mamaplus

Vaccinul împotriva chlamydiei ar putea deveni realitate după un studiu clinic de succes

-
//
14.08.2019

Un vaccin pentru protecția împotriva chlamydiei este acum un pas mai aproape de a deveni realitate, după ce un studiu clinic a găsit tratamentul sigur.

mamaplus

Cercetătorii de la Imperial College London și Statens Serum Institut din Copenhaga au testat două formule ale unui vaccin, cu fiecare tip administrat la 15 femei cu vârste cuprinse între 19 și 45 de ani. Alte cinci femei au primit un placebo. Toate participantele au primit trei injecții în braț pe parcursul a patru luni, urmate de două doze administrate printr-un spray nazal în săptămânile următoare. Ambele formule au avut rezultate sigure, cu toate acestea, cercetătorii afirmă că unul a ieșit în evidență ca fiind de departe mai rapid și sunt acum pregătiți să mute acest vaccin în următoarea fază de testare.

În timp ce trebuie să fie efectuate și alte studii pentru a se stabili dacă acesta poate proteja pe deplin împotriva infecției, experții spun că este un „prim pas important” în combaterea afecțiunii. „Rezultatele sunt încurajatoare, deoarece arată că vaccinul este sigur și produce tipul de răspuns imun care ar putea proteja împotriva chlamydiei”, a spus profesorul Robin Shattock, de la Imperial College London.

Conform NHS, chlamydia este una dintre cele mai frecvente infecții cu transmitere sexuală (ITS) în Marea Britanie. Se transmite prin sex neprotejat și este deosebit de frecvent la adolescenții activi sexual și la adulții tineri. Chlamydia poate fi tratată în mod normal cu un tratament scurt cu antibiotice, NHS afirmă că poate fi gravă dacă nu este tratată din timp. Poate duce la infertilitate, precum și la complicații, cum ar fi sarcina ectopică, artrita și sensibilitate crescută la alte ITS, cum ar fi HIV. „Problema majoră a chlamydiei este consecințele pe termen lung”, a spus profesorul Shattock.

Rezultatele ridică speranțe că vaccinul ar putea fi administrat în același timp cu vaccinul HPV, care protejează împotriva anumitor tipuri de cancer, inclusiv cel al colului uterin.

Sursa: newsin.md