Trebuie să ţinem copilul în poziţie verticală după alăptat?

Trebuie să ţinem copilul în poziţie verticală după alăptat?

-
//
07.12.2016

Pentru a răspunde la această întrebare trebuie, în primul rând, să înţelegem pe ce se bazează o astfel de recomandare. În lumea animală, printre multitudinea de mamifere nu există cazuri când, după alăptare, poziţia puilor să fie schimbată. Prin urmare, această regulă se referă doar la oameni, iar răspunsul trebuie căutat în fiziologia alăptării la sân.

Trebuie să ţinem copilul în poziţie verticală după alăptat?

În trecutul sovietic mai îndepărtat, concediul de îngrijire a copilului era foarte scurt – doar trei luni. După aceea bebeluşii erau duşi la creşă. Alimentarea era artificială, la ore fixe şi fără a ţine cont de particularităţile individuale ale fiecărui copil. Volumul de lapte praf era acelaşi pentru toţi. Pentru ca după ce au mâncat prea mult sau au înghiţit aer unii copii să râgâie, toţi erau ţinuţi în poziţie verticală. Probabil că ţinuţi vertical trebuie doar micuţii aflaţi la alăptare artificială.

Particularităţile fiziologice ale alăptării la sân

Mama care alăptează pune micuţul la sân la cererea acestuia, iar supraalimentarea este imposibilă. Aerul poate ajunge în stomăcelul bebeluşului doar în timpul primelor alăptări, până când mama învaţă să alăpteze corect. Alăptările dese pur şi simplu nu lasă timp şi pentru a ţine copilul în poziţie verticală.

Laptele natural nu se reţine prea mult în stomacul sugarului, el este absorbit rapid în intestin. Un micuţ sătul nu va mânca „în exces”. Cel mai probabil, acesta, sătul, mulţumit şi liniştit, va adormi la pieptul mamei. Aşa se întâmplă în cele mai multe cazuri, pentru că laptele matern conţine substanţe cu uşoare efecte sedative. Dar nu trebuie să vă faceţi griji din această cauză. Îngrijorătoare, din contra, trebuie să fie situaţia în care micuţul nu adoarme după alăptat, este agitat şi nu se poate relaxa.

Trebuie să ţinem copilul în poziţie verticală după alăptat?

Lăsaţi micuţul să adoarmă la sân

Este ciudat să ne imaginăm cum, după ce îşi alăptează la sân micuţul, mama îl ridică, adormit, în poziţie verticală, aşteptând să râgâie. Este mult mai natural ca după alăptat mama şi micuţul să se odihnească împreună. Sau, cât timp micuţul doarme, mama îşi poate vedea de treburile casnice, în loc să respecte recomandarea stranie de a ţine copilul în poziţie verticală.

Dacă deranjăm micuţul adormit, acesta se poate trezi şi face mofturi, iar în timpul plânsului el poate regurgita în cantităţi mari. Ca urmare, îi va fi iarăşi foame. Şi mama poate fi pusă în faţa unei dileme: să îl hrănească încă o dată sau să îl legene? De ce să ne creăm aceste probleme inutile, dacă bebeluşul a mâncat bine, doarme bine şi toţi din jur sunt mulţumiţi?!

Cunoscutul medic pediatru E. Komarovsky  recomandă să ţinem în poziţie verticală doar micuţii care au probleme de asimilare a laptelui, regurgitează des şi mult şi iau puţin în greutate. Pentru restul sugarilor regurgitările sunt benefice în primele luni de viaţă, pentru că elimină din organism laptele în exces. La această vârstă copilul nu poate regla cantităţile de lapte consumat şi deseori mănâncă mai mult decât are nevoie. Dacă un astfel de micuţ va fi ridicat în poziţie verticală, surplusurile de hrană nu vor putea „ieşi” şi vor provoca disconfort în stomac şi intestin.

Medicul atrage deseori atenţia tinerelor mame că nu este nevoie să îşi ţină copiii în poziţie verticală după alăptat. Nu are nici un rost să se frământe din cauza acestei probleme şi să deranjeze micuţul care a adormit atât de dulce. Nu trebuie să îşi facă griji nici din cauza aerului care ar fi putut ajunge în stomac în timpul alăptării. El nu va incomoda micuţul care doarme. După trezire, luaţi copilul în braţe şi aerul va ieşi singur.

Trebuie să ţinem copilul în poziţie verticală după alăptat?

Sursa