Întotdeauna au existat păreri împărțite referitor la mesele de înainte și după antrenament. Persoana care practică sportul trebuie să se alimenteze în funcție de scopul pe care vrea să-l obțină la sală. Află de la antrenoarea Adriana Mazniuc ce mâncăm, cum ne hidratăm și cât ne antrenăm, pentru a ajunge la performanțele la care visăm!

mamaplus

Ce trebuie să consume o persoană înainte și după sport, dacă vrea să slăbească?

Dacă o persoană vrea să slăbească, cu o oră, două înainte de antrenament va consuma proteine + glucide. Proteinele având rol esențial pentru construirea masei musculare și sprijinirea funcției neurologice, iar glucidele fiind sursa de energie în timpul antrenamentului. De exemplu, putem mânca 100 gr hrișcă + 100 gr piept de pui și 200 gr de salată din legume proaspete. După antrenament, punem accent pe fibre și proteine, care ajută la restabilirea masei musculare după antrenament. De exemplu, 200 gr de legume coapte cu 100 gr pește.

Dar dacă-și dorește să adauge masă musculară?

Pentru a adăuga masă musculară, mărim procentul de glucide consumate pe zi. De exemplu, putem mânca 200 gr de orez cu legume + 100 gr carne de vită sau iepure. La 30 de minute după antrenament, putem consuma un shake proteic și două banana, iar peste două ore luăm masa obișnuit, ținând cont de raportul 30% protein, 50% glucide, 20% lipide.

P.S: Să nu uităm că fiecare corp este individual și depinde foarte mult atât pentru slăbire, cât și pentru adăugarea masei musculare, vârsta persoanei, înălțimea, greutatea, starea de sănătate, etc.     

Cu câte ore înainte și după antrenament luăm masa? Ce trebuie să conțină aceasta?

Ne străduim să luăm masa cu o oră-două înainte de antrenament. E important să fie bogată în carbohidranți, pentru a avea energie în timpul antrenamentului. După antrenament, nu contează atât de mult ora la care mâncăm, dar ce mâncăm. Este necesar să cosumăm protein și fibre (carne, lactate, ouă, pește cu legume).                 

mamaplus

Ce mâncăm în post, pentru menținerea masei musculare?

În timpul postului înlocuim proteinele de origine animală cu cele vegetale pentru a menține masa musculară. De exemplu: ciupercile, broccoli, toate boboasele: fasolea, năutul, mazărea, mai ales soia, care conține 36.9 gr proteină la 100 gr de produs, semințele, nucile, alunele, laptele de migdale, etc.        

Persoanele care țin post vor practica antrenamentul cu aceeași intensitate sau trebuie să reducă exercițiile?

În timp ce ținem post, nu scădem intensitatea antrenamentelor, dar putem scădea numărul de antrenamente pe săptămână, în cazul în care persoana se simte slăbită. Organismul primește o doză puțin mai mică de proteină, de aceea necesită o restabilire mai îndelungată.

Cum ne hidratăm în timpul antrenamentului?

Prima resursă de energie este apa, de aceea hidratatrea este regula de bază pentru o viață sănătoasă. Trebuie zilnic să consumăm 2- 2,5 l de apă, în timpul antrenamentului transpirăm și corpul se deshidratează, de aceea sticla cu apă trebuie să fie mereu la îndemână.              

Sursa: Mamaplus.MD