Ce alegem: vaccinarea gratuită sau cea cu plată? O prezentare a vaccinurilor gratuite, a celor cu plată, precum și a prețurilor la acestea

Ce alegem: vaccinarea gratuită sau cea cu plată? O prezentare a vaccinurilor gratuite, a celor cu plată, precum și a prețurilor la acestea

-
//
25.07.2016

Vaccinarea obligatorie a copiilor ridică, în lumea contemporană, multiple întrebări. În prezent legislația prevede un calendar de imunizare pentru copii și adulți. În acest caz vaccinarea se efectuează gratuit.

Mulți părinți, dorind binele copiilor lor, se adresează la centrele medicale private și fac micuților vaccinuri cu plată. Am decis să clarificăm care sunt deosebirile dintre vaccinurile gratuite și cele cu plată. În plus, s-au acumulat și alte întrebări: există vaccinuri pentru bolile care nu intră în calendarul de imunizare (gratuit), cum să pregătim corect copilul pentru vaccinare și ce prezintă, de fapt, un vaccin? Pentru a afla răspunsuri la aceste întrebări am apelat la doamna Irina Ivanov, medic de familie.

Ce alegem: vaccinarea gratuită sau cea cu plată? O prezentare a vaccinurilor gratuite, a celor cu plată, precum și a prețurilor la acestea

Ce alegem: vaccinarea gratuită sau cea cu plată? O prezentare a vaccinurilor gratuite, a celor cu plată, precum și a prețurilor la acestea Irina, explicați-ne pentru început ce este un vaccin?

Vaccinul este o soluție pentru imunizarea copiilor și adulților. Compoziția lui este diferită, depinzând de agentul patogen al infecției. Într-un caz, în compoziția vaccinului intră anatoxina (toxina bacteriană), care a fost supusă prelucrării în prealabil și și-a pierdut proprietățile de origine toxică. În alte cazuri, vorbim despre bacterii, virusuri moarte sau slăbite, precum și produsele activității vitale a acestora. Există și vaccinuri sintetice, capabile să reproducă materialul virusurilor (ADN).

Ce alegem: vaccinarea gratuită sau cea cu plată? O prezentare a vaccinurilor gratuite, a celor cu plată, precum și a prețurilor la acestea Adică, unele vaccinuri sunt vii, iar altele – moarte. Ce înseamnă aceasta?

Voi începe prin a spune că vaccinurile vii (care conțin virusuri și bacterii slăbite) sunt imunogene. Dezvoltarea procesului vaccinal decurge, la majoritatea copiilor vaccinați, fără manifestări clinice. Concomitent, acestea formează o imunitate stabilă, care se păstrează mult timp după vaccinare.

Vaccinurile moarte se deosebesc de cele vii prin aceea că în compoziția lor intră culturi „moarte” ale agentului patogen, iar imunitatea dezvoltată de ele este de durată mai scurtă și mai puțin sigură.

Vorbiți-ne despre regulile generale de vaccinare a copiilor, despre specificul acesteia, având în vedere că aceasta, probabil, se deosebește de vaccinarea adulților.

De fapt, regulile sunt unice, dar trebuie avute în vedere câteva aspecte particulare:

  • Înainte de a vaccina copilul, asigurați-vă că el este complet sănătos: nici un fel de guturai, tuse, febră, inflamații și acutizări ale bolilor cronice.
  • Dacă micuțul a suportat recent o anumită boală, vaccinarea se efectuează doar la permisiunea medicului.
  • Copiii și adulții cu boli cronice trebuie să viziteze medicul specialist pentru a primi permisiunea de vaccinare.
  • Rețineți că fiecare vaccinare ulterioară se efectuează cel devreme la 30 de zile după vaccinarea precedentă.
  • Dacă în ajun copilul a intrat în contact cu o persoană infectată, informați medicul.
  • Trebuie să vă interesați din timp la medic ce vaccin veți face.
  • Vaccinarea se efectuează doar în instituții medicale specializate.
  • Doar medicul curant poate decide dacă este nevoie de analize suplimentare înainte de vaccinare.

Ce alegem: vaccinarea gratuită sau cea cu plată? O prezentare a vaccinurilor gratuite, a celor cu plată, precum și a prețurilor la acestea

Ce alegem: vaccinarea gratuită sau cea cu plată? O prezentare a vaccinurilor gratuite, a celor cu plată, precum și a prețurilor la acestea Ce vaccinuri sunt prevăzute de lege și, ca urmare, sunt gratuite?

