În lume sunt aproximativ 2 miliarde de mămici care, deși par absolut diferite, simt la fel, trăiesc aceleași experiențe și își iubesc la fel de mult copilașii. Există câteva lucruri interesante despre mămici, pe care aveți ocazia să le aflați în articolul de mai jos.

Ceea ce poate nu știai despre mame:

  • Cea mai tânără mamă din istoria înregistrată este Lina Medina. Avea doar 5 ani și 7 luni când a născut un băiat prin cezariană în Peru, în anul 1939.
     
  • Cea mai în vârstă mamă care a născut este o femeie din orașul Guntur, statul Andhra Pradesh, care a devenit, la 74 de ani, mama de gemeni în urma fertilizării în vitro.
  • În țările în curs de dezvoltare, complicațiile din timpul sarcinii și nașterii sunt o cauză principală a dizabilității și a decesului în rândul femeilor. Peste 99% dintre decesele materne apar în țările în curs de dezvoltare.
     
  • Bobbie McCaughey din Iowa a născut în 1997, primul set de septupleti (4 băieți și 3 fete).
     
  • Aproximativ 800 de femei mor zilnic din cauza unor probleme în timpul sarcinii, nașterii și perioadei postpartum în întreaga lume. Dintre cele 287.000 de decese anuale care apar în țările în curs de dezvoltare, 56% apar în Africa Sub-Sahariană, și încă 29% în Asia de Sud.
     
  • Mama cu cei mai mulți copii este soția lui Feodor Vassiliev (numele sau nu este confirmat, dar se presupune că este Valentina) din Rusia. Ea a născut 69 de copii între anii 1725 și 1765.
mamaplus

Iată și câteva curiozități despre mămici:

  • Bebelușii încep să asculte glasul mamelor încă din burtică.
     
  • Laptele matern conferă tot felul de beneficii sistemului imunitar și poate chiar proteja împotriva unor infecții severe. Datorită anticorpilor care se transmit prin laptele mamei, bebelușii alăptați sunt mai rezistenți la infecțiile sistemului respirator și ale tractului digestiv în perioada fragedă a copilăriei.
     
  • Contactul piele pe piele dintre mamă și făt are beneficii majore pentru sănătate, în special imediat după naștere și în cazul prematurilor.
     
  • Femeile au cea mai mare celulă din ființa umană. Un ovul măsoară aproximativ 0,14 milimetri, fiind foarte asemănător cu dimensiunea unui sȃmbure de măsline, astfel încât acesta poate fi vizibil pentru ochiul uman. S-a dovedit că ovulul este cea mai mare celulă din corpul uman.
     
  • Sânii femeii se schimbă constant în mărime. Pieptul unei femei crește în mod constant în toate etapele pe care experiențele corpului le au, cum ar fi menstruația, orgasmele, sarcina. Deoarece corpul unei femei produce niveluri mai ridicate progesteron în timpul menstruației, sarcinii și în timp ce luăm pilule contraceptive, sânii pot crește considerabil. Dar asta nu e tot, sanii se pot mări, de asemenea, în proporție de până la 25% atunci când femeia este excitată sexual. Incredibil, nu?
     
  • O femeie poate avea mai mult de 500 de perioade menstruale pe parcursul vieții. Dacă te uimește, asta nu e tot! O femeie își petrece 4 ani din viață la menstruație. Fără îndoială, corpul feminin este fascinant!