mamaplus

Rețeta zilei: risotto cu parmezan

-
//
15.08.2019

Risotto! Am putea să îi spunem în română, orez, dar nu ar fi același lucru, nu-i așa? Nu doar că risotto sună a vacanță în Italia, a noapte de vară înstelată și a cantonete, dar chiar nu este un doar simplu orez. Astăzi vă provocăm la risotto cu parmezan.

mamaplus

Ingrediente pentru 4-6 porții:

  • Aproximativ 50-60 g de unt;
  • O ceapă medie;
  • Aproximativ 300 grame sau o cană și jumătate de orez italian special pentru risotto sau un orez cu bobul rotund, tipul pe care îl folosim la orez cu lapte sau pentru sarmale;
  • 125 ml – cam un pahar de vin alb; 
  • 1 litru de supă clară de pui sau de legume; asta e rețeta clasica. Dacă nu aveți supa respectivă o puteți face din stock, adică din supa concentrată dacă o aveți la congelator. Dacă nu aveți supă sub nicio formă, nu vă vă împiedicați de asta, puteți folosi apa în care puneți cam 4 linguri dintr-un mix de legume uscate. Să fie natural, desigur.
  • 100 grame de parmezan proaspăt ras;
  • Piper;
  • Pătrunjel.

Mod de preparare:

Tipul de orez este unul dintre „secretele” risotto-ului. Să vedem acum care este celălalt secret din modul de preparare. Începutul se face cu supa care se pune la încălzit. Se gătește cu ea clocotită. Chiar dacă folosiți apa, regula rămâne, se folosește clocotită.

Într-o cratiță încăpătoare, se încinge cam 2/3 din unt, la un foc mediu. Se pune ceapa tocată mărunt și se călește câteva minute. Când s-a înmuiat ceapa, se adaugă orezul și se călește, amestecând mereu, până devine un pic translucid și amestecat bine cu untul. Acesta e momentul în care se pune vinul. El fierbe și se evaporă rapid.

Acum iată celălalt „secret” al risotto-ului: din supa clocotită, se ia cam câte o cană din ea și se pune peste orez, amestecând neîncetat până supa este absorbită. Se continuă așa, adăugând supa clocotită, cam 200 ml, amestecând mereu. Nu puneți toată supa deodată, nu lăsați orezul fără zeamă, și amestecați încontinuu. Durează cam 20-30 min. Doar așa se obține consistența cremoasă a risotto-ului, cu bobul de orez cu o textură moale, dar fermă.

La final, după ce se ia de pe foc, se amestecă restul de unt și  ¾ din parmezanul proaspăt ras. Se acoperă cratița cu un capac pentru nu mai mult de 1-2 minute.

Mâncați-l imediat, cu restul de parmezan, câteva fire de pătrunjel mărunt tocat și piper proaspăt măcinat, deasupra. Merge bine cu un pui la cuptor sau cu un cotlet de berbecuț la grătar și poate cu o salată verde cu lamaie. Neapărat cu un vin alb sec. Cel mai bun pe care vi-l puteți permite!

Sursa