În țara noastră există un calendar de imunizare profilactică, aprobat de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova. Obligatorii și gratuite sunt vaccinurile împotriva următoarelor boli:

  1. tuberculoză (BCG);
  2. difterie;
  3. poliomielită;
  4. tetanos;
  5. tuse convulsivă;
  6. rujeolă;
  7. rubeolă;
  8. parotidită endemică;
  9. hepatită В (la naștere, la 2 luni, la 4 luni, la 6 luni);
  10.  gripă (vaccin sezonier, campania de imunizare începe în octombrie, iar vaccinarea se efectuează la dorința părinților);
  11.  infecții cu pneumococi;
  12.  rotavirus;
  13.  infecția HIV.

Copii:

  • Prima vaccinare se efectuează imediat după nașterea micuțului (în primele 24 de ore) – este vorba despre vaccinul împotriva hepatitei B.
  • BCG – vaccinul se efectuează la maternitate, în zilele 3-5.
  • Vaccinul unic – difterie, tetanos, tuse convulsivă, hepatită B și HIV, infecții pneumococice, rotavirus, poliomielită – la vârsta de 2, 4 și 6 luni.
  • Revaccinare: difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită – la 24 de luni. Apoi, la 7 ani, se face revaccinarea pentru difterie și tetanos.
  • Rujeola, rubeola și parotidita endemică – 12 luni, 6-7 luni, 16 ani.

Adulți:

  • Difterie și tetanos – 16, 20, 25, 40, 50, 60 ani.
  • Vaccinul împotriva hepatitei virale B în anul 2016 se efectuează femeilor născute între 1979 și 1987.

Ce alegem: vaccinarea gratuită sau cea cu plată? O prezentare a vaccinurilor gratuite, a celor cu plată, precum și a prețurilor la acestea

Ce alegem: vaccinarea gratuită sau cea cu plată? O prezentare a vaccinurilor gratuite, a celor cu plată, precum și a prețurilor la acestea Prin ce se deosebesc vaccinurile gratuite din policlinici de vaccinurile cu plată din centrele de medicină private?

Nu există o deosebire semnificativă, pentru că și unele, și altele sunt destul de eficiente. Totul depinde de producătorul vaccinului. Deseori se întâmplă că vaccinurile din centrele medicale private sunt mai pure, iar producătorul este mai cunoscut pe piața internațională a medicamentelor. Însă, repet, și vaccinurile gratuite, și cele cu plată sunt eficiente.

Ce alegem: vaccinarea gratuită sau cea cu plată? O prezentare a vaccinurilor gratuite, a celor cu plată, precum și a prețurilor la acestea Din câte știu, există vaccinuri care nu sunt prevăzute în planurile de imunizare și acestea pot fi efectuate doar în instituțiile medicale specializate private. Despre ce vaccinuri este vorba?

Lista vaccinurilor „neobligatorii” include vaccinurile împotriva următoarelor boli:

  • Vaccinul împotriva cancerului de col uterin. Eficiența acestui vaccin este de 100% din contul producerii imunității față de diferite tipuri de virusuri papiloma uman. Vârstă: de la 10 până la 18 ani și de la 18 până la 26 de ani.
  • Vaccin profilactic împotriva vărsatului de vânt. Se efectuează, de regulă, doar copiilor și adulților care nu au suportat această boală până la vârsta de 10 ani. Vârstă: de la 1 an până la 50 de ani.
  • Hepatita A – copii sunt vaccinați în două etape, adulții – o dată, cu doză dublă. Înainte de a face acest vaccin, medicul prescrie analiza de laborator a sângelui la prezența anticorpilor. Vârsta: de la 1 an.

Este important să menționăm că toate aceste vaccinuri se efectuează la indicația medicului sau în caz de necesitate stringentă.

Ce alegem: vaccinarea gratuită sau cea cu plată? O prezentare a vaccinurilor gratuite, a celor cu plată, precum și a prețurilor la acestea

Despre vaccinurile cu plată

În continuare, pentru informații despre particularitățile vaccinării cu plată ne-am adresat la Centrul privat de vaccinare „Immuno+”. Iată comentariile pe care le-am primit de la specialiști:

Ce alegem: vaccinarea gratuită sau cea cu plată? O prezentare a vaccinurilor gratuite, a celor cu plată, precum și a prețurilor la acestea De ce părinții optează pentru vaccinurile cu plată? Care sunt particularitățile acestor vaccinuri?

