mamaplus

Medic mamolog Ludmila Chistruga: ”În timp, loviturile la sân se pot transforma în cancer mamar”

-
//
10.02.2020

Statisticile sunt foarte alarmante de la an la an, iar cea mai răspândită formă de cancer în Republica Moldova este cel mamar. Partea cea mai tristă este că în fiecare zi, trei femei din Moldova sunt diagnosticate cu cancer la sân. Totuși, în cazul femeilor care fac investigațiile medicale necesare cu regularitate, maladia este tratată cu succes, dacă este depistată în stadiu incipient.

MamaPlus.md a apelat la recomandările medicului mamolog-oncolog Ludmila Chistruga de la Clinica TerraMed, pentru a afla niște răspunsuri la cele mai frecvente întrebări ale femeilor.

Cea mai frecventă întrebare a femeilor ține de cauzele apariției cancerului mamar. Ce greșeli putem face în timp, fără să ne dăm seama?

Cauzele hormonale și mai cu seamă disbalanța hormonală ar fi o cauză importantă. Mai e și predispoziția genetică, dar nu toate pacientele cu rude de gradul I care au făcut cancer mamar au predispoziție. Sunt investigații care pot să vă răspundă la această întrebare și anume dacă faceți parte din grupul de risc, cu predispoziție de a dezvolta cancer la sân. Este vorba despre testul genetic.

Cât de exact este acest test genetic?

Chiar dacă această investigație indică faptul că într-adevăr faceți parte din grupul de risc, probabilitatea este de 80%. Deci, oricum există o marjă de eroare de 20%. Este o investigație destul de sigură.

Cum influențează perturbările hormonale structura și modificările la nivelul sânilor?

Totul începe de la senzațiile neplăcute la nivelul sânilor, hipersensibilitate înainte de menstruație – chiar durere exagerată și insuportabilă. Acestea sunt niște semne că deja aveți un dezechilibru hormonal. Plus la toate, atunci când faceți autopalparea sânilor, puteți simți dacă există zone mai dure sau mai elastice, dar depinde cât de bine vă cunoașteți sânii. Sunt femei care deosebesc foarte bine țesutul de grăsime de alte țesuturi. În cazul în care nu puteți face asta, ar fi bine să mergeți la medicul mamolog.

Toți nodulii sunt maligni și pot duce la cancer mamar?

Nu. Există formațiuni benigne (necanceroase) care nicidecum nu se pot transforma în cancer. Există stări precanceroase – vorbim despre acei noduli care cu timpul, nefiind înlăturați chirurgical, într-adevăr se pot transforma în cancer și probabilitatea este destul de mare. Deobicei se transformă în cancer pe fundal psiho-emoțional, un episod de disbalanță hormonală sau alte patologii ginecologice maligne sau care impun un tratament hormonal de lungă durată. Acești factori influențează stările precanceroase. Cu timpul (nu într-o zi, două sau într-o săptămână cum zic unii) poate fi vorba de jumătate de an sau chiar 10 ani, pot apărea aceste formațiuni maligne. Ideea este că nimeni și niciodată nu îți dă o garanție sau un termen exact când se poate întâmpla asta.

mamaplus

Este oare puncția invazivă și periculoasă?

Nu este adevărat. Deobicei, oncologii posedă tehnica corectă a puncției. Sunt niște tactici exacte. Plus la toate, există un termen rezonabil – de la momentul efectuării puncției și până la începerea tratamentului – chimioterapic, radioterapic sau operație. Dacă sunt respectate tehnica de efectuare corectă a puncției și timpul rezonabil (să nu dureze prea mult de la puncție și până la începutul tratamentului), atunci chiar nu are nicio influență. La noi se respectă ideea că tratamentul trebuie început cât mai rapid. Europa și SUA nu au acest termen de perioadă rezonabilă între puncție sau biopsie deschisă și începerea unui tratament. Această regulă funcționează mai mult în spațiul ex-sovietic.

Loviturile la sâni pot cauza cancer?

Sigur că da. La început apar formațiuni benigne (necanceroase) și în timp ele se transformă în cancer. Prin ce mecanism de acțiune nu se cunoaște, dar statistica arată că pe fundal de lovituri, în timp se poate dezvolta un proces malign (canceros) la nivelul glandelor mamare.

Greutatea sau masa corporală influențează apariția cancerului mamar?

Da, influențează, pentru că deobicei femeile supraponderale sau ponderale au un surplus de estrogen. În mare parte, estrogenii hrănesc formațiunile maligne. O cantitate forte mare de estrogen se conține în țesutul adipos, adică în grăsime. Cum putem preveni asta? În primul rând putem exclude excesul de greutate sau diabetul zaharat care este un factor favorizant al dezvoltării cancerului mamar. Pacientele cu diabet zaharat au o rată mai mare de cancer mamar decât pacientele care nu au diabet zaharat – acest fapt este demonstrat științific la nivel național și mondial.  

În popor se crede că varza ar fi o soluție miraculoasă pentru ameliorarea durerilor la nivelul sânilor. Ce părere aveți despre asta?

mamaplus

Compresele cu varză scot foarte bine durerea, dar nu cauza. Multe femei consideră că varza le ajută bine, dar peste o anumită perioadă de timp oricum ajung la medic.

Se mai întâmplă ca după naștere, pentru a stimula lactația femeii, sânii să fie masați agresiv. Este oare o practică normală și ce proceduri sunt indicate în acest caz?

Mișcările agresive chiar sunt contraindicate, pentru că sunt traumatizante. Laptele nu vine ca rezultat al stimulării fizice, ci este doar un reflex. Să nu uităm că totuși cantitatea de lapte este reglată de hipofiză, un mecanism destul de complex care depășește dorința noastră de a alăpta, indiferent de frecvența ședințelor de masaj sau cantitatea de ceaiuri stimulatoare pe care le consumi (ele doar favorizează acest proces). Dacă din hipofiză vine semnalul ”insuficient”, atunci laptele nu va fi produs. Stimulând exagerat, facem mai rău. Noi suntem împotriva acestei practici, a masării agresive a sânilor, dar asta e școala veche care presupunea orice metodă posibilă de stimulare a lactației.

Menționăm că un control la medicul mamolog se face cel puțin o dată pe an, iar dacă aveți și probleme cu glanda tiroidă sau patologii ginecologice, atunci ar fi bine să apelați la un medic mamolog o dată la jumătate de an.