Băiețel sau fetiță? Viitoarea mămică așteaptă cu nerăbdare examenul ecografic pentru a primi răspuns la această întrebare. De regulă, în cazul femeii, în special dacă este vorba despre primul copil, bucuria și emoțiile sunt la fel de mari și dacă este un băiețel, și dacă este o fetiță. Însă deseori ea este cuprinsă de îndoieli: ce atitudine va avea viitorul tată față de această noutate? Dacă va fi fetiță, va fi tatăl la fel de fericit, chiar dacă își dorea un fiu? Este aceasta o problemă reală sau o frică fără temei?

Tati a vrut un băiețel…

Originea problemei

Din cele mai vechi timpuri fiul era considerat continuatorul neamului, tradițiilor familiei, pentru că o fată, atunci când se căsătorește, pleacă în altă familie și nu mai aparține părinților săi. La fel de importante erau în trecut și considerațiile social-economice: băieții erau utili din punct de vedere economic, deoarece puteau munci și aduce un venit suplimentar în familie. Cu cât mai mulți băieți erau în familie, cu atât mai bună era situația socială a acesteia. În principiu, dorința bărbatului de a avea un fiu este explicabilă și de înțeles. Nașterea unui fiu, din punctul de vedere al bărbatului, este o continuare a propriei persoane.

Un băiat este mai ușor de identificat cu imaginea proprie încă dinainte de naștere. În subconştient, bărbatul vrea să ofere fiului său ceea ce, din anumite cauze, nu a putut să facă sau să obțină el. Cu fiul poate juca jocurile pe care le iubea în copilărie, fiului îi poate cumpăra jucăriile la care visa, împreună pot practica sportul. Dar cum să se comporte cu o fetiță, cum să o educe, pentru un viitor tată este mai puțin clar. Însă toate aceste cauze sunt destul de superficiale, constituind, mai mult, niște stereotipuri sociale. Și chiar dacă mulți bărbați nu sunt gata să renunțe de tot la aceste stereotipuri, ei sunt destul de capabili să își revadă punctul de vedere.

De ce se tem bărbații?

Să începem de la cel mai simplu. Ce ar fi să vorbim cu viitorul tătic despre cum se imaginează pe sine în rol de tată? Ce înseamnă pentru el un copil? Dacă pentru el este important ca acesta să fie o persoană apropiată, tatăl poate fi ușor convins că fetele sunt mai apropiate de părinți, mai sensibile și mai grijulii. Deseori tatăl este, pentru fiică, modelul bărbatului ideal atunci când îşi alege partenerul de viață.

Atunci când abordăm serios problema referitoare la cât de mult își va iubi tatăl fiica, trebuie să ne gândim, în primul rând, ce fel de tată în general va fi acest bărbat. Dacă el este într-adevăr pregătit pentru rolul de tată, înseamnă că își va iubi copilul indiferent de sexul acestuia.

Tati a vrut un băiețel…

Iată factorii de bază care pot influența asupra percepției generale: 

  • Caracterul relațiilor cu mama viitorului copil. Prima și cea mai importantă etapă în formarea comportamentului de tată este sarcina soției.  Pentru ea este important să știe ce emoții are viitorul tată în timpul sarcinii, pentru a putea înțelege și corecta la timp atitudinea acesteia. Chiar dacă sarcina este dorită, odată cu sentimentul de bucurie, el poate simți neîncredere și anxietate, legate de responsabilități și necesitatea de a-și ajuta și susține soția, precum și de problemele de adaptare la acest nou rol social. Dacă însă sarcina este întâmplătoare (în special dacă bărbatul nu planifica o relație de lungă durată cu mama copilului), viitorul tată va simți, mai degrabă, frică, șoc, indignare, suspiciunea că a fost tras pe sfoară și că este folosit. În acest caz poate apărea problema dacă acest bărbat are în general nevoie de un copil.
  • Situația financiară. Deoarece viitorul tată devine, pentru o perioadă, unica persoană care asigură financiar familia, sentimentele și emoțiile lui referitor la sarcina femeii și rolul lui de viitor tată vor depinde, în mare, de starea financiară a familiei. Dacă familia este deja într-o situație precară, gândurile despre un copil vor adăuga doar griji și anxietate viitorului tată.
  • Calitățile personale și modul de viață. Desigur, emoțiile legate de viitorul copil depind și de calitățile personale ale bărbatului. S-a observat că această situație nouă și stresantă îl face pe bărbat să își manifeste calitățile determinante. Un optimist va găsi multe motive pentru a aștepta acest eveniment cu entuziasm. Un pesimist va găsi la fel de multe motive pentru a cădea în depresie. O persoană nesigură va găsi și mai multe noi cauze pentru frică și anxietate. Pe durata sarcinii tatăl va fi ros de îndoieli referitor la cât de pregătit este să devină tată. El își poate face griji dacă va reuși să îndeplinească obligațiile de părinte, dacă va ști să țină copilul în brațe, să îi dea de mâncare și să îl îngrijească. La fel, poate apărea și neîncrederea în capacitatea sa de a-și susține fizic și emoțional soția.

