mamaplus

Dulceaţă de pepene verde - reţetă naturală de casă şi fără conservanţi

0
//
11.07.2019

Pepenele verde cu miez roşu în Moldova se numește harbuz sau harbuzoaică. Dacă nu aţi ştiut, şi din acest fruct se poate face dulceaţă. Iată o rețetă naturală de casă, fără conservanţi!

mamaplus

Pentru patru borcane de 200 de mililitri aveţi nevoie de un kilogram de pepene verde, 750 de grame de zahăr, 100 de mililitri de apă, zeamă de lămâie, păstaie de vanilie sau două plicuri de zahăr vanilat.

Cum pregătim pepenele verde pentru dulceaţă?

Se taie pepenele verde în cubuleţe. Îndepărtăm coaja groasă verde şi partea albă de lângă margine.

Cum se face siropul pentru dulceaţa de miez de pepene verde?

1. Se face un sirop din zahăr, apă şi zeama stoarsă de la o lămâie. Se lasă să fiarba circa cinci minute împreună cu vanilia. Totul se pregătește în cratiţe foarte largi (de minimum 30 centimetri diametru) sau tigăi adânci pentru a accelera vaporizarea apei şi a scurta timpii de fierbere. Deci nu faceți gem, dulceaţă sau zacuscă în oale înalte şi înguste!

2. Apoi se adaugă cuburile de miez de pepene şi se dă un clocot timp de trei minute. Culegeți spuma de la suprafaţă.   

3. Cratița se ia de pe foc şi se acoperă cu un prosop umed, după care se lasă totul la rece. În acest răstimp fructele absorb prin osmoză siropul din jur, devin grele şi se lasă la fund.  

4. După câteva ore (sau a doua zi) fructele se scot cu o paletă și se scurg bine de sirop.

5. Siropul se pune din nou la fiert până se îngroașă un pic. Când acesta are consistenţa mierii (aveţi grijă să nu-l caramelizaţi!) se adaugă din nou fructele în el şi se mai lasă la fiert două-trei minute (calculate din momentul în care dulceaţa ajunge din nou la fierbere).

6. Se trage cratița deoparte şi se acoperă din nou cu o cârpă udă de bucătărie. După răcirea completă dulceaţa de pepene verde poate fi pusă în borcane.

Sursa