Jocuri interesante și utile pe care le poate practica un tată împreună cu copilul

Jocuri interesante și utile pe care le poate practica un tată împreună cu copilul

0
//
29.04.2015

În timp ce tata este ocupat cu activități legate de asigurarea financiară a familiei, copilașul, cea mai mare parte din timp, o petrece cu mama. Iar tata poate să-și petreacă timpul alături de copil serile sau în week-end. Deci, cum de făcut ca micuțul să aștepte cu nerăbdare revenirea tăticului acasă? De completat activitățile serale sau de week-end cu jocuri distractive și interesante.

Noi vă propunem câteva jocuri interesante și utile cu tați și copii, care nu sunt destinate doar pentru prichindeii care au învățat, deja, să alerge cu mingea, dar și pentru cei care au venit recent pe lume:

Înot fabulos

Atenția, fantezia, lărgirea orizontului

Copilului dumneavoastră îi place să se scalde ? Minunat ! Puteți transforma această procedură într-o adevărată poveste. Puneți în apă jucării, inventați un subiect al jocului, copilul va fi căpitanul, iar jucăriile – pirații. Transformați cada în ocean cu ajutorul peștilor-jucării, inițiați copilul în fauna oceanului. Puteți chiar și să pescuiți.

Jocuri interesante și utile pe care le poate practica un tată împreună cu copilul

Di-i căluțul meu!

Coordonarea mișcărilor, agilitatea, dezvoltarea aparatului vestibular.

Fiecărui copil îi place să alinte călare în spate la tata. Organizați-i un rodeo, dar nu înainte de a lua toate măsurile de siguranță pentru copil. La final, micuțul ar putea să adape căluțul său, să-l hrănească, iar tata trebuie să-i intre în voie copilului.

Labirintul minunat

Iscusință, atenție, capacitatea de a găsi ieșire din situație.

Acest joc va diversifica jocurile în păpuși sau mașini. Construiți, împreună cu copilul un labirint și mergeți prin el la plimbare cu păpușa sau cu mașina. Puteți utiliza cutii, cărți, eșarfe. Drumul efectuat îl puteți însemna cu anumite obiecte, de exemplu, bomboane. La sfârșitul jocului puteți trece la următorul – ”Cine primul va face curat”.

Eu sunt pilot

Gândire creativă, coordonarea mișcărilor, dezvoltarea aparatului vestibular.

Practic fiecărui copil îi place la nebunie atunci când tata îl aruncă în sus. Însă, tata îl mai poate învăța pe copil să ”zboare”. Lăsai-l pe copil să fie primul pilot, iar dumneavoastră – pasager și nu puteți să vedeți nimic peste geam. Determinați-l pe copil să vă povestească ce vede el de sus, sau ce ar vrea să vadă.

Jocuri interesante și utile pe care le poate practica un tată împreună cu copilul

Cerul înstelat

Creativitatea, fantezia, abilități motorii fine.

Povestiți-i copilului despre constelații și comete, arătați-i o hartă a cerului înstelat. Desenați, împreună cu copilul, stele, meteoriți, comete, dați-le și câte un nume.

Cine-i primul

Abilități motori fine, logica, coordonarea și alte abilități în funcție de condițiile jocului.

Pentru acest joc se potrivește orice motiv: cine leagă mai repede șiretul, mănâncă terciul, găsește mingea ș.a.m.d. Fantezie fără limite. Însă, copilul, întotdeauna, trebuie să fie învingător.

Ne jucăm cu mingea

Imaginația, abilități motorii fine, coordonarea și agilitatea mișcării.

Toți copiii adoră să se joace cu mingea. Însă, acest joc poate fi și diversificat. Aruncați-vă reciproc mingea și numiți ceea ce copilul dumneavoastră știe deja. De exemplu: fructe, orașe, animale. Complicitatea jocului este în funcție de vocabularul copilului.

Vânătorul de comori

Fantezia, logica, capacitatea de a găsi ieșire din situație.

Cumpărându-i copilului o jucărie la care acesta a viat demult, i-o puteți înmâna într-o modalitate mai interesantă. Anunțați-l că în apartament se află o comoară și mergeți să o căutați împreună. Povestiți-i copilului o istorie despre vânătorii de comori. Premiul pentru căutări va fi o cutie pe care va scrie ”comoară” și în care este ascunsă jucăria cumpărată din timp.

Jocuri interesante și utile pe care le poate practica un tată împreună cu copilul

Ager și exact

Îndemânare, dezvoltarea motorie a mâinii, țintirea vizuală.

În acest joc, sarcina copilului este de a nimeri exact în locul marcat. Puteți improviza un coș pentru baschet, iar dacă copilul este încă mic, îl puteți lua în brațe iar el să arunce mingea în coș. Odată cu vârsta complicați sarcina.

Jocurile cu copiii nu necesită cunoștințe și abilități deosebite. Vor fi de folos orice materiale ce la aveți la îndemână. Importantă este dorința dumneavoastră de a-i acorda copilului cât mai mult timp posibil și să observați interes în ochișorii lui.