Fluoroza dentară. Ce faci cu petele albe pe dinți la copii

Fluoroza dentară. Ce faci cu petele albe pe dinți la copii

-
//
16.05.2017

Potrivit evidenței pacienților a unei clinici stomatologice din Chișinău, aproximativ 40% dintre mămici se adresează la doctor cu problema dinților pătați la copii.

Este vorba de fluoroză, o stare de intoxicație cronică a organismului cu fluor, care se manifestă prin apariția petelor deschise, maronii sau închise la nivelul dinţilor permanenţi.

Stela Sofronovici-Moloșnic, medic stomatolog-pedodont, vine în ajutor părinților cu informație aranjată pe policioare, astfel încât să ne fie ușor să înțelegem esența acestei probleme și să învățăm să acționăm corect în lupta cu petele pe dinți.

Fluoroza dentară. Ce faci cu petele albe pe dinți la copii

„Micuţii sunt cei mai predispuşi la fluoroză în jurul vârstei de 2-3 anişori, atunci când încep să se formeze incisivii permanenţi.

În mare parte, aceasta se întâlnește la copiii originari din sudul Moldovei, unde nivelul de fluor în apă este crescut. În plus, aportul excesiv de fluor vine, de multe ori, din pasta de dinți înghițită, nu scuipată, după igienizarea danturii celor mici.

Mai mult decât atât, se vehiculează ideea precum că aceasta ar putea fi transmisă ereditar.”

Aspecte clinice:

În funcție de cantitatea de fluor ingerată, există mai multe forme de fluoroză:

  • Ușoară. Apariția pe dinți a petelor de culoare albă, care nu necesită implicare imediată. Uneori pete gălbui care trec în smalțul sănătos cu suprafața netedă, strălucitoare.
  • Moderată. Este afectată toată suprafața dintelui, pot fi pete maronii sau defecte de smalț circumscrise: gropițe cu margini neregulate și fundul de culoare gri.
  • Avansată. Întreaga suprafață este afectată de focare întinse gri-colorate și distrucții de smalț tip eroziuni sau depresiuni.

Important! Pentru că fluorul face smalțul mai fărâmicios, pentru a menține sănătatea dinților este nevoie de igienă dentară foarte bună și alimentație sănătoasă. În caz contrar, riscăm să favorizăm măcinarea dinților.

Fluoroza dentară. Ce faci cu petele albe pe dinți la copii

Cum putem preveni apariția fluorozei la copii?

✔ Dacă se știe că apa din regiunea în care stați este cu un conținut mare de fluor, ar trebui să reduceți la maxim consumul acesteia.

Binevenită în această situație este apa potabilă îmbuteliată. Recomandată atât pentru consumul zilnic, cât și la prepararea bucatelor.

✔ Este recomandat ca până la vârsta de 6 ani să se utilizeze o pastă de dinţi care să nu conţină fluor, pentru a evita riscul ingerării. După ce copilul a deprins obiceiul de a scuipa integral, se poate folosi o pastă de dinţi cu fluor, adecvată vârstei lui.

Important! Cu toate că în Republica Moldova majoritatea pastelor de dinți nu conțin fluor, unele familii primesc acest produs în dar de la rude de peste hotarele țării. În acest caz ar fi bine să fim prudenți și să citim eticheta.

✔ Odată cu apariția primilor dinți la copil, consultația medicului stomatolog este obligatorie.

✔ Alimentația sănătoasă, bogată în fructe, legume și lactate. Reducerea la maxim a dulciurilor.

✔ Igiena dentară zilnică corespunzătoare, cu produse fără fluor. Copiilor peste 5 ani, folosirea aței interdentare.

Cât ține de tratament…

„Bine de știut că fluoroza nu trece de la sine. Totuși, cât sunt micuți, se obișnuiește să nu să se intervină în soluționarea problemei. Cea mai bună metodă în această perioadă fiind eliminarea tuturor factorilor nocivi pentru sănătatea danturii.”

„Ulterior, când cresc mai mari, se recurge la următoarele tehnici:

  • restaurarea dinților cu plombe
  • albirea profesională a danturii
  • coroane și fațete dentare
  • Icon –  o metodă mai nouă, care presupune demineralizarea artificială a smalțului, iar după, mineralizarea acestuia cu calciu.”

Sursa: Mamaplus.MD