Probabil că nu există om care nu ar fi auzit despre anemia fier deficitară. Una este să auzi, dar cu totul altceva este să poți face o legătură între starea de sănătate cu un deficit de fier vădit sau cel ascuns. Acest lucru nu îl poate face fiecare. Pentru aceasta, cel puțin, trebuie să fie cunoscute simptomele deficitului de fier și anemiei asociate acestei deficiențe.

Un test unical depistează deficitul de fier ascuns și anemia

Vom enumera pe cele mai importante din ele. Atenție:

  • Afectarea părului – cădere, își pierde luciul, devine uscat, friabil, despicat la capete
  • Afectarea unghiilor – devin moi, friabili, apar liniile Beau (șanțuri trensverse pe suprafața unghiei ce sunt paralele cu lunula)
  • Modificarea gustului (dorința de a mânca alimente crude)
  • Dereglarea mirosului (apare dependența pentru mirosul de lac, acetonă, vopsea)
  • Scăderea atenției, forței de muncă
  • Astenie, vertij, cefalee
  • Intoleranța pentru exercițiile fizice
  • Scăderea poftei de mâncare
  • Paliditatea tegumentelor

De ce vorbim despre aceasta? Chiar este atât de complicat să depistezi o anemie?

Lucrurile s-au aranjat în așa fel încât, parametrii  tradiționali ai anemiei nu sunt perfecți și suficient de sensibili. De exemplu, poate exista un deficit al fierului biologic activ chiar la valori normale ale hemoglobinei și a fierului din sânge! Astfel, eritrocitului imatur, mai exact predecesorului său tânăr – reticulocitului,  pur și simplu nu-i ajunge fier pentru a forma o celulă calitativă.

Un test nou permite depistarea deficitului funcțional al fierului chir la nivel de reticulocit. Pentru acesta, noi determinăm cantitatea de fier în fiecare reticulocit! Acest lucu îl putem face în laboratorul nostru cu ajutorul citometriei în flux cu laser semiconductor.

Mai mult ca atât, atenție, deja la a 3-a zi de administrare a preparatelor de fier se poate aprecia cu cît a crescut (sau nu) conținutul fierului în reticulocit. În zilele noastre, suntem nevoiți să așteptăm câteva luni ca să apreciem eficiența preparatelor administrate. Timpul trece, dar și preparatele uneori nu sunt bine tolerate.

Acest  test unical noi l-am inclus în analiza desfășurată a sângelui, la prețul de 190 lei, care se efectuează doar în câteva ore. Pregătirea pentru testare e standartă – noi recomandăm prelevarea analizei peste 4 ore după îngerarea alimentelor.

În Moldova acest test se efectuează doar în laboratorul medical Alfa Diagnostica.

Detalii: http://alfalab.md/ro

Adresați-vă la Alfa Diagnostica

Laboratorul central, str.N. Testemițanu, 21 (tel.: 022 82 44 44, 078 55 44 44)
Filiala, sectorul Râșcani, str. A. Russo, 15 (tel.: 022 909 104)
Filiala, sectorul Botanica, str. Decebal, 72/6 (tel.: 022 909 105)