Cu toții cunoaștem expresia „tată bun”, deci, în acest articol vom încerca să vă vorbim despre ceea ce este un tată activ, de exemplu, tatăl ce are un rol activ în viața copilului.

Cum să devii un tată activ

1. Manifestați mai multă inițiativă. Dacă tații nu vor încerca să ia inițiativă, așa și vor înceta să mai ia parte la  procesul de educație al copilului. Prin urmare, în loc s-o lăsați pe mamă să vă ia din brațe copilul care plînge, nu renunțați și spuneți-i: „Cred că pot să fac față situației” sau „Lasă-mă să fac totul singur, și eu am nevoie de astfel de experiență”.  Nu vă fie frică să vă cereți sfaturi reciproc, deoarece niciunul din voi nu poate ști totul cu siguranță.

2. Practicați cît mai mult. Să nu vă sperie fapul că femeia cunoaște mai multe și mai bine despre cum să se ocupe de un copil. În realitate nu este așa. Tot ce a învățat, a învățat din practică, de aceea, participați intens la scăldatul copilului, adormiți-l, dați-i să mănînce, etc. Nu vă fie frică să vă oferiți ajutorul, chiar dacă vă simțiți ușor nepregătit pentru o oarecare activitate.

3. Apreciați ceea ce îl puteți învăța pe copil doar dv. De obicei bărbații și femeile acționează asupra copiilor la nivele diferite: femeile – la nivel social  și emoțional, bărbații – la nivelul activităților fizice și active. Dar nu dați atenție celor ce vor spune  că fotbalul, alergarea, săritul pe pat și alte pozne caracteristice bărbaților sunt mai puțin importanrte ca, de exemplu, brodatul. Ocupîndu-vă de activități solicitante, copiii vor învăța noi emoții. Copiii care au un tată activ sunt mult mai populari și de succes printre alți copii.

4. Fiți deschiși, din punct de vedere emoțional, pentru copiii dv. Contactul fizic – reprezintă o parte importantă a relației tată-fiu, dar nu trebuie să uitați și despre partea emoțională. Bărbații nu ar trebui să se limiteze de a experimenta emoții, ei trebuie să conștientizeze ce tip de emoții trebuie să experimenteze pentru a fi pe aceeași lungime de undă cu copiii.

5. Fiți nu doar un ajutor, ci și un partener. Acel caz cînd tata este doar ajutor, iar mama își asumă rolul de educator, este deja învechit și nu mai e relevant astăzi. Dacă chiar vă doriți  să participați în mod egal asupra dezvoltării educative a copilului, atunci va trebui să vă împrțiți la jumătate grija pentru copil. Se recomandă ca zilnic să parcitipați la luarea oricăror decizii în favoarea copilului. Dacă lăsați soției aceste rezolvări decisive, atunci dv ve-ți rata mici dar importante părți ale  vieții copilului dv. Dacă nu vă ve-ți implica asupra activităților zilnice care alcătuiesc viața copilului, atunci tata nu poate pretinde că a atins  apogeul înțelegerii cu copilul său și că îl cunoaște bine.

6. Respectați efortul soției dv. A fi un tată bun – înseamnă să vă respectați soția, efortul și munca sa pentru a menține ordinea în casă, dar și deciziile pe care le ia în lipsa dv. În acest sens, ar fi potrivit să vă planificați activitățile de familie discutînd și consultîndu-vă cu soția dv, iar cînd copilul va mai crește implicați-l și pe el.

7. Este importantă aptitudinea de a comunica. Dacă nu vă place că soția și-a asumat rolul de lider în educația copiilor, atunci spuneți-i despre acest lucru. Dacă la prima vedere ea nu arde de dorința de a se împărți cu dv în legătură cu acțiunile de îngrijire a copilului, nu luați acest lucru prea aproape de inimă. Acordați-i timp ca să înțeleagă și să simtă că intențiile dv sunt foarte serioase, că nu sunt doar niște capricii, și că chiar vreți să aveți un rol activ în creșterea copilului. Cu timpul ve-ți obține ceea ce vă doriți.

8. Nu vă deziceți de responsabilitățile dv față de copii chiar și după plecarea din familie. De obicei după divorț se rup relațiile de comunicare cu familiile anterioare, bărbații se limitează doar la plata pensiei alimentare și rarele primblări cu copilul în zilele de duminică. Chiar și după divorț există multe moduri în care puteți continua să comunicați cu copilul dv și să continuați să jucați un rol important în creșterea și educarea sa. Cel mai de bază rămîne a fi contactul telefonic permanent, e-mail, sau personal. Al doilea – să faceți ca momentele de comunicare dintre dv și el să  fie semnificative pentru el. La acest capitol va trebui să meditați, pentru că acestea nu trebuie sî fie niște predici plictisitoare, ce trebuie să faci și ce nu. De asemenea, nu folosiți copilul drept armă în diputele cu fosta soție.

Cum să devii un tată activ

Cu cît mai des tatăl și copilul vor rezolva anumite probleme împreună, cu atît mai repede vor începe să se înțeleagă unul pe altul, cu atît mai strînsă va fi relația dintre ei, indiferent dacă tata își va învăța fiica să colecteze un avion, sau fiul să curățe cartofi. Important este că în acest moment se pun bazele relației lor pentru întreaga viață. Paternitatea – o mare bucurie!