O reacție alergică sau simplele alergii sunt răspunsul sistemului imunitar al organismului la diferite substanțe, iar aceasta se întâmplă din cauza perturbării funcționării normale a sistemului imunitar. Organismul începe să răspundă la diferite substanțe inofensive cum ar fi: părul de animale, polen, mucegai, particule de praf și alimente. Substanțele care provocă o reacție alergică sunt numite alergeni. O reacție alergică poate aparea la orice vârstă, dar în cea mai mare parte asemenea manifestări încep în copilărie.

Și totuși, cum să înțelegem că ne confruntăm cu o alergie și cum am putea preveni reacțiile alergice, ne-a povestit medicul alergolog Georgeta Rusu, medic pediatru categorie superioară, secția Alergologie, IMSP Institutul mamei și copilului.

Alergiile la copii - tipurile, cauze. Interviu cu specialistul Georgeta Rusu

Alergiile la copii - tipurile, cauze. Interviu cu specialistul Georgeta Rusu Prin ce se deosebesc alergiile la copii de cele ale adulților?

Când organismul întâlnește pentru prima dată un alergen, sistemul imunitar începe producția în masă a numărului de anticorpi specifici. Dacă se produce contactul repetat, atunci alergenii se leagă de anticorpii, formați deja anterior. Anume acest proces ajută la eliberarea din anumite celule ale organismului a substanțelor biologic active cunoscute ca histamine. Datorită acțiunii histaminelor se dezvoltă cele mai multe manifestări de reacții alergice (erupții cutanate, înroșirea nasului și ochilor, mâncărime).

Trebuie remarcat faptul că reacțiile alergice la copiilor sunt variate. Aceste pot apărea pe piele, sub formă de rinite, polinoză, alergii alimentare.

Alergiile la copii - tipurile, cauze. Interviu cu specialistul Georgeta Rusu Ce este dermatita atopică?

Acesta este cel mai frecvent tip de alergie la copii, care se manifestă prin mâncărimi și erupții pe piele. Deseori aceasta este o manifestare a alergiilor alimentare. Dermatita atopică la copii este caracterizată prin erupții cutanate și prurit intens, mai ales pe timp de noapte și care se acutizează în perioade de stres și la contactul cu alergenii.

Alergiile la copii - tipurile, cauze. Interviu cu specialistul Georgeta Rusu Ce tip de alergie este urticăria și cum poate fi recunoscută?

Urticăria este probabil una dintre cele mai frecvente reacții alergice pe piele. Acesta este caracterizată prin prurit intens și o erupție de vezicule, ca și cele care apar la contactul cu urzicile. Erupțiile cutanate se pot repeta sau se pot manifesta o singură dată. Nu este întotdeauna posibil să se identifice substanța care provoacă agravarea bolii. Acest tip de urticărie este numit urticarie idiopatică cronică.

Alergiile la copii - tipurile, cauze. Interviu cu specialistul Georgeta Rusu

Alergiile la copii - tipurile, cauze. Interviu cu specialistul Georgeta Rusu Există copii care nu sunt alergici, dar la consumarea unui anumit tip de produs alimentar dezvoltă o erupție cutanată. Care sunt cauzele unei astfel de alergii alimentare?

De obicei, ouăle, laptele, alunele, arahidele, fructele de mare și peștele, cerealele pot fi cauza unor alergii alimentare la copii. O reacție alergică se poate manifesta prin mâncărime în gât și gură, urticărie, crize de astm, greață, edem facial, vărsături, crampe abdominale, diaree.

Alergiile la copii - tipurile, cauze. Interviu cu specialistul Georgeta Rusu Spuneți-mi, dacă la un copil apar eliminări nazale fără semne evidente de răceală, lipsește febra, aceasta poate fi o alergie? 

Rinita alergică la copii se manifestă prin umflarea membranei mucoase a nasului, mâncărime la nivelul nasului, secreții nazale abundente și strănut repetat. Această reacție alergică poate apărea în cursul anului (rinita alergică perenă) precum și în anumite anotimpuri (rinită alergică sezonieră). Dacă rinita apare în cursul anului, acesta poate fi cauzată de o reacție alergică la praful din casă și acarieni.

