8 rețete care vă vor face să adorați conopida

8 rețete care vă vor face să adorați conopida

-
//
16.03.2016

Conopida este un produs foarte folositor, dar și foarte gustos, dacă este pregătit corect. Există multe feluri de mâncare din conopidă, trebuie doar să ne punem la încercare imaginația.

8 rețete care vă vor face să adorați conopida

Am selectat pentru dumneavoastră câteva rețete, care vă vor inspira la noi căutări artistice și invenții culinare.

Lasagna din conopidă

8 rețete care vă vor face să adorați conopida

Ingrediente:

  • 250 g de conopidă
  • 250 g de broccoli
  • 200 g foi pentru lasagna
  • 500 ml smântână
  • 3 linguri de pătrunjel
  • 200 g de șuncă afumată
  • 12 roșii cherry
  • 200 g brânză cheddar

Mod de preparare:

Încălziți cuptorul la 180 de grade. Fierbeți broccoli și conopida în apă clocotindă timmp de 5 minute. Dacă folosiți foi uscate de lasagna, care nu trebuie fierte în prealabil, puneți-le la înmuiat în apă fierbinte (neclocotindă) pentru 10 minute, pentru ca să devină moi. Dacă folosiți aluat proaspăt pentru lasagna, folosiți-le așa cum sunt.

Amestecați smântâna cu 3 linguri de apă și verdețurile. Ungeți cu ulei o formă mare de copt în cuptor, puneți pe fundul acesteia 1/3 din aluatul pentru lasagna, apoi jumătate din conopidă și broccoli, jumătate din șuncă și jumătate de roșii, 1/3 de cașcaval și 1/3 din sosul de smântână. Repetați straturile, punând deasupra un strat de aluat. Turnați restul de sos, presărați cu restul de cașcaval ras.

Coaceți la cuptor timp de 40 de minute, apoi creșteți temperatura cuptorului la 190 de grade și coaceți 10 minute până se rumenește. Se servește fierbinte, cu salată verde și pâine.

Mini-tortilla din conopidă

8 rețete care vă vor face să adorați conopida

Ingrediente:

  • 500 g de conopidă
  • 2 ouă
  • pătrunjel
  • sare, piper

Mod de preparare:

Împărțiți conopida în floricele și tocați în blender până la omogenizare.

Turnați 2,5 pahare din această compoziție într-un vas pentru cuptorul cu microunde. Lăsați la microunde pentru 2 minute, scoateți și amestecați bine. Mai dați o dată la cuptor pentru 2 minute, amestecați din nou.

Puneți într-un tifon, lăsați un pic să se răcească și scurgeți bine. Fiți atenți, conopida este foarte fierbinte! Adăugați ouăle, sare și piper. Omogenizați. Puteți adăuga condimentele preferate sau verdețuri tocate mărunt.

Încălziți în prealabil cuptorul la 190 de grade, acoperiți tava cu hârtie de copt. Puneți aluatul pe tavă în cercuri mici. Dați la cuptor pentru 10 minute, apoi întoarceți tortilla. Lăsați la cuptor pentru încă 5-7 minute.

Răciți puțin. Încălziți o tigaie uscată, puneți tortilla și prăjiți ușor pe ambele părți, apăsându-le cu o furculiță.

Serviți cu orice sos sau cu smântână.

„Aripioare” Buffalo din conopidă

8 rețete care vă vor face să adorați conopida

Ingrediente:

  • 1/4 de cană de lapte vegetal (de migdal sau soia)
  • 1 linguriță de oțet alb
  • 3/4 căni de făină
  • 1 linguriță de praf de usturoi
  • 1 conopidă
  • 1 cană de sos iute din ardei iute
  • 4 linguri de margarină
  • 1/2 lingurițe de oțet alb
  • 1/4 lingurițe de sare de mare

Mod de preparare:

Încălziți cuptorul la 230 de grade. Acoperiți două tăvi cu hârtie de copt sau folie de aluminiu (unsă cu ulei) și dați deoparte.

Într-un bol nu prea mare sau o cană amestecați laptele și oțetul. Lăsați 5 minute. Adăugați apoi făina și usturoiul, amestecați bine. Înmuiați fiecare bucățică de conopidă în compoziția obținută și aranjați-le pe tavă, păstrând distanța dintre ele. Coaceți 20-25 de minute. Cât timp conopida este la cuptor, amestecați sosul iute, margarina, oțetul și sarea într-o tigaie mică și aduceți la fierbere. Luați de pe foc și dați deoparte.

Scoateți conopida din cuptor și stropiți cu sosul fierbinte, apoi dați înapoi la cuptor și lăsați încă 6-8 minute.

Serviți cu țelină, morcov și sos de cașcaval.  

Gratin de conopidă

8 rețete care vă vor face să adorați conopida

Ingrediente:

  • 1 conopidă
  • 150 ml de lapte
  • 250 g de cașcaval tare
  • 50 g de unt
  • 50 g de făină
  • nucșoară
  • cimbru
  • rozmarin
  • 50 ml de ulei de măsline
  • sare, piper
  • pesmet

Mod de preparare:

Desfaceți conopida și fierbeți-o timp de 10-15 minute. Ungeți forma cu ulei de măsline, aranjați conopida, preferabil într-un singur strat. Încălziți cuptorul la 185 °С.

