În perioada sarcinii, atât organismul tău, cât și cel din burtică au nevoie de un regim alimentar special, bogat în alimente sănătoase. Pentru o dezvoltare armonioasă a fătului, ar fi bine să consumi produsele de mai jos.

3 alimente minune pe care e bine să le consumi în timpul sarcinii

1. Somonul de Alaska 

Acizii cu lanț lung Omega-3, conținuți în procente semnificative în somonul sălbatic, sunt elemente nutritive de bază  pentru femei în perioada sarcinii și alăptării, precum și pentru făt în perioada dezvoltării intrauterine și în primii ani de viață. Acidul  docosahexaenoic (DHA) se transmite de la mamă la făt în ultimul trimestru al sarcinii. Acest participă la dezvoltarea rapidă a creierului și la evoluția copilului în general. Rezultatele multor studii recente atestă o dezvoltare cognitivă și comportamentală remarcabilă la copiii ai căror mame au consumat pește în timpul sarcinii și pe perioada alăptării.

Somonul de Alaska de tip King este important în alimentația din timpul sarcinii și datorită conținutului de fier, element al cărui necesar se dubleză pe perioada sarcinii datorită creșterii volumului de sânge. Deficitul lui în acestă perioadă poate determina apariția anemiei la mamă și crește riscul de apariție a anemiei la nou-născut. 

Tot prin consumul de somon sălbatic poate fi asimilată o cantitate importantă de calciu în organism, element esențial pentru dezvoltarea sistemului osos și al danturii în cazul copiilor. Dacă mama nu suplimentează aportul de calciu pe perioada sarcinii, fătul își va extrage necesarul din organismal mamei, provocând deficitul în cazul acesteia și apariția crampelor musculare dureroase la gravidă sau creșterea riscului de osteoporoză, în viitor.

3 alimente minune pe care e bine să le consumi în timpul sarcinii

2. Cod sălbatic de Alaska

Alaska Pollock, pește sălbatic alb din familia codului, reprezintă o sursă valoroasă de proteine de înaltă calitate, precum și de microelemente printre care se numără iodul, fosforul, magneziul, cuprul, fierul, zincul și calciul. Carnea Alaska Pollock conține grăsimi polinesaturate, fiind astfel ideală pentru dietele cu un conținut scăzut de colesterol.

Conținut în cantități impresionante atât in somonul sălbatic cât și în icrele lui, proteinele sunt alimentul cheie în alimentația din timpul sarcinii, ele asigurând necesarul pentru formarea și dezvoltarea noilor țesuturi și organe, fie că vorbim de musculatură sau de dezvoltarea cerebrală.

Proteinele, aflate în proporție de 20% în organismul nostru, ajută la întărirea țesuturilor și a sistemului imunitar, având și un rol important in oxigenarea țesuturilor.

3 alimente minune pe care e bine să le consumi în timpul sarcinii

3. Icrele de somon sălbatic 

Deși carnea de somon este renumită pentru conținutul ridicat de acizi grași Omega-3, beneficii pentru inimă și sursă de proteine, cantitatea de acizi grași și proteine din icrele de somon depășește cantitatea acestor substanțe din carne. În plus, icrele somonului de Alaska sunt bogate în vitamine si minerale importante. O porție de 28,3g conținâne 10% din doza zilnică recomandată de Vitamina A – importantă în formarea și dezvoltarea mebranelor celulare și în prevenirea apariției atrofiei de retină sau cecității - și 5% din doza zilnică recomandată de Vitamina D – compus ce are un rol important în absorbția și fixarea calciului în organism.

Acizii grași Omega-3 și-au consolidat deja importanța incontestabilă în reglarea și prevenția afecțiunilor cardiovasculare, îmbunătățind funcția cardiacă prin stabilizarea activității electrice a inimii, întărind vasele de sânge și reducând procesele inflamatorii. Tot prin aportul de Omega-3 se aduce o îmbunătățire a circulației sângelui, diminuându-se probabilitatea formării cheagurilor de sânge. Acest acid participă și la transferurile dintre celulele creierului, acționează la nivelul hormonilor și contribuie la dezvoltarea și regenerarea neuronilor.

De asemenea, o alimentație bogată în Omega-3 contribuie la îmbunătățirea simptomelor în cazul unor afecțiuni precum diabetul de tip II și ajută în controlul poftei de mâncare prin reglarea secreției de insulină.

3 alimente minune pe care e bine să le consumi în timpul sarcinii

Sursa: eva.ro