Ghidul informativ adresat gravidelor: ce trebuie sa ştiţi despre tuberculoză?

Ghidul informativ adresat gravidelor: ce trebuie sa ştiţi despre tuberculoză?

-
//
24.03.2016

Ziua Mondială de Luptă Împotriva tuberculozei… Efectuat Zoreana Cazacu Medic Obtetrician – Ginecolog, IMSP Spitalul Clinic Municipal Nr.1.

Ghidul informativ adresat gravidelor: ce trebuie sa ştiţi despre tuberculoză?

Ce este tuberculoza?

Tuberculoza  este o boală infecto-contagioasă şi socială de lungă durată cu afectarea întregului organism, dar preponderent a aparatului respirator, produsă de bacilul Koch.

Încă din anul 1993 tuberculoza a fost declarată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) o urgenţă de sănătate publică.

Numărul de decese cauzate de tuberculoză este mai mare, decât cel provocat de orice altă boală infecţioasă. Se estimează că o treime din populaţia planetei este infectată cu bacilul tuberculozei, aproximativ 8,4 milioane de persoane se îmbolnăvesc anual şi 3-4 mln. decedează, 500 000 dintre acestea fiind copii.

Republica Moldova este regăsită în rândul celor 18 ţări care se confruntă cu o povară înaltă determinată de tuberculoză în lume. Cu toate eforturile întreprinse de către Republica Moldova în cadrul realizărilor Programelor Naţionale de Control al Tuberculozei (ultimul fiind pentru anii 2016-2020), această patologie continuă să fie o problemă majoră în cadrul sănătăţii publice. Astfel, conform datelor oferite de IMSP Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” în anul 2014 indicatorul oficial al morbidităţii cu tuberculoză în RM a constituit 106,0 cazuri  la 100 mii populaţie, iar indicatorul mortalităţii –  12,0 cazuri la 100 mii populaţie (481 cazuri); s-au înregistrat 4042 de cazuri noi şi recidive de tuberculoză.

Ghidul informativ adresat gravidelor: ce trebuie sa ştiţi despre tuberculoză?

Ce provoacă tuberculoza?

Deşi, tuberculoza este considerată o boală a sărăciei, oricine poate contacta bacilul Koch şi poate face tuberculoză. Sistemul imunitar poate fi capabil să controleze înmulţirea bacteriilor. În cazul în care acesta nu mai poate controla bacilii, acestia se înmulţesc şi, astfel, apare boala. Cel mai frecvent fac tuberculoză persoanele tinere, copii sub 3 ani şi vârstnicii. Cei mai expuşi riscului de îmbolnăvire sunt persoanele al căror sistem imun este slăbit, cei cu HIV/SIDA, diabet zaharat, maladiile cronice aparatului respirator, excretor, boala ulceroasă, ciroză hepatică/hepatită cronică, gravidele şi mamele care alăptează.

Cum se transmite tuberculoza?

Tuberculoza se transmite prin aer. Un bolnav de tuberculoză răspândeşte bacilii, când tuşeşte, strănută, vorbeşte. Persoanele din jurul său pot inspira aerul contaminat cu microbi şi pot să se infecteze. Netratat, un bolnav de tuberculoză poate molipsi anual 10-15 persoane (în special, membrii familiei).

REŢINEŢI! Tuberculoza nu se transmite prin mâncare, prin vase sau tacâmuri, nu se transmite prin sărut sau relaţii sexuale.

Ghidul informativ adresat gravidelor: ce trebuie sa ştiţi despre tuberculoză?

Care sunt semnele tuberculozei?

Creşterea temperaturii între 37-37,5C, tuse nejustificată care durează mai mult de 3 săptămâni cu/fără expectoraţii, hemoptizie, dureri în cutia toracică, dispnee, lipsa poftei de mâncare şi scădere în greutate, stare de oboseală, transpiraţiile nocturne sunt simptome care trebuie să facă bolnavul să se adreseze la medicul de familie.

Diagnosticul se stabileşte în urma efectuării probei Mantoux, examenului radiologic, examenului sputei/altor produse patologice la BAAR şi depistarea sursei de infectare.

Cum se tratează tuberculoza?

Tuberculoza poate fi tratată, dar pentru acesta este nevoie de timp şi răbdare. Tratamentul durează minimum 6 luni, este gratuit şi implică o schemă cu mai multe feluri de medicamente. Tratamentul incorect sau abandonarea lui poate duce la dezvoltarea unei forme de tuberculoză mai gravă, care poate deveni incurabilă sau poate duce la deces. Tuberculoza tratată corect de la început şi pe toată durata necesară, se vindecă fără urme la majoritatea bolnavilor.

Ghidul informativ adresat gravidelor: ce trebuie sa ştiţi despre tuberculoză?

Tuberculoza şi sarcina

Sarcina, naşterea şi perioada postnatală sunt factorii favorizanţi în apariţia primară şi/sau acutizarea procesului tuberculos neactiv. Anual în Republica Moldova se înregistrează 12-18 cazuri noi de tuberculoză la gravide. Boala se caracterizează printr-un debut acut, forme mascate prin toxicoze sau maladii respiratorii, forme mai grave, diagnostic tardiv.

Tuberculoza activă determină multe complicaţii obstetricale, cum sunt disgravidiile precoce şi gestozele tardive, avorturi spontane, sarcini stagnate în evoluţie, naşteri premature, retardul de dezvoltare intrauterină a fătului, anemiile feriprive, insuficienţă feto-placentară, ruperea prematură a pungii amniotice, hemoragii postpartum. Există date că infecţia TB înrăutăţeşte starea fătului şi nou-născutului din contul intoxicaţiei, hipoxiei şi hipoxemiei intrauterine, determinând frecvenţa înaltă a mortalităţii perinatale – 17-52%. Diagnosticul şi tratamentul gravidelor şi lăuzelor cu tuberculoză se realizează conform principiilor generale ale bolnavilor de tuberculoză.

TB netratată la gravide este mult mai periculoasă pentru făt decît tratamentul antituberculos la mamă. În caz de TB netratată creşte riscul de infectare intrauterină a fătului (tuberculoză congenitală).

Ghidul informativ adresat gravidelor: ce trebuie sa ştiţi despre tuberculoză?

Cum să prevenim tuberculoza?

Vaccinul BCG protejează copiii împotriva tuberculozei. Vaccinarea se efectuează conform prevederilor calendarului de vaccinări, începând cu ziua a 2-a după naştere. În plus, o alimentaţie raţională, echilibrată, bogată în vitamine şi proteine, evitarea fumatului, abuzului de alcool, droguri, respectarea igienei sunt determinanţi în prevenirea bolii.