mamaplus

Schimbarea dinților de lapte cu cei permanenți. Întrebăm stomatologul

-
//
19.04.2017

Fiecare om trece în copilărie printr-o perioadă când dinții temporari se schimbă cu cei permanenți. În majoritatea cazurilor, acest proces nu provoacă probleme deosebite. Totuși părinți trebuie să știe la ce aspecte să fie atenți atunci când copilului încep să îi cadă dinții de lapte și să îi apară dinții permanenți. La acest subiect am discutat cu medicul stomatolog Elena Condratiuc.

Schimbarea dinților de lapte cu cei permanenți. Întrebăm stomatologul

 La ce vârstă este normal ca dinții de lapte să cadă și în ce ordine?

Fiecare dinte cade la termenul său. Aceasta este așa-numita schimbare fiziologică. La 6-8 ani încep să se schimbe dințișorii din fată, și anume incisivii centrali și laterali. La 8-10 ani se schimbă primii molari. La 9-11 ani se schimbă caninii și la 10-12 ani se schimbă ultimii molari temporari. Dar sunt posibile și anumite modificări ale termenelor de schimbare a dinților.

 Căderea dinților de lapte ar trebui să se producă natural sau este mai bine să apelăm la ajutorul specialistului?

Schimbul fiziologic este posibil și fără intervenția specialistului, dar în anumite cazuri ajutorul specialistului este necesar. Dacă dintele de lapte nu a căzut și sub el apare dintele permanent este necesar să apelați urgent la ajutorul medicului stomatolog.

Schimbarea dinților de lapte cu cei permanenți. Întrebăm stomatologul

 Care este cauza extracției înainte de termen a dinților de lapte? În acest caz ar trebui să instalăm un dispozitiv special, ca rândul de dinți să nu se deformeze? 

Înlăturarea dinților temporari mai devreme de termen este necesară în cazul prezenței unui proces patologic sau al unor traume. Dacă până la erupția dintelui permanent este mult timp (peste 2 ani), este posibilă confecționarea unui dispozitiv special, care reține locul pentru dintele permanent în arcadă. Decizia o ia medicul în fiecare caz aparte. Există cazuri când micuții nu pot purta aparatul sau refuză categoric. Totuși lucrăm cu copiii. Nu este o metodă unică pentru toți.

 Scoaterea sau căderea prematură a dinților de lapte poate provoca apariția dinților definitivi sau chiar lipsa acestora?

Extracția sau căderea dinților de lapte poate provoca apariția dinților definitivi. În cazul acesta, dintele permanent apare prematur și are nevoie  de o îngrijire specială.

 În cazul în care dinții de lapte sunt acoperiți de carii, se rup sau se macină, denotă acest lucru că și cei permanenți vor fi la fel?

Faptul că dinții de lapte sunt acoperiți de carii nu înseamnă că și dinții definitivi vor fi la fel. Fiecare grup de dinți se formează la un termen anumit al sarcinii materne sau al dezvoltării proprii a copilului. Sunt mulți factori care provoacă dezvoltarea incompletă a dinților temporari și permanenți. Unul dintre aceștia este procesul inflamator provocat de dintele temporar, care afectează foliculul dintelui permanent. Dar nu este sigur că dacă dintele permanent are carii și cel temporar să fie afectat de o patologie. Fiecare caz este individual.

Schimbarea dinților de lapte cu cei permanenți. Întrebăm stomatologul

Xenia Bugneac

Sursa: Mamaplus.MD