mamaplus

Nadejda Roșca creează broderii cu aromă delicată de levănțică: „Mi-am decorat singură propriul apartament”

0
//
10.04.2019

Nadejda Roșca a început să brodeze încă din copilărie, atunci când sub îndrumarea directă a bunicii sale, tânăra a deprins arta de a mânui cu iscusință acul și firele de ață. Și-a continuat studiile la colegiu, în calitate de designer vestimentar, apoi a descoperit că se descurcă de minune în crearea decorațiunilor interioare, atunci când și-a aranjat de una singură propria locuință. Curajoasă și ambițioasă de fire, astăzi tânăra își trăiește visul: aduce zâmbet pe chipul oamenilor care, între timp, i-au devenit clienți fideli. Aceștia se bucură de decorațiunile inedite ale Nadejdei: pernuțe brodate, coronițe din flori de lavandă, buchete, ulei de levănțică ș.a. Despre cum și-a început activitatea, dar și ce dorințe dăinuie în sufletul tinerei creatoare, aflați în interviu. 

Când și cum a început pasiunea pentru crearea decorațiunilor interioare?

În copilărie, atunci când îmi petreceam verile la bunici, eram încântată de broderiile din „Casa Mare” - toate create de bunica, cea de la care am moștenit dragostea pentru tradiție, pasiunea și îndemânarea broderiei manuale. În adolescență am început să creez diverse accesorii pentru doamne, ceea ce m-a determinat să studiez design vestimentar la colegiu. Pasiunea pentru decorațiunile interioare însă a apărut în momentul în care m-am apucat de aranjat propriul apartament. Atunci am avut curajul să folosesc toată inspirația fără anumite restricții, păreri și gusturi în materie de culori, țesături, aranjamente.

De ce ai ales anume levănțica?

Eu întotdeauna am admirat florile de levănțică pentru mirosul fermecător și movul imaculat al lor. Familia noastră a decis să cultive această floare și aici în Moldova, după tradiția francezilor, care de altfel pun mare preț pe această cultură. 

Povestește-ne despre prima ta creație cu floare de levănțică! Cum a fost începutul acestei experiențe?

Având un lan de levănțică am fost motivată de a începe ceva nou și anume decorațiunile interioare cu acest tip de plantă. Primele creații au apărut la solicitarea surioarei mele, servind drept cadouri prietenilor de familie, care la rândul lor au rămas încântați de mirosul plăcut de levănțică și de originalitatea păstrată în lucrările mele.

Din ce te inspiri?

E greu să-mi dau seama exact de unde-mi vine inspirația. E ceva inexplicabil: poate fi o emoție, un gând, o floare, o persoană pozitivă, o zi plină de soare. De fapt, tot ce ne înconjoară este o sursă de inspirație, trebuie doar să vedem frumusețea celor mai simple lucruri. În cazul meu, fiecare broderie realizată cu succes, este inconștient o călătorie în copilărie, o confirmare în plus pentru talentul moștenit de la bunica.

Ce fel de decorațiuni găsim în colecția ta?

În colecția noastră puteți găsi săculeți, pernuțe brodate, jucării cu flori de lavandă, perne decorative pentru casă, buchete și coronițe din același tip de floare și, nu în ultimul rând, ulei esențial de levănțică.

Cât timp durează realizarea uneia?

Timpul dedicat procesului de confecționare a lucrărilor trece foarte repede, însă este cel mai plăcut și relaxant. Cele mai simple creații necesită 30 de minute, iar cele mai complicate - câteva zile sau chiar săptămâni. 

Cum pot intra oamenii în posesia lucrărilor tale?

Lucrările noastre sunt expuse pe pagina de Facebook „Lavanda Paradise”, unde primim comenzile. De asemenea, produsele pot fi găsite inclusiv în magazinele Moldeco și Etnika.

Descrie-ți clienții! Cum crezi, de ce aleg achiziționarea unor astfel de decorațiuni?

Avem clienți fideli, oameni care, într-adevăr, sunt pasionați de lucrurile create manual și, bineînțeles, de levănțică, planta-minune. 

Care este cel mai mare vis al tău legat de ceea ce faci?

Ca fiecare om am și eu, la rându-mi, niște visuri care țin de activitatea profesională, dar și de cea spirituală. Îmi doresc enorm să devin mamă. Consider că acest lucru este un dar divin, o realizare supremă a unei femei pe acest pământ.

Creațiile mele reprezintă o picătură de dragoste și apreciere pe care eu le primesc de la oamenii dragi și pe care sper că le transmit și altora. Iubirea față de tradiție este esențială pentru mine, iar tot ceea ce fac sper să inspire și alte persoane. Mai am o dorință arzătoare: vreau ca lucrările brodate să ajungă în multe colțuri ale lumii.

Ce vrei să transmiți celor care doresc să-și urmeze pasiunea?

Pe cei care își doresc să urmeze o cale frumoasă, îi pot îndemna cu maximă convingere să o facă din sinceră dorință, fără anumite calcule, restricții și impedimente. Orice pasiune ne alină sufletul, locul în care se adună întreaga inspirație. Toate lucrurile create cu efort și dăruire, cu siguranță își vor găsi cumpărători, care vor aprecia și vor prinde drag de ele.