mamaplus

Olga Saftiuc realizează cărți senzoriale, care contribuie la dezvoltarea armonioasă a copiilor

0
//
18.04.2019

Cărțile senzoriale sunt tot mai căutate și apreciate de tinerii părinți, acestea fiind un ajutor foarte bun la începutul călătoriei copiilor prin lume. Olga Saftiuc, meșterița care le creează, ne-a vorbit despre beneficiile cărților senzoriale în dezvoltarea armonioasă a picilor începând cu primul an de viață.

mamaplus

Cum ți-a apărut ideea de a crea cărți senzoriale pentru copii?

De fapt, ideea m-a găsit pe mine, nu a fost o decizie spontană. Din start aveam un atelier vestimentar, apoi am ajuns să creez jucării și decorațiuni pentru copii, astfel m-am îndrăgostit de senzația pe care o aveam atunci când vedeam fericirea în ochii micuților.

Cărțile senzoriale au fost o revoluție în perceperea de joacă și învățare, mi-a plăcut conceptul. L-am adaptat sub abilitățile de meșterit, pe care le aveam la acel moment și la metoda de dezvoltare Montessori.

Ce învață micuții din cărțile tale?

Nu aș cataloga cărțile ca pe un manual, acestea au menirea mai mult de a ajuta copilul să-și dezvolte abilitățile motorii fine, coordonarea, atenția, memoria, vorbirea, să-și pregătească mâinile pentru scriere și meșterit, să-și dezvolte creativitatea. Toate acestea, bineînțeles, sunt obținute datorită emoțiilor pe care le trăiește micuțul în procesul jocului.

mamaplus

Cât de necesare și utile sunt acestea?

Atunci cînd în familie apare un copilaș, ne străduim să alegem activitățile și jucăriile care să se potrivească pentru vârsta lui. Deseori vedeam cât de stresați pot fi părinții când încearcă să aleagă o jucărie care să îi atragă atenția micuțului, dar și să îi dezvolte abilitățile. Iată de ce cărțile senzoriale sunt un must-have: au mărimea potrivită pentru copii, sunt ușor de folosit, învață și distrează copilul în același timp, sunt colorate și vor atrage cu siguranță atenția copilului, dezvoltă viața afectivă, gândirea logică, limbajul, ajută copilul să se relaxeze.

Din ce materiale sunt confecționate și cât de sigure sunt pentru copii?

Baby Craft Studio este preocupat de sănătatea copiilor, din acest motiv folosim materiale naturale pentru fiecare produs. Cartea este realizată 100% din bumbac și fetru coreean. Folosesc și alte materiale, precum: piele ecologică, blănițe, pluș, fermoare, panglici, dantelă, mărgele, nasturi, șireturi, elastic, capse. Cărțile noastre sunt concepute pentru jocuri active și sunt mega-rezistente, paginile sunt cusute la mijloc și nu lipite, fabricate din termocolant textil și un strat de vatelină. Micuțul poate trage și răsuci în siguranță accesoriile și detaliile din elastic. Greutatea cărții este de 350-600 de grame.

mamaplus

Pentru ce categorie de vârstă sunt cărțile create de tine?

Cărțile create de mine se potrivesc perfect pentru a dezvolta și distra micuțul din primul an de viață. Nu aș pune o limită exactă, deoarece sunt copii care interacționează și se joacă cu plăcere cu ele și la vârsta de 5 ani. Secretul este simplu- fiecare pagină are o istorie aparte, cu activități unice. Avem comenzi individuale, în funcție de preferințele și interesele copiilor, cărțile sunt personalizate.

Cât timp îți ia să confecționezi o cărțulie?

Când am făcut prima mea lucrare, am fost implicată 30 de zile. La moment, timpul de execuție s-a micșorat simțitor și este de 2-5 zile. Totul depinde de volumul de comenzi pe care îl am în momentul respectiv și de perioadele de sărbători.

mamaplus

Unde putem găsi cărțile senzoriale create de tine?

Dorința mea este să deschid un magazin, dar acesta este un proiect de viitor. Acum ne puteți găsi pe pagina noastră de Facebook, Instagram, la Yard Sale, la diverse iarmaroace. Deseori, sunt contactată direct, sunt multe mămici care mă recomandă cunoscuților lor.

Ce sfaturi ai pentru mămicile care vor să înceapă o activitate în perioada maternității?

Am întâlnit multe mămici care sunt sigure că se pot folosi de timpul din concediul de maternitate, deoarece aceasta nu este o perioadă care îți leagă mâinile. În timp ce își cresc bebelușii, femeile din Moldova practică diferite activități, indiferent dacă acestea le aduc sau nu  venit.

Să nu vă fie frică să transformați hobby-ul în afacere. Pentru perioada maternității este formula ideală. Afacerile inspirate din pasiuni au șanse de succes, deoarece facem lucrul care ne aduce satisfacție.