Tati a vrut un băiețel…

Ce să facă femeia?

Viitoarea mamă este capabilă să risipească îndoielile bărbatului și să îi insufle emoții pozitive și optimism cu referire la viitorul copil. Dragostea pentru copil se naște cu mult înainte de nașterea acestuia. Dar dacă pentru mamă acest fapt este evident practic întotdeauna, unui bărbat îi vine greu să se simtă tată fără a vedea copilul și fără a avea posibilitatea să interacționeze cu el. Cercetătorii au stabilit anumite condiții necesare pentru formarea unei legături strânse dintre tată și copil.

În primul rând, este vorba despre implicarea în proces, participarea nemijlocită a tatălui în toate etapele de educare și îngrijire a copilului. Trebuie să folosiți lunile de sarcină pentru a vă pregăti soțul pentru rolul de tată. Dacă așteptați o fată, căutați printre cunoscuți o familie în care crește o fetiță drăgălașă și necapricioasă. Mergeți să îi vizitați și lăsați viitorul tată să urmărească relația dintre tată și mica lui fiică.

O posibilitate excelentă de apropiere înainte de naștere este să găsiți puncte comune referitor la educarea și dezvoltarea viitorului copil – să frecventați împreună cursuri pentru viitorii părinți, chiar dacă nu planificați ca soțul să asiste la naștere. Ar fi bine să găsiți cursuri care încurajează frecvența ambilor părinți. Și mai bine ar fi ca aceste cursuri să presupună nu doar lecții, ci și discuții, atunci când participanții au posibilitatea de a pune întrebări, de a-și exprima punctul de vedere, de a discuta. Un astfel de model de interacțiune în grup este apropiat bărbaților. Important este ca aceste cursuri să fie ținute de specialiști, care cunosc ultimele realizări științifice din domeniul medicinei perinatale și al psihologiei.

A doua condiție a unei relații de succes între tată și copil este susținerea totală din partea viitoarei mame. Multe gravide sunt atât de cufundate în propriile emoții și capricii, care par firești în situația ei. De fapt, tocmai femeia este cea care îi inspiră soțului încrederea că doar într-o familie cu copii bărbatul se maturizează, capătă o importanță şi o anumită poziţie socială. Femeia trebuie să îi arate că înțelege problemele viitorului tată, emoțiile și grijile acestuia. Dacă bărbatul are relații apropiate și calde cu soția sa, el va accepta destul de ușor ideea că, în curând, în familie va apărea încă „o fetiță la fel de frumoasă și iubitoare”.

Tati a vrut un băiețel…

Nu trebuie să purtați discuții deșarte referitor la viitoarea creștere a cheltuielilor financiare, acestea vor afecta și mai mult starea bărbatului. Mai bine este să întocmiți împreună o listă cu lucrurile de care vor avea nevoie mama și copilul în primul an de viață. Puteți implica și prietenii (este mai bine dacă aceștia vor fi din partea soțului, cu o situație materială asemănătoare) care au deja copii mici și care vă pot sfătui ce și unde să cumpărați.

Și, în sfârșit, atunci când copilul se naște, tatăl trebuie implicat în toate activitățile de îngrijire: băiță, înfășat, plimbări, alimentare, alegerea hainelor și jucăriilor. Bărbatul nu trebuie să se simtă în plus în casa în care crește un copil mic. Tații reușesc aproape mereu să aibă la fel de multă grijă de copil ca mama, doar că o fac în stilul lor. Iar mămicile nu trebuie să le facă observații, de altfel ei vor renunța destul de ușor.

Am spus mai sus că unui bărbat îi este mai ușor să se identifice cu un băiețel decât cu o fetiță. Soluția este să îl ajutați să o facă. În fetița care crește puteți găsi cu ușurință trăsăturile tatei, zâmbetul lui, gesturile. Fără îndoială că micuța manifestă deja anumite particularități ale comportamentului bărbatului iubit. Vă pot veni în ajutor părinții soţului, care îl țin minte fiind copil și care vor găsi în nepoțică, cu siguranță, multe lucruri cunoscute și apropiate. Doar în aceste condiții mama va fi sigură că după nașterea fiicei tata se va grăbi mereu acasă, unde îl așteaptă, cu nerăbdare, „fetele lui”.

Sursa