Hai prin ploaie! De ce avem nevoie pentru plimbările de toamnă

Hai prin ploaie! De ce avem nevoie pentru plimbările de toamnă

-
//
16.09.2016

Odată cu venirea toamnei zilele calde sunt mai puţine şi mai puţine. Şi deseori se întâmplă că, deşi afară plouă cu găleata, trebuie să ieşim cu copilul afară, de exemplu pentru a nu întârzia la grădiniţă. Timpul urât de afară nu îi va face pe micuţi să stea acasă, dacă au haine de protecţie, care nu se tem de umezeală şi murdărie, încălţăminte confortabilă în care nu pătrunde apa şi o umbrelă drăgălaşă.

Hai prin ploaie! De ce avem nevoie pentru plimbările de toamnă

Prin băltoace…

O sarcină importantă este să alegem micuţului nişte cizme din cauciuc bune. Atunci când alegeţi, atrageţi atenţie nu la aspectul exterior al cizmelor din cauciuc, ci asupra particularităţilor constructive. Unele cizme au căptuşeală din tricotaj – ele sunt potrivite pentru băltoacele de vară şi perioadele călduroase dintre anotimpuri. Cizmele cu blăniţă sunt destinate pentru ploile mocăneşti de la sfârşitul toamnei şi începutul primăverii. O variantă universală de cizme, pe care le putem purta practic anul împrejur, sunt cizmele cu ciorap de pâslă (lână, blană etc.). Dacă afară este cald, scoatem ciorapul de pâslă, iar dacă e frig – în îmbrăcăm.

Este foarte comod modelul de cizme cu manșetă impermeabilă pe pulpă, dotată cu un şiret cu fixator. Pentru ca apa şi murdăria să nu intre în cizmă, este suficient să strângem bine şiretul.

Pentru confortul şi siguranţa copilului trebuie să alegem cizme de formă corectă. Astfel, vârful întărit, spre deosebire de cel moale, este nu doar mai rezistent la acţiunile mecanice, ci şi va proteja degetele de lovituri, atunci când micuţul se împiedică. Şi partea din spate trebuie să îşi ţină forma, de altfel cizmele de vor deforma rapid şi nu vor fi bune de purtat. Talpa trebuie să fie suficient de groasă, dar moale şi flexibilă. Suprafaţa striată nu va permite copilului să alunece.

Cumpărăm cizme de cauciuc

Pentru ca achiziţia să fie de succes, trebuie să alegeţi corect mărimea şi să verificaţi încă la magazin calitatea perechii alese. Cizmele nu trebuie să fie prea strânse, dar nici prea largi. Spaţiul liber dintre degetul mare al piciorului şi suprafaţa interioară a cizmei nu trebuie să fie mai mare de 1,5 cm. Aceasta este mărimea optimă pentru mers.

Desenul neclar în relief de pe talpă, suprafaţa cu pete sau adâncituri, prezenţa unor porţiuni şterse, albe etc. vorbesc despre încălcări ale procesului de producţie, care duc, într-un final, la o uzură mai rapidă şi deteriorarea cizmelor. De aceea este mai bine să nu luaţi o astfel de pereche. Nici în interior cizmele nu trebuie să prezinte defecţiuni: căptuşeala trebuie să fie bine lipită pe toată suprafaţa, fără riduri şi deformări, iar piciorul copilului nu trebuie să fie deranjat de nimic.

Hai prin ploaie! De ce avem nevoie pentru plimbările de toamnă

Timpul urât e la modă

Încălţaţi în cizme din cauciuc şi îmbrăcaţi în mantale de ploaie, copiii se bucură din plin de ploaie şi băltoace. Mantalele de ploaie sunt bune prin aceea că permit să nu luăm cu noi umbrela. Împachetat, ea intră cu uşurinţă în geanta mamei sau în rucsacul copilului, de aceea nici o ploiţă nu vă va lua pe nepregătite. Puteţi alege o manta de ploaie sub formă de capă-poncho cu glugă, deşi pentru copiii activi sunt mai potrivite cele sub formă de trenci.

La cumpărarea mantalei, verificaţi cu atenţie vizual şi la pipăit toată suprafaţa ei. Materialul trebuie să fie moale, flexibil şi nu foarte gros. Aceasta va permite strângerea destul de compactă a trenciului fără frica de a-l deteriora. Pentru ca impermeabilitatea mantalei să fie sigură, îmbinările nu trebuie să fie cusute, ci lipite. Capsele sunt de preferat nasturilor, pentru că prin cheutori ar putea intra apa.