Alergiile la copii - tipurile, cauze. Interviu cu specialistul Georgeta Rusu

Alergiile la copii - tipurile, cauze. Interviu cu specialistul Georgeta Rusu Recent, am auzit despre alergia încrucișată, cum se manifestă aceasta?

Un număr mare de produse alimentare au similitudini cu plante alergene, din acest motiv utilizarea acestor produse poate provoca o agravare a bolii. O astfel de reacție se numește alergie încrucișată.

Alergiile la copii - tipurile, cauze. Interviu cu specialistul Georgeta Rusu Ați putea da câteva exemple alergie încrucișată?

Alergii încrucișate posibile:

  •  Alun, arin, mesteacăn, morcovi, mere, cartofi, fructe cu coajă lemnoasă (nuci sau alune), țelină, kiwi, piersici, roșii;
  •  Ierburi (Coada vulpii, Poa, Dactylis, Festuca ); cereale alimentare (orz, ovăz, grâu);
  •  Atriplex: spanac, sfecla;
  •  Artemisia: produse de floarea-soarelui (ulei, semințe), miere, cicoare, fructe citrice, ceai cu adaosuri de arome (mușetel, coada soricelului, frunze de pelin);
  •  Ambrosia: banane, pepene galben, pepene verde, miere, produse de floarea-soarelui (ulei, semințe).

Alergiile la copii - tipurile, cauze. Interviu cu specialistul Georgeta Rusu Cum se pot trata alergiile?

 În timpul perioadelor de acutizare a bolii este nevoie să se administreze medicamente contra alergiei. Antihistaminicele împiedică acțiunea histaminei și ajută astfel la eliminarea reacțiilor neplăcute. La copii, pentru reacțiile alergice sezoniere, este recomandată administrarea acestui tip de medicamente, pentru mai multe zile (cel puțin 5) înainte de începerea înfloririi plantelor cu flori. Aceast fapt ajută la prevenirea dezvoltării reacțiilor alergice la copii și reduce semnificativ manifestarea lor. Cu toate acestea, metoda de tratament de mai sus, nu împiedică reacția de apărare a organismului la alergen.

Imunoterapia poate reduce treptat sensibilitatea la alergeni. Acest tip de tratament se administrează de medicul alergolog după testele pe piele prin care se verifică cauza bolii. Trebuie să știți că la copii testele cutanate se fac începând cu vârsta de doi sau trei ani. Înainte de această vârstă examinarea bolilor alergice se poate efectua după testele de sânge.

Alergiile la copii - tipurile, cauze. Interviu cu specialistul Georgeta Rusu

Alergiile la copii - tipurile, cauze. Interviu cu specialistul Georgeta Rusu Cum să prevenim alergiile?

Tratamentul primar al bolilor alergice la copii este de a elimina expunerea lor la alergen, de aceea trebuie să țineți cont de următoarele recomandări:

  • Evitați călătoriile cu copilul în afara orașului și plimbările prin parcuri. Țineți ferestrele închise ermetic;
  • Dacă este necesar, copilul va purta o mască din tifon. Dacă este posibil, cumparați un purificator de aer;
  • Dacă este posibil, la ieșirea în stradă, copilul trebuie să poarte ochelari de protecție iar la întoarcere trebuie să-și spele ochii și nasul. Poate să facă un duș pentru a-și spăla și părul;
  • Eliminarea din dieta copilului, produsele care poate provoca acutizări ale bolii;
  • Ar fi indicat să mergeți în vacanță cu copilul într-o zonă cu climat diferit, în care nu există flori sau plante care provoacă alergii.

Cu toate acestea, aceste măsuri pot reduce doar parțial impactul alergenilor agresivi și nu este întotdeauna posibil să fie de respectate zi de zi.

Cristina Scripnic