mamaplus

De ce este importantă monitorizarea funcției tiroidiene în sarcină

-
//
17.10.2019

Monitorizarea funcţiei tiroidiene în sarcină este foarte importantă deoarece în această perioadă în organismul viitoarei mămici au loc modificări hormonale profunde.

Încă de la începutul sarcinii este bine ca viitoarea mămică să facă analize menite să reflecte starea de funcționare a tiroidei. Angela Bîrta, endocrinologul Centrului Medical Clinica Sante din Chișinău, susține că actualmente problema screening-ului disfuncţiilor tiroidiene la femeile însărcinate prezintă motivul discuţiilor controversate, dar recomandă efectuarea acestuia la toate gravidele. Iată explicația:

Verificarea glandei tiroide la gravidă se face până la 12 sâptămâni

„Conform ghidurilor actuale internaţionale europene (European Thyroid Association) şi americane (American Thyroid Association) screening-ul hipotiroidiei în sarcină se recomandă de efectuat până la săptămâna a 12-a de gestaţie sau chiar înainte de concepere. Totuşi majoritatatea autorilor recomandă screening-ul funcţiei glandei tiroide în sarcină la toate gravidele, din cauza efectelor benefice ale tratamentului cu LT4 în cazurile de hipotiroidie manifestă şi subclinică, în special pentru dezvoltarea normală a fătului”, a menționat endocrinologul.

În cazul în care gravida nu primește tratamentul necesar, la făt se pot dezvolta diverse afecțiuni care ulterior se pot manifesta prin probleme în dezvoltare și învățare. Copilul, în perioada intrauterină, este dependent de mamă în ceea ce privește aportul de hormoni tiroidieni din timpul sarcinii.

Angela Bîrta precizează că principiile de diagnostic şi de tratament la gravide se deosebesc de metodele standarte.

„Urmărirea disfuncţiilor tiroidiene ale gravidei trebuie făcută de către endocrinolog. De regulă, este necesară determinarea asociată a TSH (hormonul de stimulare tiroidiană) și FT4 (tiroxină liberă). În al 2-lea și al 3-lea trimestru de sarcină se testează și fracțiile totale T4 (tiroxină). Importantă este determinarea AcTPO (anticorpii tiroidperoxidaza) în cazul tirioiditelor autoimune. AcTG se determină rar şi importanţa diagnostică este mai mică”, a specificat endocrinologul.

Pachet de investigații pentru glanda tiroidă

Potrivit Angelei Bîrta testele uzuale trebuie să includă obligatoriu hemoleucograma completă, pentru a măsura cantitatea de hemoglobină și a hematocritului.

„Dacă se depistează o anemie, aceasta va fi corectată prin tratament. De asemenea, se efectuează grupa de sânge și Rh-ul atât ale viitoarei mămici, cât și ale tatălui copilului. Dacă există o incompatibilitate de grup sau Rh, se vor determina anticorpii antigrup și anti-Rh pe parcursul sarcinii. Se măsoară și glicemia pentru evaluarea statusului glicemic și depistarea unui diabet preexistent sau gestațional. La necesitate HbA1C (hemoglobina glicata). Din listă nu trebuie să lipsească analizele la transaminaze hepatice, colesterol, trigliceride, calcemie, acid uric, creatinina, sideremie, coagulograma și sumarul de urină”, a specificat Angela Bîrta.

mamaplus

Toate investigațiile de laborator le puteți face la Clinica Sante, unde veți beneficia de consultația celor mai buni medici specialiști.

Pentru diagnosticul funcției glandei tiroide Clinica Sante a elaborat un pachet de investigații care include: T3, T4, TSH, Anti-TPO la preț de 420 de lei și efectuarea ultasonografiei la glanda tiroidă GRATUIT.

Pentru programare la medicul endocrinolog Angela Bîrta sunați la numărul de telefon: 078 11 99 55

Rețeaua Națională de Centre Medicale Clinica Sante numără peste 60 de medici consultanți și face peste 800 de investigații de laborator cu 10% reducere. Pentru detalii nu ezitați să apelați linia verde: 022 66 72 66