Rujeola: adevărul despre această boală și complicațiile ei. Interviu cu specialistul Irina Taraneț

Rujeola: adevărul despre această boală și complicațiile ei. Interviu cu specialistul Irina Taraneț

-
//
28.09.2016

Recent locuitorii Moldovei au fost șocați de noutatea că în România vecină a fost declarată epidemie de rujeolă. Cu toate acestea, puțini înțeleg pericolul real al acestei boli. Nu am putut să rămânem impasibili și să nu acordăm atenție acestei teme, de aceea ne-am adresat medicului pediatru Irina Taraneț, Spitalul municipal pentru copii „V. Ignatenco”. Așadar, care sunt simptomele bolii și ce să facem dacă le-am observat la copil?

Rujeola: adevărul despre această boală și complicațiile ei. Interviu cu specialistul Irina Taraneț

Rujeola: adevărul despre această boală și complicațiile ei. Interviu cu specialistul Irina Taraneț Irina, care sunt simptomele caracteristice ale rujeolei?

Rujeola este o boală infecțioasă severă. Copiii încep să se simtă rău, temperatura corpului crește, apare tusea, guturaiul, ochii se înroșesc, lăcrimează, iar corpul se acoperă cu o erupție specifică. Primele puncte roșii apar în spatele urechilor, apoi pe față, iar mai târziu pe întregul corp. 

Rujeola: adevărul despre această boală și complicațiile ei. Interviu cu specialistul Irina Taraneț Ce provoacă infectarea cu rujeolă?

Infectarea cu rujeolă are loc din cauza unui virus, care se transmite prin saliva infectată. Această boală afectează nouă din zece copii nevaccinați.

Rujeola: adevărul despre această boală și complicațiile ei. Interviu cu specialistul Irina Taraneț Există anumite semne și simptome specifice doar pentru rujeolă?

Rujeola decurge în două etape. La prima fază, care durează între patru și cinci zile, simptomele sunt asemănătoare cu cele de răceală. Temperatura nu depășește 38,8, persistă tusea, care se înrăutățește cu fiecare zi. Un alt semn specific poate fi apariția unor mici pete gri sau albe pe suprafața interioară a obrazului, de obicei în spatele dinților de jos.

Cât privește faza a doua, aceasta începe în ziua a cincea de la apariția primelor simptome. Temperatura crește brusc și poate depăși chiar și 40 de grade. Tusea se agravează. Erupțiile se intensifică și capătă culoare specifică, întinzându-se pe întreg corpul. Deja în ziua a 7-a a bolii, tot corpul este acoperit de o erupție de un roșu intens. 

Odată cu atenuarea erupției, începe să scadă și temperatura. Febra și frisoanele pot dispărea peste 24 de ore.

Rujeola: adevărul despre această boală și complicațiile ei. Interviu cu specialistul Irina Taraneț

Rujeola: adevărul despre această boală și complicațiile ei. Interviu cu specialistul Irina Taraneț În baza căror analize se pune diagnosticul?

Diagnosticul se pune pe baza simptomelor observate la copil. Deseori este vorba despre intoleranța la lumină, pete în guriță (semnul Koplik), apariția erupției caracteristice.

Rujeola: adevărul despre această boală și complicațiile ei. Interviu cu specialistul Irina Taraneț Cum să tratăm corect rujeola?

De regulă, tratamentul se desfășoară în condiții casnice. Se prescriu, în primul rând, preparate orientate spre atenuarea simptomelor. Pentru febră se administrează preparate antipiretice și, desigur, multe lichide. Totodată, medicul poate prescrie medicamente slabe, dar eficiente împotriva tusei uscate. Camera în care se află copilul bolnav trebuie să fie caldă, iar aerul – umed. Lumina trebuie să fie indirectă și discretă, mai ales dacă micuțul este sensibil la lumina zilei.  

Rujeola: adevărul despre această boală și complicațiile ei. Interviu cu specialistul Irina Taraneț În România a fost declarată starea de epidemie din cauza cazurilor letale provocate de rujeolă. Am vrea să știm de ce s-a întâmplat asta și ce trebuie să cunoască părinții?

Rujeola nu este atât de periculoasă pe cât sunt complicațiile acesteia. Dar nici ele nu duc la deces decât arareori. Vorbesc acum despre copiii vaccinați. Cele mai dese complicații după rujeolă sunt:

  • pneumonia;
  • otitele;
  • encefalitele.

Trebuie să înțelegem că rujeola poate fi prevenită cu ajutorul vaccinării. Micuții trebuie vaccinați obligatoriu conform calendarului de imunizare stabilit. În cazul în care copilul nu este vaccinat, riscul de îmbolnăvire este, repet, de 9 din 10.

Vaccinul împotriva rujeolei conține virusuri vii, dar slăbite ale acestei boli. Uneori după vaccinare apar simptome ușoare de rujeolă. Dar ele nu sunt periculoase pentru organismul sănătos al copilului și el nu este contagios.

Imunitatea dezvoltată după vaccinul de rujeolă este suficientă pentru a proteja copilul împotriva focarelor de epidemie și infectarea cu această boală. Însă, desigur, o vaccinare incorectă, care nu a fost efectuată la timp, în special dacă organismul copilului este slăbit, poate avea consecințe neplăcute.

Rujeola: adevărul despre această boală și complicațiile ei. Interviu cu specialistul Irina Taraneț

Rujeola: adevărul despre această boală și complicațiile ei. Interviu cu specialistul Irina Taraneț Conform calendarului de vaccinare, vaccinul împotriva rujeolei se administrează la 12 luni. Trebuie vaccinați copiii de până la un an în cazul epidemiilor?

În timpul epidemiilor de rujeolă, Ministerul Sănătății recomandă vaccinarea copiilor în vârstă de până la un an, folosind un vaccin antigen, însă doar la indicația medicului. Vaccinarea repetată a copiilor imunizați până la vârsta de un an trebuie efectuată conform calendarului de vaccinare (imunizarea repetată se efectuează la vârsta de 6-7 ani, când copilul este în clasele primare).

Copiii slăbiți sau cei care au intrat în contact cu bolnavi de rujeolă sunt vaccinați pasiv. Acest vaccin este eficient doar dacă a fost efectuat până la 6 zile după contactul cu persoana bolnavă. Copilului i se introduce imunoglobulină – o proteină care anihilează virusul rujeolei. Termenul de acțiune a acestei imunizări pasive nu este mai mare de 2 sau 3 luni. După aceasta poate fi făcută imunizarea activă – vaccinul împotriva rujeolei.

Notă pentru gravide: virusul rujeolei are o influență foarte negativă asupra fătului. În perioada sarcinii trebuie să evitați contactele cu persoanele infectate cu rujeolă. Dacă, totuși, contactul a avut loc, gravida trebuie să se adreseze de urgență la medic și, cel mai probabil, i se va efectua imunizare pasivă. Vaccinul antirujeolic este interzis gravidelor.

Rețineți: doar medicul poate decide referitor la efectuarea imunizării pasive sau active!

A pregătit Cristina Scripnic