mamaplus

Viorica Proca croșetează articole vestimentare inedite. Admiră-i colecția plină de inspirație!

0
//
13.02.2019

Pasionată la nebunie de mânuirea croșetei, Viorica Proca creează articole vestimentare pline de inspirație. Lucrările tinerei mămici sunt colorate și extrem de apreciate. Printre acestea găsim costume de baie, rochii, salopete, căciuli, fulare etc., toate realizate manual. Află povestea Vioricăi și vezi ce minunății „se nasc” în arta croșetării!

Când ai început să croșetezi lucruri atât de frumoase? 

Cea care mi-a pus croşeta în mână şi m-a învățat această îndeletnicire chiar înainte să merg la școală, este sora mea mai mare. Fiind elevă, deja mă implicasem serios în procesul de croșetare şi încă de pe atunci îmi doream să creez lucruri interesante, fără anumite scheme. Din motiv însă că părinții mei nu-mi susțineau activitatea și, totodată, având mari probleme cu materialele, ușor-ușor am renunțat.

Această îndeletnicire reprezintă un mod de a obține profit sau este doar o pasiune pentru tine?

Mai mult o pasiune, dar dacă reușesc să fac câte ceva şi pentru clienți, nu pot decât să mă bucur.

De unde vine inspirația în procesul de creație?

Nu pot să spun că am o anumită sursă de inspirație. De fapt mă inspiră tot ce mă înconjoară: natura, oamenii, în special copiii mei, cărora le dedic o bună parte din lucrările mele. Ei sunt cei mai fideli clienți.
 

Acest tip de artă permite crearea unei game variate de articole croșetate. Ce fel de lucrări găsim în colecția ta și cui sunt menite acestea?

Mai mult croșetez articole vestimentare precum: rochii, salopete, costume de baie pentru sezonul estival, bluzițe, diverse seturi mamă-fiică, rochițe pentru fetițe, accesorii călduțe pentru sezonul rece.

Croșetezi articole după anumite modele sau ți-ai format deja un stil propriu?

Fiecare lucrare este un lucru inedit, creat cu mare drag după propriul plac. Pașii făcuți în procesul de creație a unei manopere sunt îndepliniți cu mare atenție, începând cu alegerea firelor și finalizând lucrarea cu ultimul nod făcut.

Cât timp necesită croșetarea unui produs?

Procesul este de lungă durată, mai ales dacă pe parcursul creării apar „surprize” spontane, pe care nu ți le planifici. Astfel, timpul se poate dubla. Crearea unui model de rochie, de pildă, necesită o lună de zile, iar duplicarea aceluiași articol durează două săptămâni.
 

Cu ce te ocupi atunci când nu lucrezi cu croșeta?

Ocupația de bază este îngrijirea, creșterea şi educarea copiilor. Eu croșetez atunci când cei mici se joacă liniştiți și cuminți, dar și atunci când toți dorm. 

Cine te susține în activitatea care te relazeaxă și te face fericită?

Activitatea mea este apreciată de oamenii dragi, dar și de vechii clienți care vin la mine pentru a doua, a treia, chiar şi a patra oară. De asemenea, primesc mesaje de susținere și din partea multor oameni necunoscuți, atunci când împărtășesc rezultatul unui nou produs croșetat. Prin intermediul acestui interviu, țin să le mulțumesc frumos.
 

Unde putem admira lucrările tale?

Din păcate, deocamdată îmi expun articolele croșetate doar pe internet. Procesul de creație durează atât de mult, încât nu reușesc să fac acum o mini-colecție. Din acest motiv, fiecare lucrare în parte poate fi văzută pe pagina mea de Facebook și Instagram.

Ce planifici să mai creezi în viitor pentru a-ți mări colecția?

Nu aş vrea să vorbesc despre asta în avans. Eu cred că timpul este cel care îmi va arăta ce şi cum va fi.