3 greșeli ale tăticilor, sau cum să devii un supererou

3 greșeli ale tăticilor, sau cum să devii un supererou

-
//
10.05.2016

Care tată nu își dorește să fie supererou în ochii copilului său, să îi inspire admirație și dorința de a-i semăna în toate? Probabil că toți. Însă până și supereroii pot face greșeli! Iată trei dintre acestea, precum și câteva instrucțiuni de evitare a lor.

3 greșeli ale tăticilor, sau cum să devii un supererou

Greșeala nr. 1: Sunteți prea serios 

Ascultați-vă puțin atunci când vorbiți cu fiica sau fiul. Probabil, nu vreți să păreți ignorant, de aceea vorbiți cu copilul folosind vocea dumneavoastră autoritară „de adult”, de parcă ați discuta cu un coleg sau un vecin de bloc. Copiii însă, după părerea psihologilor, reacționează mai bine la intonațiile muzicale. Încercați să spuneți același lucru cu o voce cântată. Desigur, vi se va părea ilar sau chiar rușinos, dar aceasta se va întâmpla doar prima dată! Micuțul va aprecia cu siguranță această nouă abordare.

Totodată, tocmai tăticii sunt cei care reușesc să potolească furia copiilor, pentru că folosesc fraze scurte, care exprimă esența: „Ești supărat! Nu vrei să pleci din parc!” sau „Vrei o prăjitură! O vrei mai mult decât orice!” În schimb în continuare există riscul comiterii unei alte greșeli. Atunci când vine timpul explicațiilor liniștite, tații sunt adesea tăioși și încearcă să își folosească autoritatea: „Trebuie să mergem acum acasă pentru cină” sau „Nu vom lua acum prăjituri, acestea trebuie mâncate după prânz”. Desigur, este important să stabilim anumite limite, dar trebuie să respectăm și dorințele copilului. Nu este corect să interzicem ceva copilului doar pentru că suntem adulți și așa am hotărât.

Greșeala nr. 2: Vă permiteți să fiți pasiv 

Încercați să nu vă detașați de copil în timpul jocului. Chiar și atunci când sunteți ca o lămâie stoarsă după o zi grea de muncă. Psihologii subliniază că aceasta este greșeala tipică a fiecărui tată. Pentru că simpla dumneavoastră prezență este insuficientă, este nevoie de interacțiune.

În plus, participarea la jocuri vă va da putere și vă va umple de emoții pozitive atât pe dumneavoastră, cât și pe copil, consolidând astfel relațiile dintre voi. Spuneți-vă: „Aceste minute pe care le petrec cu copilul îl fac fericit, de aceea sunt importante și pentru mine”. Poate să vi se pară ciudat, însă în câteva clipe ceea ce considerați anterior o obligație se poate transforma într-un moment unic și distractiv, cu o valoare inestimabilă. 

3 greșeli ale tăticilor, sau cum să devii un supererou

Greșeala nr. 3: Vă poziționați pe locul doi

Se consideră că nașterea, alăptarea și îngrijirea micuțului sunt prerogativa mamei. Majoritatea taților acceptă acest lucru. Însă vârsta preșcolară este o nouă perioadă, când micuții vor și altceva. Tocmai de aceea ei așteaptă cu atâta nerăbdarea revenirea tatălui de la serviciu… Folosiți acest lucru!

Dar ce să faceți dacă micuțul o „recunoaște” doar pe mamă? Există o metodă simplă și distractivă să schimbați acest lucru. De exemplu, înainte de somn jucați cu micuțul următorul joc. Mama îl strigă pe micuț, iar tata încearcă în glumă să îl oprească, dar de fiecare dată este înfrânt, fiind învins de micuț în forță sau agilitate. După două-trei astfel de seri, copilul nu își va mai face griji că este luat de la mama. Mai mult, el își va ruga tatăl să îl ajute să se pregătească de somn. 

Sursa