Prima manifestare a bolilor copilăriei și a celor respiratorii este roșul în gât însoțit de greutatea de a înghiți, de a mânca. Febra care-i urmează mobilizează pe mulți părinți să se adreseze unui pediatru pentru a-și trata corect copilul.

Ce e de făcut când are roșu în gât

În timpul controlului medical, gâtul este primul pe care-l examinează pediatrul. Înroșirea acestuia poate indica boli respiratorii: faringită, rinofaringită, amigdalită, herpangină. De asemenea, dacă nu apar alte simptome, poate fi vorba de o afecțiune contagioasă precum scarlatina, varicela, rujeola, oreionul. În funcție de evoluție, se poate stabili cu exactitate un diagnostic și se recomandă un tratament potrivit.

Când nu e nevoie de antibiotic

Dacă în spatele unui simptom ca roșul în gât se ascunde o faringită acută, nu va fi nevoie să i se prescrie copilului un tratament cu antibiotic, pentru că de vină pentru declanșarea afecțiunii este un virus. Atunci când simptomul apare ca urmare a infectării cu Streptococ beta-hemolitic de grup A, care cauzează amigdalită și faringită există riscul de a apărea complicații, fiind nevoie de antibiotic.

Depistarea acestei bacterii sau a altora se face cu ajutorul unui examen exsudat faringian, care permite și stabilirea tipului de antibiotic necesar pentru a preveni agravarea stării de sănătate a copilului.

Hidratarea, prima măsură

Cum pofta de mâncare scade și copilul întâmpină dificultăți la înghițire, din cauza durerii, a usturimii, a inflamării gâtului, a măririi nodulilor limfatici, este important să fie bine hidratat. Băuturile calde sunt cea mai bună alegere, mai ales în cazul herpanginei, când roșul în gât este însoțit de formarea în zona omușorului și a amigdalelor a unor vezicule dureroase, care ulcerează.

Se poate ajunge în situația ca micuțul bolnav să refuze chiar și lichidele, iar deshidratarea este deosebit de periculoasă, cu atât mai mult cu cât copilul este de vârstă mică. Dacă refuză și lichidele, este nevoie să-i fie administrate intravenos, pentru a nu se ajunge la complicații: afectarea sistemul nevos central, convulsii.

Ce e de făcut când are roșu în gât

Ce tratament se impune

Durerile, febra și inflamarea gâtului sunt combătute cu ajutorul antiinflamatoarelor. Este posibil ca pediatrul să indice alternarea la 4 ore a 2 tipuri de antiinflamator, ibuprofen și acetaminofen (paracetamol), până la reducerea febrei, și continuarea cu unul singur dintre ele încă 2-3 zile.

O altă schemă de tratament constă în administrarea unui singur antitermic la 8 ore, iar dacă febra de peste 38.5° C revine mai devreme de 6 ore se introduce un alt doilea antitermic, la 4 ore alternativ. Pentru alinarea durerii în gât se recomandă un spray bucofaringian cu efect antiinflamator, iar copiilor mai mari, li se pot recomanda pastile de supt. 

Sfatul specialistului

Dr. Irina Costache, medic specialist pediatru policlinica Regina Maria Lujerului, București (pediatricblog.info) 

Diagnosticul de „roșu în gât” este unul de simptom și mai puțin de boală în sine, evoluția ulterioară devoalând ce afecțiune însoțește hiperemia faringiană. De multe ori, diagnosticul nu se poate pune în prima zi de boală, cum este cazul în roseola infantum, când stabilirea exactă a etiologiei poate veni după 3-5 zile de febră care însoțesc roșul în gât și se termină cu apariția unei erupții de tip pete mici și roșii (macule), care pălesc singure în câteva zile.

Sursa: clicksanatate.ro