August – cea mai potrivită perioadă pentru sote-urile de legume

August – cea mai potrivită perioadă pentru sote-urile de legume

-
//
10.08.2015

În luna august, atunci când recolta de legume atinge apogeul, este timpul să gătiți diferite feluri de bucate din legume. Una dintre cele mai bune opțiuni este sote-ul de legume: gustos, sănătos și ușor de preparat.

August – cea mai potrivită perioadă pentru sote-urile de legume

Există o mulțime de rețete de sote, această mâncare poate fi și conservată pentru iarnă. Dar astăzi vom vorbi doar despre acele variante de sote, care sunt o opțiune de prânz sau cină de vară, gustoasă și sănătoasă.

Rețete de sote de legume

Dovlecei, roșii, vinete, ardei, ceapă, morcovi, porumb, mazăre - toate acestea și multe alte legume sunt foarte bune pentru prepararea unui sote. Proporțiile legumelor pe care le folosim la prepararea unui sote trebuie să fie aproximativ egale.

Cel mai bine ar fi să gătim acest tip de mâncare  într-un vas special, care a fost numit în cinstea acestei gustoșenii- tigaia sote. Aceasta arată ca un cazan, cu fundul plat și pereții lați. Atunci când gătim sote, putem adăuga vin alb, bulion de legume sau unt.

Sote asorti din legume

August – cea mai potrivită perioadă pentru sote-urile de legume

Ingrediente:

  • 100 ml de ulei
  • 5-6 ardei dulci
  • 4-5 vinete și roșii
  • 3-4 cepi
  • 2 morcovi
  • linguriță de busuioc uscat
  • linguriță de piper negru
  • sare

Mod de preparare:

Curățați vinetele și tăiați-le în formă de cuburi de dimensiuni mijlocii, puneți-le într-o tigaie cu ulei încins și căliți-le până la rumenire. Adăugați ardeiul dulce și faceți același lucru. Tăiați morcovul în formă de cuburi mici și ceapa mărunt, adăugați și aceste ingrediente în tigaie. După ce s-au rumenit toate legumele, dați focul mai încet și lăsați-le să se călească în continuare. Curățiți roșiile de coajă, tăiați-le în formă de cuburi și adăugați-le în tigaie, lăsați să se înăbușe toate timp de 10 minute. Apoi, adăugați busuiocul, sarea și piperul și lăsați la foc încă 2-3 minute. Puteți mânca acest sote la prânz sau la cină, ca mâncare separată sau ca garnitură.

Prin ce se deosebește sote-ul asorti de tocana de legume sau de legumele fierte? Legumele pentru acest tip de mâncare mai mult se prăjesc decât se înăbușă.

Puteți găti sote-ul de legume și cu ciuperci.

Sote de legume cu ciuperci

August – cea mai potrivită perioadă pentru sote-urile de legume

Ingrediente:

  • 200 gr de ciuperci
  • 60 gr de ulei
  • 3 ardei dulci
  • 2 cepe
  • 2 roșii
  • mirodenii după gust
  • piper, sare

Mod de preparare:

Tăiați ceapa în jumătăți de rondele, prăjiți-o, apoi adăugați ciupercile tăiate felii și continuați să prăjiți ingredientele. Adăugați ardeiul dulce tăiat fâșii și prăjiți încă 5 minute. Tăiați roșiile în formă de cuburi și prăjiți compoziția încă 5 minute, după care adăugați mirodeniile, sarea și piperul după gust. De asemenea, în acest sote puteți adăuga usturoi.

Aproape toate legumele sunt potrivite pentru prepararea unui sote, inclusiv dovleacul. Sote-ul poate fi preparat nu doar într-o tigaie, dar și la cuptor.

Sote de legume cu dovleac la cuptor

August – cea mai potrivită perioadă pentru sote-urile de legume

Ingrediente:

  • 360 gr de zucchini
  • 220 gr de vânătă
  • 300 gr de dovleac curățat
  • 2-3 căței de usturoi
  • 2 ardei dulci
  • 1 ceapă
  • 2 lingurițe de ulei de măsline
  • o lingură de busuioc proaspăt
  • piper negru și sare

Mod de preparare:

Tăiați ceapa mărunt, curățiți usturoiul, tăiați vinetele în formă de cuburi, zucchini- felii de mărime mijlocie, ardeiul – cubulețe. Puneți cuptorul la 200 de grade C. Puneți pe tigaie ceapa, usturoiul, ardeiul, vânăta, zucchini și dovleacul, adăugați uleiul de măsline și amestecați. Lăsați sote-ul la cuptor timp de 35-40 de minute, între timp, amestecați legumele de câteva ori. Înainte de servire, adăugați sare, piper, amestecați și decorați cu busuioc.

Cuiva îi place morcovul, altuia - dovlecelul, cineva nu poate trăi fără roșii. Dacă vă place o legumă în mod deosebit, o puteți folosi în sote.

Sote cu morcov

August – cea mai potrivită perioadă pentru sote-urile de legume

Ingrediente:

  • 500 gr de morcov
  • 100 gr de unt
  • 50 ml de vin alb, sec
  • un cățel de usturoi
  • smântână
  • mirodenii, sare

Mod de preparare:

Curățiți și tăiați morcovul în bucăți mari, topiți untul în tigaia pentru sote, apoi prăjiți cățelul de usturoi, mărunțindu-l. Scoateți usturoiul din ulei și aruncați-l. În unt adăugați morcovul, prăjiți-l până când își schimbă culoarea. Micșorați tempertura, adăugați sarea și piperul, puneți capacul și lăsați să se înăbușe timp de 10 minute, adăugați vinul. Se servește cu iaurt sau smântână.

Sote cu dovlecel

August – cea mai potrivită perioadă pentru sote-urile de legume

Ingrediente:

  • 1 kg de dovlecei
  • 500 gr de roșii
  • 50 ml de ulei
  • ceapă
  • ½ pahar de bulion din legume
  • mirodenii
  • verdeață
  • usturoi

Mod de preparare:

Curățiți dovleceii, tăiați-i în formă de cuburi mijlocii, tăiați ceapa în formă de inele, prăjiți dovleceii în ulei, apoi adăugați ceapa și prăjiți încă un minut, adăugați bulionul, sarea, piperul, frunza de dafin, înăbușiți la temperatură ridicată până când se evaporă lichidul, apoi adăugați roșiile, usturoiul, scoateți frunza de dafin, mai înăbușiți timp de 2 minute, adăugați verdeața, apoi serviți cu plăcere!

Sote din roșii

August – cea mai potrivită perioadă pentru sote-urile de legume

Ingrediente:

  • 100 gr de ceapă
  • 6 roșii
  • 4 căței de usturoi
  • 150 gr de cașcaval ( cel mai bine ar fi mozzarela)
  • ulei de măsline

Mod de preparare:

Tăiați fiecare roșie în 4 bucăți. Tăiați ceapa mășcat și rumeniți-o în ulei, adăugați usturoiul, roșiile, prăjiți-le la foc mare timp de 2 minute. Puneți sosul obținut într-o farfurie și amestecați-l cu cașcavalul tăiat în formă de cuburi și presărați pătrunjel.

Gătind sote din legumele preferate ale familiei dvs., mereu îi veți putea bucura pe cei dragi cu un prânz sau o cină gustoasă și sănătoasă!

Sursa: ovkuse.ru

Traducere: Mamaplus.MD