Efectul de seră este evitat datorită orificiilor de la subraţ, prin care circulă aerul. Un alt detaliu la fel de important – gluga. Datorită şiretului regulator pe ovalul feţei, gluga este strânsă pe cap şi nu cade din cauza vântului.

Dimensiunea mantalei trebuie aleasă ţinând cont de faptul că deseori ea va trebui îmbrăcată deasupra unui pulover sau bluză. Însă trenciul nu trebuie să fie prea lung – micuţul se va împiedica în el, iar atunci când se va apleca în mijlocul băltoacei, va uda marginile hainei. Lungimea optimă est cea mai sus de genunchi.

Hai prin ploaie! De ce avem nevoie pentru plimbările de toamnă

Familia „umbrelelor”

Putem să ne imaginăm cât de mult se va bucura micuţul dacă îi dăruiţi o umbrelă, pentru ca acum, pentru plimbările sub ploaie, el are propriul „acoperiş” deasupra capului – aproape la fel ca mama şi tata. Desigur, copilul trebuie să aibă o umbrelă pentru copii, ale cărui dimensiuni, mărime, greutate şi construcţie sunt special concepute pentru cei mai mici.

Prin ce se deosebesc umbrelele pentru copii de cele pentru adulţi? Dacă părinţii îşi pot alege o umbrelă baston sau o umbrelă  pliabilă, atunci copiii nu au altă alegere decât umbreluţele clasice, tip baston – construcţia lor este simplă, sigură şi trainică. În plus, ele sunt cele mai rezistente la vânt.

Un alt parametru la fel de important – forma şi dimensiunea cupolei. Dacă umbrelele pentru adulţi sunt cu atât mai bune cu cât au un diametru mai mare, în cazul umbrelelor pentru copii totul este invers. Dimensiunea cupolei trebuie să acopere copilul de ploaie, dar să permită mamei să meargă alături, ţinând copilul de mână. În acest sens sunt foarte comode umbrelele clopoţel, mai ales că ele protejează cel mai bine faţa, capul, gâtul şi umerii micuţului de ploaie şi vântul puternic. Însă aceste umbrele este mai bine să fie sau complet transparente, sau cu porţiuni transparente, pentru ca micuţul să vadă drumul.

Desigur, umbrela pentru copii trebuie să fie nu doar frumoasă, ci şi sigură. De aceea vârfurile spiţelor trebuie acoperite în mod obligatoriu cu căpăcele de lemn sau plastic, pentru ca micuţul să nu se rănească şi să nu rănească pe alţii. Acelaşi lucru şi în cazul vârfului de sus – acesta nu trebuie să fie prea lung sau prea ascuţit. Este bine atunci când umbrela are o cureluşă sau două, care permit copilului să o poarte pe umăr sau în spate (ca pe un rucsac).

Hai prin ploaie! De ce avem nevoie pentru plimbările de toamnă

Cumpărăm o umbreluţă

Cumpărând o umbrelă, trebuie să îi verificăm calitatea şi funcţionabilitatea. În primul rând, ea trebuie închisă şi deschisă de cel puţin 3-4 ori. E mai bine ca micuţul însuşi să încerce să o facă. Funcţionarea mecanismului şi a îmbinărilor trebuie să fie sigură, uşoară şi fără rateuri, totodată ea nu trebuie să necesite eforturi mari din partea micuţului. Rateurile, blocarea mecanismului şi sunetele străine (trosnituri, scârţâituri) nu sunt permise.

Trebuie să verificaţi şi siguranţa mecanismului de fixare a umbrelei în poziţie deschisă şi închisă. Pentru aceasta umbrela trebuie scuturată – ea nu trebuie să se închidă sau să se deschidă singură.

Să examinăm şi cupola. Ea trebuie să fie de formă corectă, fără deformări. Întinderea stofei pe speţe trebuie să fie uniformă, fără cute. Cusăturile trebuie să fie drepte, bine prelucrate, fără aţe atârnând. Cupola nu trebuie să prezinte găurele (în special în apropierea cusăturilor) şi alte mici defecţiuni. 

Hai prin ploaie! De ce avem nevoie pentru plimbările de toamnă

Sursa