelingul este și o profilaxie pentru viitor. Următoarea metodă de eliminare a petelor pigmentare este prin intermediul impulsirulor  de lumină de înaltă frecvență (Intensed Pulse Light - IPL), dar această procedură este numită fototerapie. IPL distruge melanocitele, celulele de pigmentare. Imediat după expunerea la lumină, pigmentele devin mai pronunțate, iar în termen de 7-14 zile se deschid la culoare. Laserul de asemenea, acționează, asupra celulelor pielii, care conțin cantități mari de melanină. Uneori poate fi folosită mezoterapia prin folosirea cocktailurilor speciale. Mai există încă o procedură cum ar fi „șlefuirea” cu laser, în care sub anestezie generală este eliminat stratul superior al pielii, iar după o lună de reabilitare, pielea devine netedă, proaspătă și tânără. Este o metodă eficientă, dar numai de dragul de a lupta împotriva petelor pigmentare, puțini sunt cei acre îndrăznesc să o aplice.

Scăpăm de petele pigmentare. Interviu cu un dermatolog. Lista centrelor din Chișinău

Scăpăm de petele pigmentare. Interviu cu un dermatolog. Lista centrelor din Chișinău Într-adevăr, varietatea procedurilor este destul de mare. Este posibil să obținem rezultatul dorit din prima dată?

Uneori, puteți scăpa de pigmentare chiar din prima încercare. De exemplu, dacă vom folosi IPL, va fi nevoie în medie de 1-4 tratamente pentru a corecta problema. Dacă vorbim despre peeling, se recomandă de la 4 la 10 proceduri. Este un process de durată și de fiecare dată urmărim progresele: pigmentul devine treptat mai deschis. Numărul de proceduri depinde de client. Dacă petele s-au deschis un pic la culoare și clientul este satisfăcut de acest rezultat, atunci tratamentul poate fi oprit.  În cazul în care clientul dorește o culoarea perfectă a pielii, atunci este nevoie de mia multe proceduri.

Scăpăm de petele pigmentare. Interviu cu un dermatolog. Lista centrelor din Chișinău Este adevărat că toamna este momentul potrivit pentru a scăpa de petele pigmentare?

Acesta este un punct foarte important. Cea mai bună perioadă pentru a elimina pigmentarea este sfârșitul toamnei și tot parcursul iernii. Aceste proceduri ar trebui să se facă atunci când soarele nu este prea activ, atunci când zilele însorite sunt mai scurte, numai nu în timpul verii. Chiar și același peeling este o trauma pentru piele,  iar prin expunerea la soare, pigmentarea se poate agrava.

Scăpăm de petele pigmentare. Interviu cu un dermatolog. Lista centrelor din Chișinău Care sunt contraindicațiile în lupta împotriva hiperpigmentării?

Pentru orice procedură există contraindicații absolute (fixe) și relative (temporare). Absolut includ: bolile infecțioase și virale, boli de piele, administrarea anumitor medicamente. Pentru peeling contraindicații absolute sunt alergiile la unul dintre componentele folosite în timpul procedurii, precum și sarcina și alăptarea. În cazul IPL, sarcina este o contraindicație relativă.

Vorbind despre sarcină. La începutul interviului ați menționat că modificările hormonale în această perioadă pot duce la apariția petelor pigmentare. Deoarece cititoarele noastre sunt în cea mai mare parte mămici, femei însărcinate și femei care planifică un copil, v-aș ruga să ne dați mai multe detalii la această temă.

Așa cum am menționat, în timpul sarcinii au loc schimbări hormonale, care de asemenea au loc din nou postpartum. Pigmentarea care apare în timpul sarcinii, este numită melasmă. Interesant este că la unele femei după naștere acestea dispar de la sine. Aceasta sugerează că nu este necesar să vă grăbiți să înlăturați petele pigmentare care apar în timpul sarcinii. Trebuie să așteptați aproximativ șase luni și dacă această problema persistă, atunci puteți apela la un dermatolog.