Țările care produc vaccinuri cu un grad înalt de purificare, adică preparate pentru o imunizare cât mai sigură, consumă o cantitate mare de resurse. Pentru ca vaccinul să fie sigur (mai puțin reactogen), stabil, să asigure o rezistență îndelungată față de boală (imunitate), acesta trebuie supusă unui număr mare de procese fizice și chimice, folosind tehnologii dintre cele mai moderne. Ca urmare, este clar de ce vaccinurile înalt purificate sunt mai scumpe ca celelalte. Purificarea vaccinului este legată în mod proporțional de prețul ei.  

Prin urmare, vaccinurile cu plată reduc riscul complicații, numărul de antigeni fiind cu 90% mai mic decât în cele gratuite. Cercetătorii consideră că tocmai numărul mare de antigeni crește riscul efectelor secundare. Vaccinurile cu plată se deosebesc de cele gratuite și prin numărul lor: numărul de injecții este redus la minimum, iar acesta este un avantaj incontestabil.

Ce alegem: vaccinarea gratuită sau cea cu plată? O prezentare a vaccinurilor gratuite, a celor cu plată, precum și a prețurilor la acestea Care producători sunt considerați cei mai buni?

Producătorii europeni și-au demonstrat eficiența și siguranța. Vaccinurile produse de ei sunt supuse unui control riguros al calității, păstrării și, desigur, au o reputație mai bună.

Ce alegem: vaccinarea gratuită sau cea cu plată? O prezentare a vaccinurilor gratuite, a celor cu plată, precum și a prețurilor la acestea

Ce alegem: vaccinarea gratuită sau cea cu plată? O prezentare a vaccinurilor gratuite, a celor cu plată, precum și a prețurilor la acestea Care tip de vaccinare este mai sigură: cea gratuită sau cea cu plată?

Și una, și alta este eficientă. În orice caz, înainte de a vă vaccina copilul, colectați toate informațiile despre vaccinurile respective. Interesați-vă la policlinica de sector și la clinica privată despre acest vaccin, comparați indicatorii și alegeți tipul care se potrivește cel mai bine copilului dumneavoastră. De exemplu, atunci când trebuie să alegeți între un vaccin cu plată cu virus inactivat și un vaccin gratuit cu virus activ, este mai bine să optați pentru cea cu plată, deoarece riscul complicațiilor este mai mare.

Unde ne putem vaccina în Chișinău

Imunizarea gratuită se efectuează la centrele medicilor de familie, policlinicile de la locul de domiciliu al copilului. Aceasta se efectuează strict conform graficului, folosind calendarul imunizărilor.

Imunizarea cu plată se efectuează doar în centrul de vaccinare și consultare „Immuno+”.

Denumirea vaccinurilor cu plată, producătorul, costul:

✔ ROTARIX (profilaxia rotavirusului, gastroenteritei)

  • Producător: GlaxoSmithKline Biologicals S.A.
  • Țară: Belgia.
  • Preț: 500 lei.

✔ BOOSTRIX (tuse convulsivă, difterie, tetanos)

  • Producător: GlaxoSmithKline Biologicals S.A.
  • Țară: Belgia.
  • Preț: 1500 lei.

✔ TETRAXIM (difterie, tetanos, tuse convulsivă și poliomielită)

  • Producător: Sanofi Pasteur.
  • Țară: Franța.
  • Preț: 1500 lei.

✔ PRIORIX (rujeolă, rubeolă și parotidită endemică)

  • Producător: GlaxoSmithKline Biologicals S.A.
  • Țară: Belgia.
  • Preț: 1000 lei.

✔ VARILRIX (vărsat de vânt)

  • Producător: GlaxoSmithKline Biologicals S.A.
  • Țară: Belgia.
  • Preț: 850 lei.

✔ HAVRIX 1440 Adult, HAVRIX 720 Junior (hepatita А)

  • Producător: GlaxoSmithKline Biologicals S.A.
  • Țară: Belgia.
  • Preț: 1200 lei.

✔ CERVARIX (cancer de col – sunt necesare 3 doze)

  • Producător: GlaxoSmithKline Biologicals S.A.
  • Țară: Belgia.
  • Preț: 1200 lei.

Adrese în Chișinău: str. Alba Iulia, 87; str. Independenței, 34/1; bd. Moscova, 5.

Adresă în Bălți: str. Ștefan cel Mare, 26.

Numere de contact în Chișinău: 022 605 220, 022 664 909, 022 445 020.

Numere de contact în Bălți: 023 160 649.

www.immuno.md

A pregătit Cristina Scripnic