Pregătiți sosul. Topiți untul într-o tigaie mică. Turnați făina și amestecați, lăsând să se încălzească. Turnați apoi laptele în porții mici, amestecând încontinuu.

Fierbeți timp de 7-8 minute până se leagă, amestecând permanent, adăugați sarea, piperul, verdețurile. Presărați cu cașcaval ras. Amestecați până se topește cașcavalul. Sosul este gata. Turnați-l deasupra conopidei și presărați cu pesmet. Dați tava la cuptor și coaceți timp de 25-30 de minute până se rumenește frumos.

Mini-pizze din conopidă

8 rețete care vă vor face să adorați conopida

Ingrediente:

  • 1 ou
  • 150 g + 200 g de cașcaval
  • 1 lingură de amidon de cartofi
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 cățel de usturoi
  • 400 g de conopidă
  • 10 roșii cherry

Mod de preparare:

Fierbeți conopida în apă sărată, aruncați apa, răciți conopida. Mărunți-o în blender, adăugați oul bătut, uleiul de măsline, cașcavalul ras și usturoiul mărunțit. Puteți adăuga și amidon, pentru ca pizzele să își păstreze mai bine forma.

Împărțiți aluatul în 4-6 părți, presărați hârtia de copt cu pesmet și aranjați pizzele pe tavă. Coaceți pentru început 15-20 de minute la 240 de grade, apoi presărați cu cașcavalul ras (200 g) și roșiile tăiate și coaceți încă 5 minute.

Skinny de conopidă

8 rețete care vă vor face să adorați conopida

Ingrediente:

  • 2 1/2 căni de flori de conopidă
  • 2 lingurițe de semințe de in mărunțite
  • 1/2 pahare de ceapă tăiată mărunt
  • 1/4 căini de ardei gras tăiat mărunt
  • 1/2 pahare de brânză feta tăiată mărunt
  • 1/4 căni de pesmeți
  • 1/4 pahare de pătrunjel tocat mărunt
  • sare și piper
  • 2 linguri ulei de măsline

Mod de preparare:

Încălziți cuptorul la 200 de grade. Acoperiți tava cu hârtie de copt și ungeți-o cu ulei de măsline (la dorință, puteți să nu ungeți). Înăbușiți conopida într-o cantitate mică de apă, aproximativ 3-4 minute. Vărsați apa și tocați conopida în blender bucățele mici, dar nu piure.

Transferați conopida într-un alt vas. Tocați în blender pătrunjelul, ardeiul, ceapa, cașcavalul și semințele de in. Fiți atenți să nu transformați compoziția în piure. Condimentați cu sare și piper după gust. Amestecați toate ingredientele.

Cu ajutorul unei linguri formați chifteluțe ovale mici și dați-le prin pesmet.

Aranjați chifteluțele pe tavă la distanță mică una de alta. Coaceți 20-25 de minute. După 10 minute întoarceți chiftelele pe partea cealaltă, pentru ca să se prăjească pe ambele părți.

Serviți cu orice sos preferat.

Omletă din conopidă

8 rețete care vă vor face să adorați conopida

Ingrediente:

  • 3 ouă
  • 1/2 pahare de lapte
  • 150–200 g de conopidă
  • verdețuri
  • sare
  • ulei pentru prăjit

Mod de preparare:

Spălați conopida și desfaceți-o în floricele mici. Fierbeți în apă sărată timp de aproximativ 7 minute.

Tocați mărunt verdețurile. Amestecați și bateți ouăle cu laptele, sărați obligatoriu. Când conopida este gata, vărsați apa (puteți folosi o sită). Pe o tigaie încălzită în prealabil cu puțin unt aranjați conopida fiartă. Presărați imediat cu verdețurile tocate.

Fără să prăjim conopida, turnăm cu mișcări circulare compoziția de ou și lapte. Prăjiți omleta întâi pe o parte. Apoi întoarceți pe bucăți pe partea cealaltă sau acoperiți cu un capac. Puteți presăra cu cașcaval și prăjiți până este gata.

Conopidă cu salam și cașcaval la cuptor

8 rețete care vă vor face să adorați conopida

Ingrediente:

  • 1 conopidă
  • 1/2 pahare de lapte
  • 100 g de cașcaval tare
  • 100–150 g de salam fiert, crenvurști sau cârnăciori
  • 1 ou
  • sare, piper

Mod de preparare:

Fierbeți conopida în apă sărată până este aproape gata. Dați printr-o răzătoare medie sau mare cașcavalul. Tăiați cuburi mărunte salamul sau crenvurștii. Într-un bol separați bateți oul, adăugați laptele. Condimentați cu sare și piper, adăugați mirodenii și salamul.

Aranjați conopida în tavă și turnați deasupra compoziția pregătită. Presărați cu cașcavalul ras. Dați la cuptor și coaceți la temperatura de 180 de grade până se rumenește frumos.

Sursa